Son 10 Yılda 3834 Kadın Öldürüldü

featured

Yaren KAYA

Ülke genelinde kadına yönelik şiddet ve cinayetler her geçen gün artıyor. Kadın Cinayetlerine farkındalık olarak kurulan şiddetten ölen kadınlar için anıt (anitsayac.com) platformunun verilerine göre son 10 yılda kadın cinayetleri yüzde 80 artış göstermekte.

İlimizde ve Ülke genelinde yaşanan kadın cinayetleri her geçen gün artıyor. Aile içinde kadına yönelik şiddet, her yaştan, her öğrenim düzeyinden, her gelir düzeyinden, bekâr, boşanmış, evli, her ülkeden kadının gerçeğidir. Tüm dünyada kadınlara kocaları, babaları, erkek kardeşleri ya da sevgilileri tarafından şiddet uygulanmaktadır. Aile içinde kadına uygulanan şiddet, gerek şiddet uygulayan gerek toplum ve kimi zaman da şiddete maruz kalan kadın tarafından meşru kabul edilmektedir. Ayrıca kadınlar yaşadıkları şiddetin sorumlusu olarak görülmekte, şiddetin hak edildiği inancı toplumda yaygın biçimde varlığını sürdürmektedir. Yapılan bazı araştırmalara göre ise Türkiye’de ortalama her gün bir kadın öldürülüyor.

KADIN CİNAYETLERİ HER YIL ARTARAK DEVAM EDİYOR

Anıt sayacı platformu son 10 yılın korkunç bilançosunu ortaya koydu. Platform verilerine göre, 2014 yılında 291, 2015’te 294, 2016’da 292, 2017’de 351, 2018’de 408, 2019’da 425, 2020’de 419, 2021’de 432, 2022’de 409, 2023’de 407, 2024 yılının ilk çeyreğinde 106 kadın cinayeti işlendi.

KADIN CİNAYETLERİN BÜYÜK KISMI AİLE TARAFINDAN İŞLENİYOR

Kadın cinayetlerinde öldürülen kadınların büyük kısmı faillerini tanıyor. Kocası, eski eşi, sevgilisi, babası, kardeşi, akrabası, komşusu ve iş arkadaşı tarafından öldürülüyor. Bu, her 5 kadından birinin aile veya akrabası tarafından öldürüldüğü anlamına geliyor.

Medyaya yansıyan kadın cinayetlerinin büyük kısmı boşanma, kıskançlık, reddedilme, aile tarafından dinlenmeme, maddi kaynaklarda anlaşmazlık, elbise almak, eve geç gelmek, telefonda konuşmak, küsmek ya da gülmek gibi gündelik hayata dair pratiklerin yanı sıra ev işlerini yapmamak, erkeğe iyi bakmamak, bakımlı olmamak, sabah erkeği uyandırmamak gibi ev içi toplumsal cinsiyet rollerini yerine getirmediği bahanesiyle öldürdü.

CEZALARIN CAYDIRICI OLMAMASI FAİLİ CESARETLENDİRİYOR

Türkiye’nin en büyük sorunları arasında yer alan kadın cinayetleri her geçen yıl artarken, haber bültenleri ve gazetelerde erkek şiddetine maruz kalan kadınların sesleri yankılanıyor. Ayrılmak istediği sevgilisinin saldırısına uğrayan, kendisini bıçaklayan kocasının adını kanıyla yazan, boşanmak istediği için çocuklarının gözlerinin önünde son nefesini veren kadın haberleri her gün kan donduran görüntüler ve ifadelerle televizyon ve gazete haberlerinde.

Eşleri, akrabaları ve arkadaşları tarafından öldürülen kadınların faillerinin en büyük dikkat çeken ortak noktaları, tüm faillerin her ne kadar pişman olduklarını ifade etseler de bunu yasal indirimlerden faydalanmak için ifade etmeleri, kadınların öldürülmeyi hak ettiklerini düşünmeleri ama asla pişman olmadıkları. Bir diğer ortak nokta da ister evli ister boşanmakta olduğu ya da boşanmış olduğu, eskiden birlikte olduğu veya birlikte olduğu erkeklerin yine ağır tahrik indirimlerinden faydalanmak üzere, tek yanıt verebilecek kadının toprak altında olduğunu bilerek aldatıldıklarını ifade etmeleri.Cezaların caydırıcı olmaması faillerin cesaretlenip cinayetlerin arttırılmasına neden oluyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Son 10 Yılda 3834 Kadın Öldürüldü

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin