BİR DELİNİN KALEMİNDEN

YARGI BAĞIMSIZLIĞI HAKKINDA

Değerli dostlar bugün size, Yargı Bağımsızlığı hakkında görüş ve önerilerimi sunacağım.

Öncelikle Yargı bağımsızlığı hakkında yazı yazmaktan çok büyük bir hicap duyduğumu söylemek isterim. Çünkü bu cümleyi yazmak bile yargı bağımsızlığına olan algının bir tezahürü!

Öncelikle değerli yargı üyeleri neyi esas olarak karar veriyorlar, kanunları, peki kanunları kim yapıyor yasama (Türkiye Büyük Millet Meclisi) ve Kanun hükmünde kararnameler ile Yürütme (Bakanlar kurulu). Peki neden yargı bağımsızlığına yönelik söylemler hem ulusal hem de uluslararası arenada sıklıkla dile getiriliyor.

Bence, bu algının (Veya inanmak istemesem bile!!! Bu gerçeğin) oluşmasında;

  • Siyasetçilerin
  • Medyanın
  • Halkın
  • Yargı üyelerinin

Sorumluluğu var!

Siyasetçilerin söylemleri hem ulusal hem de uluslararası arenada yargı bağımsızlığına yönelik algının oluşmasında çok etkili oluyor. Özellikle bir yargı kararı verilmeden önce herhangi bir söylem yargı kararının, maalesef,tamamen objektif kriterlere göre verilmiş olsa dahi, tartışılmasına ve yargıçlarımızın bağımsızlığına gölge düşürüyor. Yargı kararını verdikten sonra, siyasetçilerin söylemleri sonrası yargı tarafından, tamamen objektif ve hukuk normları içerisinde yapılsa dahi, söylemler doğrultusunda yapılan işlemler yargı bağımsızlığına onarılmaz yaralar açıyor!!!

Dördüncü devlet erki (güç) olarak nitelendirilen medya ise hiç kendisine masum rolü seçmesin. Yargı kararlarının gündeme taşıyıp gündem sonrası yargı kararında değişikliğe gidilmesini bir zafer gibi sunup sonrasında zimmi olarak aslında yargıda bağımsız değilmiş demek tam bir iki yüzlülüktür!!!

Belki şimdi sorabilirsiniz Halkın suçu ne? Bence bu durumun yaşanmasında en önemli sorumluluk halkın! Çünkü yasayı yapan, yargı üyelerini atayan siyasetçileri, seçen halkın ta kendisidir. Hem seçimlerde hem de diğer platformlarda bunun hesabını sormuyorsa, şikayet etmeye de hiç hakkı yok bence!

Değerli yargı üyelerimize gelince, hem ulusal hem de uluslararası arenada bu kadar yargı bağımsızlığı tartışılırken sessizliklerini korumalarını çok üzülerek ifade etmeliyim ki zimmi olarak bu durumu kabul etmektir!!!

Buraya kadar durum tespiti yaptık. Peki yargı bağımsızlığı için neler yapılmalı;

  • Adalet bakanı mutlaka seçimle gelmelidir,
  • Yüksek Yargı üyelerinin atama ile gelmesi kaldırılmalıdır
  • Yargı üyelerinin mesleğe giriş ve yükselmelerde siyasi ilişkilere son verilmelidir
  • Yargı kararlarını tartışmaya açan kim olursa olsun (İster siyasetçi ister medya ister halk) çok yüksek cezalara maruz bırakılmalıdır
  • Belirli mahkemelerde halk jürisi oluşturulmalıdır
  • Değerli yargı üyelerimize verilen takdir hakları ve yasal boşluklar kaldırılmalıdır veya çok sınırlı bir alan oluşturulmalıdır

Umutlarla nice güzel yarınlara…

 

YARGI BAĞIMSIZLIĞI HAKKINDA

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin