Elazığ bulunduğu coğrafya itibarı ile cazip gelen şehirlerinden biriydi. Yıllar öncesinden Elazığ’ın sahip olduğu önemli sanayi tesislerinin varlığı ve ilde o yıllarda yapılan yatırımlar nedeniyle bölgede Metropol kent olması için Devlet Planlama Teşkilatınca 3. Beş yıllık kalkınma planına işlenmişti. Bu o dönemde ilimizde büyük heyecan yaratmış ve önemli bir beklentiye yol açmıştı. Ancak bu kararın akabinde ilimiz hak ettiğini almayı bir kenara bırakalım elindekilerinden bile oldu.
Şöyle dönüp bir geçmişe ve ilimizde bulunan yatırımlara bir bakalım. Sivrice Azot Fabrikası, Maden de Bakır İşletmesi, Keban’da Simli kurşun, Kovancılar’da Ferrokrom, Merkezde Şeker Fabrikası ile Şarap Fabrikası, yine merkezde İplik fabrikası, yine merkezde Kiremit ve Tuğla fabrikaları vardı. Sanayi gelişmeye başlamıştı. Keban barajı ile birlikte bölgede yapılan istimlak sonucunda oluşan bir birliktelik ile kurulan Keban Plastik Fabrikası. Bütün bunlar zaman içinde çoğunluğu özelleştirilirken diğerleri de kapandı. Özelleştirme ve kapanma beraberinde işsizlikleri getirdi.
Şimdi asıl konuya gelelim. Bölgemizde MTA’nın yaptığı sondaj sonucunda ülkemizin Cumhuriyet tarihinde ki en büyük maden cevherine ulaşıldığı açıklanmıştı. Bu açıklamanın üzerine gözler Maden ilçesine çevrildi. Yaklaşık 30 Milyar Dolarlık bir cevherin bulunduğu açıklaması ilimizde heyecan yarattı. Bu maden sahası daha sonra ihaleye çıkarıldı ve bu ihaleyi Cengiz Holding kazandı. Burada ki yatırımına da başladılar. Hafriyat alım çalışmaları hummalı bir şekilde bölgede devam ediyor. Ülkemiz adına sevindirici ancak ilimiz ve bölgemiz adına üzücü gelişmeler yaşıyoruz. Burada yapılan çalışmalarda bölgenin insanlarının işe alınması beklentisi vardı. Ancak şirket bu beklentiye uzak duruyor. Yine bu bölgede yapılan çalışmalarda bölgedeki insanların araçlarının kullanılması düşünülüyordu. Şirket bunada olumlu bakmıyor. Geçtiğimiz hafta bölgedeki vatandaşlar bu duruma tepki gösterip yol kapatıp eylem yaptılar. Bu eylemin ardından şirket bölge insanlarından bir çalışanı eyleme katıldığı nedeniyle işten çıkardı. Anlaşma yapmak üzere olduğu bir aracın anlaşmasından vazgeçti.
İlimiz Milletvekilleri bu konuda şirket yöneticileri ile bir araya gelerek görüşme yaptılar. Bazı siyasi parti il başkanları ilimizde çalışma yapan şirketin yöneticileri ile bir araya geldiler. Ancak elde edilen olumlu bir netice yok.
Deprem ve Pandemiden diğer illere göre iki kat daha fazla etkilenen ilimizin geleceğine umutlu bakmak hepimizin hakkı olsa gerek. Birlik ve beraberlik içinde ilimizin yer altı ve yer üstü zenginliklerini günümüz teknolojisi ile değerlendirmemiz gelecekte ilimizin yeniden bölgenin önemli bir merkezi olmasını sağlayacaktır. Bunun içinde sen ben demeden biz olarak ilimizin geleceğini planlama ve bunların gerçekleşmesini sağlamak adına ortak hareket etmemiz gerekiyor.
Milletvekillerimiz, Siyasi parti il başkanlarımız ve STK Temsilcilerimiz bu konuda ilgili şirket ile biraraya gelerek bölgedeki insanların beklentilerine olumlu cevap vermelerini sağlanmalı. Yine şirketin alımlarını ilimizde ki firmalardan temin etme yoluna gitmesi konusunda adımlar atılmalı. Yoksa Maden’deki bu büyük cevherin ilimize hiçbir faydası olmayacak.
Elazığ’ın sahibi olduğunuzu gösterin.
Gösteremeyeceksiniz eğer Sahipsiz Elazığ denildiğinde zorunuza gitmeyecek…