BİR DELİNİN KALEMİNDEN

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ HAKKINDA

Değerli dostlar bugün size, yeni bir Türkiye Büyük Millet Meclis yapısının oluşturulması hakkında görüş ve önerilerimi sunacağım.

Hali hazırda Türkiye Büyük Millet Meclisinin yapısını, 81 ilden seçilen ve toplamda 600 milletvekili oluşturmaktadır.  Türkiye Büyük Millet Meclisi demokrasinin vazgeçilmezi olması ve halkın iradesinin devlet yönetiminde temsil edilmesi açısından son derece önemli bir kurumdur. Bir partiden veya bağımsız olarak halkın belirli bir oyunu alan kişiler Türkiye Büyük Millet Meclisinde milletvekili olarak halkı temsil etme yetkisini alırlar.

Benim önerilerime gelince, Öncelikle, bağımsız aday olarak milletvekili olabilmenin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Siyasi partiler ise,  İdeolojilerden arındırılmış ve seçme seçilme hakkı olan seçmenlerin en az %25’nin imzası ile kurulmuş siyasi partiler olması, onun dışında kalanların tamamen fes edilmesi ve mallarının katıldıkları siyasi partilere veya hazineye devredilmesi gerekmektedir. Bu şekilde kurulmuş olan partilerden aday olan kişiler milletvekili adayı olma hakkı kazansın.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ise, Halk Meclisi ve Seçkinler Meclisi olmak üzere ikiye bölünsün ve ikisi birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisini oluştursun. Öncelikle siyasi partiler vasıtasıyla 600 milletvekili seçilsin sonra 600 milletvekili içerisinden en az 150 milletvekili seçkinler meclisine seçilsin. Seçkinler meclisinde milletvekili olabilmek için aşağıdaki şartları taşıması zorunlu olsun;

  • Doktora mezunu
  • Yurt dışı deneyimi
  • Akıcı düzeyde konuşma ve anlama düzeyinde bilinen bir yabancı dil
  • Kamu kurumlarında ve/veya üniversitelerde idari deneyim
  • Türkçe konuşma, Anadolu kültürü ve irfanı ve nezaket kurallarında yeterli düzeyde olması

Seçkinler meclisi;

  • 81 ilin bu mecliste temsil edilmesi
  • Bakanların bu meclisten seçilmesi (Benim görüşüme göre Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin en önemli eksikliklerinden biri meclis dışından bir kişinin bakan olarak atanmasıdır. Devletin; Yasama ve Yürütme erklerinden MUTLAKA halkın iradesi olmalıdır aksi takdirde demokratik bir toplum yapısından bahsetmek mümkün olmayacaktır)
  • Bir Bakanın, göreve başlamasına halk meclisinin karar vermesi görevden alınmasına ise seçkinler meclisinin karar vermesi (Yine benim görüşüme göre Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin en önemli eksikliklerinden bir diğeri ise bir bakanın azl edilmesinin meclis tarafından yapılmamasıdır)
  • Kritik nitelikte olan kamu kurumlarına yine seçkinler meclisinden atamalar yapılması (Emniyet Genel Müdürü, Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanlığı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeleri, Anayasa Başkanı, Yargıtay Başkanı, Sayıştay Başkanı, Kamu Denetçileri Kurumu Başkanlığına, Yüksek Öğretim Kurumları Başkanlığına vb gibi)

 

Umutlarla nice güzel yarınlara…

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ HAKKINDA

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin