BİR DELİNİN KALEMİNDEN

ÜNİVERSİTELERDEKİ AKADEMİK UNVANLAR HAKKINDA

Değerli dostlar bugün size, Üniversitelerdeki akademik unvanlar hakkında görüş ve önerilerimi sunacağım.

Hali hazırda uygulanan akademik unvanlar; Doktor Öğretim Üyesi, Doçent Doktor ve Profesör Doktor. Bu unvanların tamamı, ister fen bilimleri olsun ister sağlık bilimleri olsun veya sosyal bilimler olsun ayırt edilmeksizin bütün bilim dalları için kullanılmaktadır.

Doktora bittikten sonra Doktor unvanı alınarak ilgili üniversitelerin Doktor Öğretim Üyesi kadrosuna atamanız yapılır. Belirli şartları sağladıktan sonra doçentlik için başvuru yapılır, belirlenen jüriler tarafından başarılı olmanız halinde ise doçent unvanı almaya hak kazanırsınız. Doçent olduktan 5 yıl sonra ve ayrıca üniversitelerin şartlarını sağladığınız takdirde Profesör kadrosuna atanırsınız.

Benim önerime gelince; bence akademide sadece iki unvan olmalı

1) Doktorayı bitirdikten sonra Dr. Unvanı

2) Profesör unvanı

Öncelikle doktora eğitimlerinin en az üç üniversite ortaklığı ile oluşturulması ve yeterlilik sınavı ve tez savunma sınavı jüri üyelerinin ise merkezi sistem ile belirlenmesini salık veriyorum. Doktora bittikten sonra ilgili üniversiteye başvuru yaparak ataması yapılması sağlanmalıdır.

Doktor unvanı aldıktan en az 10 yıl sonra ve belirlenen asgari şartları sağlayan Dr. Unvanına haiz öğretim üyelerinin Profesör kadrosuna ataması yapılsın.

Ayrıca üniversitelerdeki öğretim üyeleri, Öğretici ve Araştırmacı olarak iki sınıfa ayrılsın. Öğretici öğretim üyeleri, Ön lisans ve lisans programlarında ders verebilirken Yüksek lisans ve doktora derslerini sadece Araştırmacı öğretim üyeleri verebilsin. Ayrıca lisansüstü tez danışmanlıklarını sadece Araştırmacı öğretim üyeleri yapabilsin, özellikle Doktora tez danışmanlığını, sadece Profesör kadrosuna atanmış olan öğretim üyeleri yapabilsin. Öğretici olan öğretim üyelerinin Araştırmacı öğretim üyeliğine geçişi için asgari şartlar belirlensin. Araştırmacı öğretim üyeleri hem mali açıdan hem de sosyal haklar açısından önemli iyileştirmeler yapılsın. Profesör kadrosuna atanmış her öğretim üyesi vefat ettiğinde devlet töreni düzenlensin.

Umutlarla nice güzel yarınlara…

ÜNİVERSİTELERDEKİ AKADEMİK UNVANLAR HAKKINDA

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin