BİR DELİNİN KALEMİNDEN

Klinik Psikologlar Hakkında

Değerli dostlar bugün size Klinik Psikologlar hakkındaki görüşlerimi ve önerilerimi sunacağım.

Klinik Psikologlar, üniversitelerin psikoloji bölümünü bitirdikten sonra, üniversitelerin klinik psikoloji alanında lisans üstü eğitim alınarak kazanılan bir unvan. Bu klinik psikolog olmaya hak kazandıktan sonra kendi özel kliniklerini açarak çeşitli psikolojik sorunlar yaşayan kişilere yardımcı olurlar.

Klinik psikologlara, özellikle bizim gibi, kapalı (Duygularını rahat ifade etmeyip saklamayı tercih eden, çoğu yaşanan psikolojik travmayı aile içinde saklı tutulmasını tercih eden, ruhsal sorunları bir delilik olarak yaftalayan) toplumlarda son derece önemli görevler düşüyor.

Ülkemizde toplum bilinçlendikçe klinik psikologlara başvuru sayısı artmakta ancak hem yüksek seans ücretleri hem de zaman sınırlaması çok yüksek maliyetleri beraberinde getirmekte ve bence toplumun en çok travma yaşayan alt gruplarının klinik psikologlara erişiminde engel oluşturmaktadır.

Bu ülke vatandaşlarının ödediği vergilerle ücretsiz lisans eğitimi alan (özel üniversitelerde eğitim alanlar hariç ancak birçok ülkeye göre özel üniversite ücretleri de son derece düşüktür!) sonrasında yine ücretsiz bir şekilde lisans üstü eğitim alan hatta ayrıca lisansta ve lisans üstü eğitim sırasında çeşitli devlet bursları alan bu kişilerin unvanı aldıktan sonra topluma bu kadar duyarsız kalması sizce ne kadar etik!

Benim önerilerime gelince;

Devlet ve özel üniversiteler fark etmeksizin psikoloji lisans ve lisans üstü eğitimleri tamamen ücretli olmalı.

Benim görüşüme göre sadece psikolojide değil birçok bölümde ücretli hale getirilmelidir!

Alınan eğitim ücretlerinin belirli bir oranda devletin bütçesine, belirli bir oranda ilgili üniversitenin bütçesine ve belirli bir oranda eğitimi veren öğretim üyelerine verilmeli

Kişiye iki alternatif sunulmalı, harcı ödemesi veya zorunlu hizmet uygulaması kapsamına alınması (En az beş yıl).

Klinik psikolog olduktan sonra, zorunlu hizmet süresince, yetersiz performans göstermesi durumunda, yüksek tutarlı tazminatların devlet tarafından talep edilmesi

Klinik psikolog olarak hizmet veren yerler mali açıdan da son derece sıkı takibe alınarak vergi kaybına yönelik önlemler alınmalıdır

Toplumumuzda yaşanan ve duyduğumuzda lanet okuduğumuz hatta bazen maalesef çok daha vahim sonuçların ortaya çıktığı sorunların çözümü bir veya birkaç seansta bazen klinik psikolog ile psikiyatr işbirliği ile rahatlıkla çözülebilecek sorunlar!

Klinik psikologlar/psikiyatrlar lütfen bu toplumun ruhuna dokunun, bu kliniklerinizde oturmakla asla olmayacak! Bu sizin yaşadığınız topluma, hem vefa hem mesleki sorumluluğunuz unutmayın lütfen!

Umutlarla nice güzel yarınlara…

Klinik Psikologlar Hakkında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin