Kış mevsimi, yavaş yavaş kendini hissettirmeye başladı.
Bir an önce yapabileceğiniz kadar kışa hazırlık yapmaya çalışın, zira bu kış diğer kışlardan çok başka olacak.
Yaz mevsiminde fiyatlar bu şekildeyse, varın kış halini siz düşünün!
Yok, yok hemen karamsarlığa düşmeyin!
Eğer uygularsanız bu kış rahat edebileceğiniz tasarruf tedbirleri var.
Mesela banyoya kum saati koyarak ya da telefonunuzdan 4 dakika sayaç açarak duş yapın. Fazlası israf hem de bütçeyi zedeler.
Bu konuda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez; ”Banyoya kum saati koyun. 4 dakikadan fazla duş yapmayın.” uyarısı tam da kışa girerken çok işe yarayacak tasarruf önerisi niteliğinde.
Bunun yanında kışın fırını kullandıktan sonra kapağını açık bırakırsanız ortamı da ısıtmış olursunuz.
Ayrıca düşük katlar için asansöre binmeyelim. Bu sayede hem aidattan tasarruf yapmış hem de spor yaparak metabolizma ısısını arttıracağımız için bir müddet ısınmış oluruz.
Gelelim diğer tasarruf önerilerine;
Midenize kuru ekmek giriyorsa, aç değilsinizdir o yüzden fazladan yemek yiyip de midenizi yormayın. Masraf yapmaya hiç gerek yok.
Yazın taneyle aldığımız domates, biber, salatalık vs. kışın olmayacağı için bu masraftan kurtulmuş olduk. Öyle ya sera malları sağlığa zararlıydı!
Et alacaksanız da lütfen gramla almaya özen gösterin. Fazla alıp, israf etme zamanı değil. Bu konuda herkesin elinden geldiğince dikkat etmesini rica ediyorum.
Gelelim tatil konusuna…
Yaz ayları çok fazla talep olduğu için hem de turist mevsimi diye fiyatlar, normalin neredeyse 3-4 katı. Dolayısıyla tatile gidecekseniz kış mevsimi tam zamanı. Yaz için parası olmayanlar, aynı zamanda da tasarruf yapmayı düşünenleriniz varsa kış ayı için tatil rezervasyonlarını şimdiden yaptırsın. Yer bulamama ihtimaline karşı…
“Aklınla Verimli Yaşa” adlı tasarruf tedbirleri kitapçığından birkaç tasarruf önerisi daha vereyim.
Kışın kombi derecesini indirin, yazın klima derecesini yükseltin.
Saçınızı kurutma makinesi ile değil, havlu ile kurutun.
Yüksek motor hacmine sahip araç kullanmayın.( Bu arada BakanDönmez ile birçok bakan ve üst düzey bürokrat, 245-330 beygir gücünde Mercedes ve Audi makam araçlarına biniyor.) Eeee artık bu tasarruf modeline göre binmeyecekler. Kısa mesafe için yürüyecek ya da bisiklet kullanacaklar. Uzun mesafe için de ya halk otobüslerine ya da düşük beygirli arabalara binmeleri gerekecek.
Evinizin duvarlarını açık renge boyatın. Binaların güney cephesine yaprak döken ağaçlar dikin. Kışın perdeleri açın, içeriye güneş ışığı girsin.
Radyatör arkasına yalıtım levhası yerleştirin ve önüne mobilya koymayın, ana girişlerde çift kapı ya da döner kapı kullanın.
Araç bekleme halindeyken kontağı kapatın. Araçta hava akımını engellemek için camları açmayın. Bagajda bulunan gereksiz eşyaları çıkarın.
Çamaşır ve bulaşık makinesinde ön yıkama yapmayın. Çamaşırları asarak kurutun, kurutma makinesi kullanmayın. Bulaşıklardaki kaba atıkları, yemekte kullanılan peçeteyle temizleyin.
Düdüklü tencere kullanarak yemek pişirin. Az yemek ısıtacaksanız fırın yerine mikrodalga kullanın. Ütü yaparken bitmeye yakın fişi çekin, kalan ısı ile bitirin gibi gibi…
Bunları yaparsak; elektrikte yüzde 35, petrolde yüzde 25 ve doğalgazda yüzde 50 tasarruf sağlanacakmış.
Bizler bu ekonomik krizde bunlara ek daha ne tasarruflar yaparız da asıl sorun, bu tasarruf önerilerini bizlere tavsiye edenler yapacak mı?
Örneğin; bakanlar kum saati kullanacak mı?
Yüksek beygirli araçlarını bırakacaklar mı?
Dahası gramla et alacaklar mı?