ABDULKADİR ÖZTÜRK
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. YAZAR
  4. DÜŞÜNCE, KÜLTÜR VE SİYASET 1

DÜŞÜNCE, KÜLTÜR VE SİYASET 1

İnsanoğlu topluluk halinde yaşar.

Topluluk halinden toplum haline geçişte doğal olarak oluşan ilk birim aile’dir.

Aile birimleri toplamından doğal olarak silsile olarak; sülale aşiret ve kavim ve ümmet olurlar.

Bu doğal süreç içerisinde oluşan topluluklar, yeniden bir kümeleşmeye başlar.

Bu kümeleşme; toplumsal zorunluluktan oluşan görev ve ödev dağılımıdır.

Bu aşamadan sonra değerlerin merkeze alındığı ağırlıklı davranışlar başlar.

Bazen, bir fert, başka bir topluluğa gide doğal oluşmuş topluma farklı değerler sunar. Bu fertler ilahi olduğu zaman peygamber, seküler olduğu zaman ideologlar olur.

Değerleri oluşmuş toplum belli bir süre minimum bir nesil yaklaşık 23 yıl maksimum 120 yıl bu değerlerden sosyal hayat meydana getiri ve bu kültür olarak karşımıza çıkar.

Bu kültürün bizdeki yansımasın örnek mütevatir hadislerdir.

Kültür kelimesini Fransızlardan ödünç aldığımın bilinciyle yazıyorum.

Kültürler, farklı coğrafya ve farklı zamanlardaki insanların birlikteliğinin veya devamlılığının otokontrolüdürler.

Bu otokontrol yatay ve dikey olarak mekân ve zaman olarak karşımıza çıkarlar.

Aynı zaman diliminde farklı coğrafyalardaki insanların ortak davranışları o toplulukların ortak değerden oluşmuş bir kültüre ait olduklarını veya farklı zaman diliminde aynı coğrafyadaki insanların aynı davranışları göstermesi hatta ve hatta farklı mekân ve farklı zamanlarda bile bu böyledir.

Bunu kendim üzerinden örnekleyerek vereyim:

1984 yılında Fırat Üniversitesine okuduğumda Adana’dan Elâzığ’a giderken rahmetli annem arkamdan su dökerdi.

Bu olayı Cezayir’de Malik Bin Nebi 1920 yıllarında yaşadığı hatıratlarında yazıyor.

İste büyük bir kültür dünyasına ait olduğumuzun nişanesi.

Bu büyük kültür büyük düşünceden kaynaklanıyor.

Bu coğrafik ve zamansal uzaklık kültürümüzün devamlılığı ve güçlülüğünü gösteriyor. Modern sosyal bilimde medeniyet olmasının nişanesi sayılıyor.

Sağlıcakla Kalınız…

DÜŞÜNCE, KÜLTÜR VE SİYASET 1
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin