BİR DELİNİN KALEMİNDEN

Üniversite Kontenjanları Hakkında

Değerli dostlar bugün size, Üniversite kontenjanları hakkında görüş ve önerilerimi sunacağım.

Halihazırda, Üniversitelerimizde önlisans, lisans ve lisansüstü programlarına; Örgün eğitim, İkinci Öğretim, Açık Öğretim ve Uzaktan Eğitim yolu ile öğrenci alımı yapılmakta ve eğitim faaliyetleri sürdürülmektedir.  Bu programlarda uygulanan kontenjanların bir kısmı tercih edilmediği için boş kalmaktadır. Son iki yıldır uygulanmaya başlanan baraj sınırının kaldırılması ile boş kontenjan sorunu büyük bir oranda çözülmüş olmasına karşın hala daha belirli bölümlerde maalesef devam etmektedir özellikle de temel bilimlerde!

Eğitim sonrası yaşanan istihdam sorunları bunun başlıca nedenleri arasında olduğu çeşitli araştırmalar ile tespit edilmiştir. Kontenjanı boş kalan veya çok az tercih edilen bölümlerin kapatılması veya başka üniversitelerde bu bölümlerin açılmasının engellenmesi gibi çözümler sunulmaktadır ancak bence bu tür uygulamalar son derece yanlıştır. Nedenine gelince üniversiteler ve özellikle de belirli bölümler kurulduğu bölgenin sosyal-kültürel ve demografik değişimine öncülük etmekte ayrıca üniversiteler sadece eğitim faaliyeti için değil aynı zamanda bir araştırma faaliyeti sürdüren kurumlar olduğu nutulmamalıdır.

Önerilerime gelince;

  • Hali hazırda uygulanan, ikinci öğretim, açık öğretim ve uzaktan eğitim faaliyetleri durdurulmalı veya tercih etmek için şartlar zorlaştırılmalıdır (Örneğin 35 yaş ve üstü olmak, sigortalı çalışıyor olmak gibi).
  • Belirli bölümler hariç tutulmak üzere (Sağlık bilimlerinin belirli bölümleri), kontenjanların sayısı bütün bölümlerde 30 ile sınırlandırılmalıdır.
  • Örgün eğitim programlarında eğitim gören önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencilere teşvikler ve burslar verilmelidir.
  • İlköğretimde ki her öğrenci orta öğretime, orta öğretimdeki her öğrenci ise yüksek öğretime dahil edilmemelidir. Benim önerim zorunlu eğitimin 5+1 olması gerektiğidir (Daha önceki haftalarda bununla ilgili yazı yazmıştım).

Olası faydalarına gelince;

  • Yüksek eğitim kalitesinde artış olacaktır,
  • Bölümler üzerinde istihdam baskısı ortadan kalkacaktır,
  • Öğrencilerin motivasyonunu artırıcı bir etki yapacaktır

 

 

Umutlarla nice güzel yarınlara…

Üniversite Kontenjanları Hakkında

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin