31 Mart 2024 tarihinde yerel yönetim seçimlerini gerçekleştireceğiz. İlimizin geleceği için çok önemli bir 5 yıllık dönem başlayacak… Sayın Belediye Başkan adaylarının kazanmaları halinde 5 yıllık bir programı var mı bilmiyorum…
Yani yönetmeye talip oldukları şehir üzerinde derslerine çalıştılar mı?
Mesela şehrin en ivedi şekilde ele alınması gereken 5 sorunu nedir?
Öncelikli olarak Belediye işe nereden başlayacak?
Bunları şunun için soruyorum… Şehri ne kadar tanıyorlar?
Toplumun ihtiyaç ve beklentilerine ne kadar vakıflar?
Haa diyeceksiniz ki, ithal belediye başkan adayı yok… Evet doğrudur… Ama biz bu şehirde yaşayıp şehirden bi haber olan onlarca siyasetçi ve adına başkan denenleri gördük…
Dolayısı ile balığın yaşadığı suyun farkında olmadığı gibi yaşadığı şehrin farkında olmayan ve ne yazık ki her bir köşeyi kapmış onlarca liyakatsizle aynı havayı soluyoruz…
Kurşundan daha ağır nefesleri kesen bu gri havanın 4 bin yıllık kadim bir medeniyetin üzerindeki yükünü atma belki tez zamanda olmayacaktır… Ama mümkünsüz değil…
Tanımlanmış sorun aslında çözümlenmeye başlamıştır… Şehrin uçuk kaçık veya çılgın proje beklentisi ve ihtiyacı yok… Fıstığı yeşil tercihi noktasında hiç değiliz…
Bu nedenle ben bir vatandaş olarak çok basit ve hepimizin gözleri önünde olan 5 beklentimi Sayın Başkan adaylarının dikkatine sunuyorum.
Bir: Yaşanan deprem felaketleri sonrasında kaderine terk edilen 16 Merkez Mahalle için Kentsel Dönüşümden önce bir Zihinsel Dönüşüm iyi olmaz mı? Tırnak içinde belirteyim, bu zihinsel dönüşüm hususu hem yöneticiler hem vatandaş açısından çok önemli olduğundan bu konuyu bilahare yazacağım…
İki: İçinden geçilen ekonomik sürecin halkın belini bükeceği gerçeğinden hareketle, birçok belediye sosyal belediyeciliği öne çıkararak vaatlerini sıralıyor. Sizlerin sosyal belediyecilikle birlikte, işsizliğin önlenmesi ve hane halkı gelirinin artırılmasına yönelik özellikle kadın ve genç nüfusun istihdamı için Yerel Yönetim elini ne kadar taşın altına koyabilir?
Üç: Şehrin demografik yapısıyla birlikte, toplam emekli, esnaf, memur, öğrenci, işsiz, tarım ve hayvancılık, sanayinde yer alanlarla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı üzerinden tüm ihtiyaçları karşılanan nüfus kaçtır? Bu hedef kitlelerin sorun, ihtiyaç ve beklentileri tanımlanmış mıdır?
Dört: Karayolu kavşağından, Hilalkent kavşağına kadar trafik artık şehrin yükünü çekemiyor. Trafik hususu şehrin bugünü ve yarını için bir sorun mudur? Sorun ise alternatif çözüm iyi olmaz mı?
Beş: Adamcılık, liyakatsizlik, hatır, parti baskısı, haramzadelik, şeffaflık, kaynakların verimli kullanılması, nitelikli kadrolar, modern kentleşme, markalaşma, rekabetçilik, güvenli yaşam alanları, sürdürebilirlik, bankamatik memurları, medya siyaset ilişkisi, beytül mal, sosyal belediyecilik, altyapı. Fırat kıyısında otlayan kuzu falan… Yerel yönetim sürecinde bir anlam ifade ediyor mu?
Noktadan önce şunu ifade edeyim…
Oyum, İlk 4 maddenin üzerini çizip son maddeyimisyon ve vizyon ilan eden adayındır.