ADİLE ALICI

YARDIM KURULUŞU MU, TİCARİ ŞİRKET Mİ?

Yangın, deprem, sel vs. gösteriyor ki bizde ciddi anlamda önlem alma, hazırlıklı olma ve eğitim eksikliği var.

Oluşabilecek doğal afetler öncesi hazırlıklı olamadığımız gibi bu kurumlarda görevlendirilen yetkililerin ciddi anlamda bilgi ve eğitim eksikliklerinin de olduğu ortaya çıkmış oldu.

Hazırlık yapılmamışlığın yanı sıra; alanında yetkin kişilerin görev almamasından en önemlisi de tek emir komuta sistemi nedeniyle emir almadan harekete geçemeyen görevliler yüzünden maalesef ciddi gecikme ve aksaklıklar yaşandı.

Yardım malzemelerinin yardım kuruluşu tarafından satılması, depremzedelerin çadırlarına sayaç takılması, dozerlerle enkaz kaldırma çalışmaları, malzeme eksikliği, yetkili bulunmayışı ve sönen umutlar…

Binlerce kişi; yetkinlik sahibi olmayan müteahhitlerin yaptığı binaların altında can verdi.

Binlerce kişi; o binalara ruhsat verenler yüzünden saatlerce, günlerce yardım gelmesini bekledi.

Binlerce kişi; soğuk kış günü; bağışlar toplayıp hazır olması gereken yardım kuruluşlarını yanında görmek istedi.

Binlerce kişi; çaresizlik içinde saatlerce bekledi.

Binlerce kişi; acılıydı ve sırf hükümeti yanında görmek istediği için azar işitti.

Yardım alan, bağış toplayan yardım kuruluşları topladıkları bağışlarla ön hazırlık yapar ve olası afet dönemlerinde de hazırlamış oldukları malzemeleri mağdur olanlara ücretsiz olarak vermekle mükelleftir.

Yani halkın olan, para karşılığı zaten satılamaz!

Satıldığı ortaya çıktığında da “Haberim yoktu. Duyduğumda çok eleştirdim.” gibi cümlelerle de olay geçiştirilemez. Keza habersiz yapıldığına da ihtimal vermediğimi belirtmek isterim.

Bu gibi durumlarda yardım kuruluşları, devleti aynı zamanda da mevcut hükümeti temsil eder. Dolayısıyla devleti ve mevcut hükümeti temsil eden, bağış ve yardımlarla bu gibi durumlarda hazır olması beklenen yardım kuruluşunu, ticari işletme oluşumları içinde olduğunu görmek kabul edilemez.

Çadırlar, kıyafetler, yiyecekler vs. mademki satılacak o zaman yardım ve bağışların mantığı ne?ENSAR Vakfına milyon dolar bağışlanırken, mağdurlara parayla satış yapılması niye?

Yardım kuruluşu mu yoksa ticari işletmemi ben anlamış değilim. Benim şahsi görüşüm bu şekilde ve dolayısıyla da sadece beni bağlar.

Karar da, takdir de sizin.

 

 

YARDIM KURULUŞU MU, TİCARİ ŞİRKET Mİ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin