Vatandaş İkinci Ele Yönelmiş Durumda

featured

İrfan ARSLAN

Hayat pahalılığı ev kurmak isteyen gençlerin hayallerini olumsuz etkiliyor. Ülkemizi etkileyen ve tüm dünyada yaşanan ekonomik olumsuzluktan nasibini alan ev eşyalarında ki fiyat artışları vatandaşları ikinci el mağazalarına yönlendiriyor. Memur ve öğrenci şehri olan Elazığ’da üniversite ve okulların henüz eğitim öğretime başlamaması nedeniyle satışlar durgun olsa da ikinci el eşya satıcıları talebin arttığına dikkat çekerek, sıfır eşyalara göre ikinci el eşyaların daha çok tercih edildiğini ifade ediyor.

Elazığ’da ikinci el eşya satıcıları, yüksek fiyatlardan dolayı vatandaşların sıfır eşya almaktan kaçındığını belirterek ikinci ele yöneldiğini ifade ediyor. Memur ve öğrenci şehri olan Elazığ’da üniversite ve okulların eğitim öğretime henüz başlamaması nedeniyle satışların durgun olduğunu belirten spotçular, okulların eğitime açılmasını bekliyor.

“İNSANLAR DAHA ÇOK İKİNCİ EL EŞYA TERCİH EDİYOR”

Elazığ’da ikinci el eşyanın şimdilerde daha çok tercih edildiğini belirten ikinci el satıcısı Tahir Kaya, “Şu an tüm piyasalar öğrencileri bekliyor. Şimdiden depolarımıza uygun fiyatlı eşyaları alıyoruz. Onlar öğrencileri bekliyor. Öğrencilerimize yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Şu an satışlarımız durgun. Elâzığ memur ve öğrenci şehri olduğu için. İnşallah yeni memur ve öğrenciler gelirde Elâzığ’ımız kalkınır. Şu anki ekonomiye göre biz mağazalardan daha uyguna satıyoruz. Artık kimse sıfır eşya almıyor. Geçen yıla oranla bu yıl insanlar yüzde 60 oranda ikinci El eşya alıyor. Hem sıfır hem de ikinci el ürünlerinde uygun olanı almak istiyor. Genellikle insanlar ikinci el dolap alıyor ama kimse ikinci el yatakta almıyor. Vatandaş ikinci el de daha çok beyaz eşya alıyor” diye ifade etti.

FİYATLAR İKİ KAT ARTTI”

Ev kurmak için gerekli eşya maliyetinin yüksek olduğunu ifade eden ikinci el satıcısı Ümit Takoğlu; “Fiyatların artmasından dolayı ikinci el ürünlere rağbet çok ama ürünlerin fiyatı aynı oranda bizde de arttı. Fiyatlar geçen yıla göre iki kat arttı. Biz de bu durumdan hiç memnun değiliz. Çünkü insanlarda para yok. Buraya geliyorlar burada da ürün pahalı. Satışlarımızda geçen yıla göre yüzde yüz bir düşüş söz konusu. Bir evin eşyalarını almayı planladığınızda en düşük fiyatla, hep eski modellerden bakarsak en kötü 10 bin TL’yi buluyor. Bazen neredeyse aldığımız eşya kadar nakliye ücreti ödüyoruz. Bu da doğal olarak ücretlerimize yansıyor. Getirdiğimiz üç beş parça eşya bile bana 500 TL’ye mal oluyor. Bunu tabi ki sadece mazota bağlayamayız. Artık her şeyin fiyatı arttı” diye belirtti.

“HERKES TASARRUFLARLA AYAKTA DURUYOR”

Öğrencilerin eskisi kadar işlere etkisi olmadığını belirten Takoğlu: “Çünkü artık kira, yakıt  o kadar pahalı ki öğrenci eşyanın altından kalkamıyor. Artık yurt ve pansiyonları tercih ediyorlar. Çünkü bir öğrencinin bunun altından kalkması mümkün değil. Özellikle ilk gelen öğrenciler yurda, pansiyona geçecektir. Çünkü kimse kimseyi tanımıyor. Tek başına ev tutmak da çok ağır olduğu için bize yansıyacağını sanmıyorum. Ben 12 yıldır bu sokaktayım öğrencinin ilk yıllarını çok iyi biliyorum. O zamanlar satışlar müthişti. Satmak için kırık bir sandalye bile bulamazdık. Gelen misafirlerimiz oturamazdı ayakta beklerlerdi. Son yıllarda bayağı düştü. Özellikle bu yıl hiçbir beklentim yok. Şu an da benim dükkanım kira olsaydı ben bile kapatabilirdim. Çünkü kirayı çıkartamıyoruz. Yanımda bir işçi çalıştıramıyorum. Gücüm yetmiyor. Artık kimse eşyalarını satışa da çıkartmıyor. Çünkü yenilerini alamıyorlar. Şu an herkes tasarruflarla ayakta duruyor. Ben emekliyim, esnafım, kiram yok buna rağmen zor ayak da duruyorum” dedi

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü
Vatandaş İkinci Ele Yönelmiş Durumda

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin