SAHİ! HAYAT NEYDİ?

Çok söz söylenmiş, çok tanımlar yapılmış ama hiç biri tam olarak yeterli ve karşılığı olamamış. İnsanoğlunun yaratılışından bu yana üzerinde oldukça düşünülmüş. Çok yorumlar yapılmış, anlamaya çalışılmış lakin ‘hayat’ tam olarak anlaşılamamış.

Herkese göre hayatın tanımı ve anlamı farklı olduğu gibi hayattan beklentisi de bir o kadar farklı…

Filozoflar da bu konuya fazlasıyla kafa yormuşlar. Hayatın ne olduğu, anlamı ve amacı üzerine…

‘Yaşamla ölüm arasında geçen süre.’diye bir tanım yapılabilir; lakin o kadar yüzeysel kalacaktır ki! “Hayat sadece bundan ibaret değil.” diye cevap vermeye yeltenecek oluruz.

Hayat sadece biyolojik bir süreçten ibaret mi?

Hayatın anlamını çözmek, derinliğini anlamaya çalışmak dahası anlamlandırmaya çalışmak…

Bunu sadece insan denen canlı üzerinden düşünürsek…

Sahi insan bu dünyaya neden gelmiş, var olma amacı ne?

Platon’a göre “iyi idea”; yani hayatın anlamı ve asıl amacı bilginin en yüksek şekline ulaşmak.

Aristo ise; hayatın asıl amacını, insanın ” iyi olmak” hedefine ulaşmak olduğunu söyler.

Hedonizm akımı ise; “en yüksek seviyede zevk almak ve hemen şimdi zevk” şeklini benimser.

Bana göre; bu düşüncede en önemli önderliği Aristippusyapar ve derki: “İnsanın keyfinin, zevkinin ve acısının daha üstünde olması gerekir.” diyerek belki de en doğru teşhisi koyar.

Yunan düşünürü Kıbrıslı Zenon’un MÖ IV. yüzyılda kurduğu, Stoa felsefi düşüncede ise bakın nasıl izah ediyor: “Olayların mantığını anlama ve uğraşma ki canın yanmasın.” diye savunur. Bir bakıma haksız da sayılmaz hani! Çünkü insan doğanın işleyiş mantığını kavrarsa ona göre hareket edecektir.

Anisthetes, Kliniz akımının önderliğini yapan ve Sokrat’ın öğrencisi olan Anisthetes, insanın amacının ” Basit bir yaşam sürdürebilmesi gerektiğidir.” düşüncesini savunur. İnsanın benliğini güdüleyen güç, zenginlik, arzu, ihtişam vs. bunlardan vazgeçerek basit, sade bir hayat tarzını benimseyerek devam ederse asıl amaca ulaşabilir.( İşte, ben. Çünkü hayatınız ne kadar sade olursa manevi hazza ulaşmanız o denli kolay olur. Düşünsenize, etrafı yeşillik bir bahçe, eliniz de bir fincan çay, huzuru yudumluyorsunuz. Ne hoş…)

Konu hakkında tanım ve görüşler uzar gider… Çünkü yaşam şekli, ortam ve dış etkenler kişiden kişiye farklılık gösterdiği için hayatı anlama ve anlamlandırma da değişiklik gösterecektir.

Hayatı acılarla geçen biri için; hayatın anlamı acı çekmemekten ibarettir. Yoksulluk, sefalet içinde geçen için, biraz daha rahata ermektir. Çocuğu olmayan biri ise; hayata çok daha başka anlamalar yükler. Galiba hayatımızda ne eksik ise; neye özlem duyuyorsak hayata yüklediğimiz anlamlar da onun etrafında şekillenmeye başlıyor.

John W. Gardner; “Hayat, silgi kullanmadan resim çizme sanatıdır.” der. Kalem elinizde; hayata yüklediğiniz anlamlar çerçevesinde kendi hayat resminizi çizmek de sizin elinizde…

Yaş alıp başını gittiğinde ise; çoğu zaman ”keşke” diye başlayan sözcükler devreye girer.Keşkelerin olmadığı, silgi kullanmak zorunda kalmayacağınız güzel hayat resimleri çizmeniz dileğiyle…

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SAHİ! HAYAT NEYDİ?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin