FIRAT POLAT

LÜTFEN İSRAF ETMEYELİM

Ve 11 ayın sultanı Ramazan ayının ilk haftasını geride bırakıyoruz… Kimi der oruç ayı, kimi der ibadet ayı, kimine göre günahlardan arınma ayı, kimi müminler içinde hesaplaşma ve nefsini kontrol altına alma ayı olarak da görülüyor.

Oruç Nedir?Herkes Oruç tutmayı aç kalmak olarak tanımlasa da aslında oruç tutmak sadece belli zaman içerisinde aç kalmak değildir. Sabır demektir, aç olanı anlamak demektir, nefsi terbiye demektir, sağlık açısından vücuda tatil şansını vermek demektir, her şeye şükredip saygı duymak demektir, en önemlisi paylaşmak demektir. Görüyoruz ki pek çok anlamı bulunmakta oruç tutmanın. Ve orucu layığıyla tuttuğunda hissettiğin mutluluğun hiçbir karşılığı bulunmamakta.Hayatımızın her alanında olduğu gibi onuda değerlendirmek bizim elinizde…

Ramazan ayında dikkat çekmek istediğim ve çok önemsediğim bir diğer konuda gıda israfı.

Oruçlu iken nefsimiz özellikle iftar saatine yakın her gördüğünü çeker ve bizde irademiz dışında bu gördüklerimizi alırız. Akşam ezanının okunması ile birlikte yaptığımız iftarda aldığımız birçok ürünü tüketmekte sıkıntı yaşarız. Yani aç gözlülüğümüz bizim israf yapmamıza neden olur. Oysa dinimiz bize israf etmeyin buyuruyor. Öyleyse bizimde bu konuda oldukça duyarlı davranmamız gerekiyor. Çünkü bizim israf ettiğimize dünyanın dört bir yanında ihtiyacı olanların bulunduğunu unutmayalım.

Bu ay sabır ayıdır, sevap ayıdır, hayır ve iyilik ayıdır.

“Rasulullahaleyhissalatü vesselam Şaban ayının son günü bize hitap etti ve şöyle buyurdu:

Ey insanlar! Size büyük bir ay belirmiştir. Bu ay, mübarek bir aydır. İçinde bin aydan daha hayırlı olan bir gecenin bulunduğu bir aydır. Allah ayda oruç tutmayı farz kıldı ve gecesini de nafile ibadetlerle değerlendirmenizi istemiştir.

Kim bu ayda hayırlı bir hasletle / özellikle Allah’a yaklaşırsa (o hasleti vesile kılarsa), bu ayın dışında farzı yerine getiren kişi gibi olur. Kim bu ayda bir farzı yerine getirirse, bu ayın dışında yetmiş farzı yerine getirmiş kimse gibi olur.

Bu ay sabır ayıdır. Sabrın sevabı ise, cennettir. Bu ay, hayır ve iyilik ayıdır, müminin rızkının arttığı bir aydır.

Kim bu ayda bir oruçluyu iftar ettirirse, bu onun günahlarının affına, cehennem ateşinden kurtuluşuna vesile olur ve oruçlunun sevabında hiçbir azalma olmaksızın aynısı onun için de olur.

Bizimde hem israftan uzak durmamız hem de bu ayda yerine getirmemiz gereken fitre ve zekatlarımızı ihtiyacı olan ailelere vermemiz durumunda hem onların mağduriyetini giderme hem da ödevlerimizi yerine getirmenin mutluluğunu ve huzurunu yaşayalım.

 

LÜTFEN İSRAF ETMEYELİM

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin