Ülke olarak son yıllarda ekonomide yaşanan sıkıntıların giderilmesine yönelik olarak yapılan çalışmalar, alınan önlemler ve atılan adımlar var. Bunlar ile ekonominin sıkıntılarına çözüm getirilmesi amaçlanıyor, hedefleniyor. Ancak yapılan her çalışma ve alınan her önlem arzu edilen neticeleri getirmiyor. Şimdi de son olarak Kamuda Tasarruf tedbirleri uygulamasına başlanıldı. Tasarruf elbette önemli ancak yapılması planlanan ve kamuya yapılan açıklamanın içinde yer alan tedbirler ile düşünülen sonuçların alınması pekte mümkün görünmüyor.
Evet, ülkemizde çözüm bulması gereken onlarca sorun var. Bunların başında da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da belirttiği gibi ekonomik sıkıntılar yer alıyor. Ekonominin rayına oturması öyle hemen birkaç günlük iş olmayacak. Bunun bilincindeyiz. Öncelikli olarak problemi oluşturan konular belirlenip bunların çözümü için önlemlerin alınması ve gerekli adımların atılması. Bunun yapılması ile birlikte sıkıntıların azaltılması mümkün olacak. İş dünyasının beklentisi fiyat dengelenmesinin sağlanması ve finansmana erişim. Çünkü iş dünyasında ki işadamları geleceği görmek zorunda olduklarını belirtiyorlar. Bunun sağlanması yatırımların tekrar başlamasını sağlayacak bu durumda istihdamı artıracaktır…
Şimdi istikrarlı bir şekilde yola devam etme zamanıdır. Yapılan ve yapılmakta olan yatırımlar ile birlikte ülke ekonomimize ve istihdama olabildiğince katkı sağlamaya devam etmeliyiz. Türkiye Yüzyılında işadamlarının önünü açacak düzenlemelerin kısa sürede yapılması ve iş dünyasının önünü açacak adımların atılması sağlanmalı. Üretime yönelik yapılacak yatırımlar ise istihdam alanları oluşturulacaktır. Devletimizin bu alanda gerekli düzenlemeleri yapmasını arzuluyoruz.
Yine özellikle tarım sektöründe yapılan desteklemeler ve uygulanan önlemlerin yerini bulmasını sağlayacak adımlar atılmalı. Örneğin tarımsal destek veriliyor. Bu destek tarımsal üretim yapılan alanın sahibine değil burada üretimi yapana verilmeli. Çiftçi Kayıt Sistemine göre yapılan yardımlarda, tarlasını icara veren mülk sahibi desteği alırken üretimi yapan kişi bu desteklerden mahrum kalıyor. Oysa yapılan destek ve yardımlar üretimi yapana verilmeli. Yine tarım ve hayvancılıkta yapılan destek ve yardımların güncellenmesi ile üretici destek bulmalı. Bunlar hakkaniyet ile yapılır ve yerini bulur ise sıkıntılar azalacaktır.
Açıklanan Tasarruf tedbirleri birçok kurumun elini kolunu bağlıyor. En basitinden bir kurum yapacağı bir etkinlik için Basım işini bile yapamayacak. Personel servislerinin kaldırılması kurumların ekonomik olarak rahatlamasını sağlamayacak, aksine personelin işe gelmesinde yaşanacak olumsuzluklar iş gücü kaybına yol açacaktır.
Ekonominin rahatlaması, belirlenen hedeflerine ulaşması ancak ülkemize yabancı yatırım getirmek, yeni yatırımlar ile istihdam alanı oluşturmak ve üretim yaparak bunun satışını gerçekleştirerek mümkün olacaktır.
Bekleyip görelim.
Alınan ve uygulamaya konulan tedbirler sıkıntıları giderecek mi?…