Program için Ahmet Kabaklı ile yolları kesişen yaklaşık 100 ilim insanı şair ve yazarlar hatıralarını kaleme aldı. Hatıralardan derlenerek oluşturulan kitap ödül töreni için hazırlandı.
Törene Eski Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Prof. Dr. Mustafa İsen, Eski Mhp Elazığ Milletvekili Mustafa Gül, Eski Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Ve Geliştirme Genel Müdürü Ömer Balıbey, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Reşad Memmedov, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay, Ankara Yüksek İhtisas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadirhan Sunguroğlu, Elfed Onursal Başkanı Faik İçmeli, Ankara Elazığ Dernekler Federasyonu Başkanı Haşim Çakırbay, Ankara Elazığ Kültür Derneği Başkanı Mehmet Ergün, Türk Edebiyatı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Kabaklı ve eşi Yüksel Kabaklı, Türk Edebiyatı Vakfı Elazığ Şube Başkanı Meftune Gül, Elfed Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Cengiz katıldı.
Türk Edebiyatı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Kabaklı, ödül töreni ve hediye takdimini Ahmet Kabaklı’nın hatırasını yaşatmak adına düzenlendiğini söyleyerek: “bu bir hatıra, ödül felan değil. Ödül gibi değerlendirmek yanlış olur bir hatırayı yaşatma noktasında böyle bir karar aldık. Bize kapılarını açan Azaflı Kültür Merkezi’ne sevgili Arzuman beye ve ekip arkadaşlarına teşekkür ediyorum.” dedi.
Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği Başkanı Av. Arzuman Azaflı, hayata bakışının ve vatan sevgisinin oluşmasında Ahmet Kabaklı’nın büyük katkısı olduğunu ifade etti.
Av. Arzuman Azaflı: “17 yaşımdan bu tarafa hayata bakışımın düşüncelerimin vatan millet sevgimin oluşmasında Merhum Kabaklı hocanın ve onun ekibinin çok büyük katkısı oldu.” Dedi.
Türk Edebiyat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İmdat Avşar, hazılanan kitapta Ahmet Kabaklı’nın bilinmeyen yönlerini öne çıkarmaya gayret gösterdiklerini söylerken Kabaklı’nın birçok yönünün görülebileceğini dile getirerek: “bu kitapta Ahmet Kabaklı ile ilgili özellikle hatıralara yer vermek istedik bilinmeyen yönleri ve gün ışığına çıkmamış bazı hatıraların yer almasını istedik.” Dedi.
Bakan Yardımcısı Şuay Alpay: “bu şehrin Elazığ’ın bir evladı olarak dilci, edebiyatçı, şair ve hukukçu aynı zamanda bu kimliklere sahip olan çok özel bir insandı. Çok fazla eser bıraktı. Biz bir genç kardeşi olarak onun eserlerini takip ettik. onlar içerisinden özellikle Temellerin Duruşması kitabı Türkiye’de aydın eleştirisini yapan ve bu toprakların değerlerini Türklük ve İslamlık adına bu coğrafyada var olan mücadele ile ilgili bir süreci takip eden ve ortaya gerçekten çok özel bir tablo koyan özel bir eser haline gelmiştir.” Dedi.
Düzenlenen tören sonunda günün anısına hazırlanan kitap ve madalyaların takdimi yapıldı.