Susuz Kalan Köy Tamamen Terkedildi!

featured

Osmanlı kaynaklarında yer alan, dönemin merkez büyük köyleri arasında ismi geçen  Ekrüz köyünün sakinleri susuzluk nedeniyle köylerini boşalttı. Uzun zamandır su talepleri olan köylüler, bu istekleri, yerine gelmeyince çareyi köylerini terk etmekte buldular. Şimdilerde hayalet şehir görünümünde olan köyde, derin bir sessizlik hakim.

Elazığ’ın merkeze 27 km uzaklığında bulunan, Osmanlı Kaynaklarında Türkmen köyü olarak anılan Çalıca Köyü Enkürüz mezrasının sakinleri içecek dahi su bulamayınca yaşadıkları ata topraklarını terk etti. Şimdilerde yalnızlığın hüküm sürdüğü köy, bir zamanlar yaşadığı kalabalık günlerini arıyor. Eskiden civardaki birçok köyün merkezi konumunda olan yerleşim yerinde artık neredeyse yaşam belirtisi yok.

Devletin yıllar önce getirdiği içme suyunun elektrik borcundan dolayı kesilmesiyle vatandaşlar, çeşme ve dere suyuna yönelmiş, kuraklık nedeniyle bu suların da çekilmesiyle köy ahalisi ortada kalmış. Bir süre şehirden taşıma suyla değirmen döndürmeye çalışan köylüler bu duruma uzun süre dayanamayarak köylerini boşalttılar. Köyde daha önce arıcılıkla uğraşan Murat Gür isimli vatandaş, köyün içler acısı halini gazetemize anlattı. Tarihte 400-500 e yakın evin bulunduğu yerleşim yerinde zaman içerisinde bu sayının 40’ lara kadar düştüğünü aktaran Murat Gür, insanca yaşam istediklerini belirtiyor.

Susuzluktan kavrulmuş toprağı avucuna alan Murat Gür; ‘Yalvarıyorum! Ne olur bize su getirin.’ Diyor.

Eskiden, çocukluk dönemlerinde kaynak sularının, dere sularının bolluğundan bahseden Murat Gür, ‘’ evlerimiz viran oldu, kimsemiz kalmadı. Hepimiz buraları terk etmek zorunda kaldık. Muhtardan kaynaklı bir sıkıntı nedeniyle şebeke suyumuz kesildi. Zaten kuraklık hat safhada! Çeşmemiz kurudu, deremiz kurudu, ağacımız kurudu. Yinede sevdalı olduğumuz toprakları terk etmek istemedik; ama artık dayanacak gücümüz kalmadı.’’ İfadelerini aktardı.

İnsanların bari ölürken köyüme gömüleyim dediğini de belirten Murat Gür; ‘’ Geçtiğimiz gün bir köylümüzü kaybettik. İnanın cenazemizin üzerine dökecek su bulamadık. Yalvarıyorum artık sesimizi duyun. Çığlığımızı duyun!’ serzenişinde bulundu.

Köyün tarihsel sürecine de değinen Murat Gür; ‘’ Burası merkeze bağlı Çalıca Köyü Ekrüz Mezrası. Bir zamanlar bu yerleşim yerinde 400-500 ev varmış. En son 40 haneye kadar düştü. Bunların da birçoğu yazlıkçıydı. Yazın gelir, sebzesini eker köyünde kalır, kışın tekrar şehre dönerdi. Şimdilerde ise durum tersine döndü. Yazın bile köyde kimse kalmıyor. Köylü evini bağını terk etti. Ağaçları kurudu. Bırakın köylüyü, ben arıcılıkla uğraşıyorum. Vallahi arılarım bile kovanı terk etti.’’ Cümlelerini kullandı. Elazığ valiliğine defaten gittiğini de aktaran Gür, kendisine kimsenin yardımcı olmadığının da altını çizdi.

IFrame

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Susuz Kalan Köy Tamamen Terkedildi!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin