FIRAT POLAT

DEPREMİN 4. YILI

24 Ocak 2020. Saat 20.55. Elazığ 6.8 şiddetinde bir deprem ile 22 saniye sallandı. Aslında bu depremin süresi daha uzundu. Ancak şiddetli sallandığımız 22 saniye oldu. Depremin olduğu saatte Elazığlıların çok büyük bir bölümü evlerindeydi. Depremin ardından biranda tüm, Elazığlılar evlerinden dışarı çıktı ve ne olduğunu anlamaya çalıştı. Allah bize bir felaketi yaşattı ancak yıkıcı sonuçları çok şükür çok fazla olmadı. Bu şiddetteki bir depremin can kaybı yine çok şükür çok fazla olmadı.

Depremin hemen ardından Devlet ilgili Bakanların ve kurumların yetkilileri ile Elazığ’a geldi. Gerekli incelemeler ve araştırmalar yapılmaya başlandı. Depremin gecesini sabah ettiğimizde Elazığ’ın çok büyük bir depremi olabildiğince az hasarla atlattığını gördük. Hasar tespit çalışmalarına başlandı ve ağır hasarlı binalar boşaltılmaya başlandı. Depremin ardından birkaç gün sonra tüm çalışmalar ve planlamalar yapılarak kargaşa ortamının oluşmasının önüne geçildi.

Depremin üzerinden 3 yıl geçti. Bugün 4. yılına giriyoruz. Üç yıl içinde Devlet tüm imkânları ile ilimizde yeniden bir yapılanmayı gerçekleştirdi. Elazığ’da ki yapı stoku tabiri caiz ise yenilendi. Ağır hasarlı binaların yanında Orta hasarlı binalar ki daha sonra yaşanan ve özellikle geçtiğimiz yıl yaşadığımız Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ağır hasarlı konuma gelen binlerce bina yıkılarak yerine yeni ve depreme dayanıklı binalar yapıldı ve hak sahiplerine verildi. Baktığımız zaman Elazığ özellikle 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilendi ancak bu depremlerin ilimizdeki yıkımı neredeyse yok denecek kadar az oldu. Bunun nedeni 2020 de yaşadığımız depremin ardından ilimizde yapılan konutlardı. Çünkü Elazığ’da ki yapı stoku adeta yenilenmiş ve depreme dayanıklı bir şehir haline gelmişti.

Elazığ’ın artık tam olarak depreme dayanıklı şehir haline gelmesi için Deprem bilimcilerinin belirli çalışmaları yapması gerekiyor. Bunların başında da altyapı geliyor. Elazığ bu alanda da şanslı. Çünkü  ilimizin altyapısı da Elazığ Belediyesi tarafından yenileniyor. Bu çalışmanın deprem bilimcilerinin istediği şekilde yapılması sağlanmalı. Akıllı şehir olabilmemiz için bu çalışmaların yapıldığı bu günlerde yetkililerin gerekli girişimleri yapması, ilgili bilim adamları ile görüşmesi ve ilimizi geleceğe sorunsuz bir şekilde taşımaları gerekiyor.

Ülkemizin bir deprem ülkesi olduğu biliniyor. Elazığ olarak hem DAF hem de KAF hattından etkilenen bir konumdayız. Bilim adamlarının da söylemediği gibi deprem öldürmez tedbirsizlik öldürür. Bunun için ilimizin yaşadığı ve yaşayabileceği depremlere har alanda ve her açıdan hazır olmasını sağlamak yöneticilerimizin elinde. Biz tedbirimizi alalım takdir Allah’ındır. Allah bir daha bize böyle depremler ve acılar yaşatmasın…

 

 

DEPREMİN 4. YILI

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin