FIRAT POLAT

SEÇİM VAADLERİ ARASINDA ENGELLİLER İÇİN BİR ŞEY YOK MU?

Ülkemiz 14 Mayıs’ta yapılacak olan Genel Seçim sürecinde sona doğru geliyor. Seçime girin partilerin Milletvekili adayları ilimiz ve ülkemize hizmet noktasında seçmenin kendilerine destek olmalarını talep ediyorlar. Seçilmeleri durumunda ilimize neler yapacaklarını da yaptıkları toplantılarda ifade ediyorlar. Ancak bugüne kadar Engelli bireyler adına hiçbir Milletvekili adayından şu projeyi yaparak Engelli bireylerimizin daha iyi şartlarda yanlarını sürdürmelerine katkı sağlayacağım diyene rastlamadım.

Engel; bir şeyleri aşmak için öne çıkan zorluk diye tabir edilir. Düşünün ki hayatta her şeyi üstesinden gelmek için çaba sarf eden birileri var. Sizin için bir yerden bir yere gitmek kolay iken, engelli için zor hatta imkânsız olabilir.

Bir şeyi masadan almak sizin için kolay iken, bazıları için zor veya imkânsızdır.

Sadece doğuştan da olmuyor engellerimiz. Bazen sabah katlığımızda vücudumuzu kontrol edemeyeceğimiz bir duruma aniden gelmiş olabilir; ya da ekmek almaya çıktığımızda dış etkenler nedeniyle başımıza bir kaza gelip onlarla aynı kaderi yaşayabiliriz. Yani herkes bir engelli adayıdır aynı zamanda.

Öyleyse ne yapmalıyız?

Her şeyden önce duyarlı olmamız gerekiyor!

Duyarlı! Yani hisli. Yani anlayışlı, empati kuran…

Onları hayata bağlayacak davranışlarda bulunup yaşamlarını kolaylaştırarak mutlu olmalarını sağlamalıyız.

Yaşanılan konuttan tüm kamusal yaşam alanlarına ve ulaşım araçlarına kadar tüm çevresel unsurların engellilerin özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınarak tasarlanmadığı bir gerçektir. Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar ve bahçeler, okullar, içinde yaşanılan konutlar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha birçok fiziksel çevre unsuru, engellilerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır. Böylece sahip olduğu engeli nedeniyle hareket yeteneği sınırlanmış insanların bu ve benzeri sebeplerle yaşadıkları sınırlama daha da pekişmektedir. Bunun anlamı Hareket yeteneği sınırlanan bireyin toplumsal yaşamdan dışlanmasıdır. Oysa bütün bunlar, engellilerin topluma katılmasını, toplumla bütünleşmesini kolaylaştıracak bir biçimde tasarlanabilir ve geliştirilebilir.

Engelli vatandaşlarımız da yaşamlarını sürdürebilmek için çalışıp para kazanmak zorundadırlar, Çalışmak, bir işe yaradığını hissetmek her insan gibi engelli vatandaşlarımızı da mutlu ederek yaşama dört elle sarılmalarını sağlayacaktır. Bedensel engelli kişilere acımak ve onların durumu karşısında duygulanmak, onların sorunlarına hiçbir çözüm getirmez. Her engellinin yapabileceği bir iş mutlaka vardır, Onlara iş vererek mutlu olmalarını sağlamalıyız, Yasalarımızda bunu zorunlu kılmıştır. Milletvekili adaylarımızın bu konuda Engelli vatandaşlarımız adına varsa projelerini açıklamalarını bekliyorum.

 

 

SEÇİM VAADLERİ ARASINDA ENGELLİLER İÇİN BİR ŞEY YOK MU?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin