Evet kıymetli dostlar bugün sizinle Yükseköğretim Kurumu’nun (YÖK) akademik ve idari yapılanması üzerine görüşlerimi sunacağım.
Öncelikle YÖK kaldırılmalı mı tartışmasında kendi görüşümün kaldırılmaması yönünde olduğunu ifade etmek isterim ancak yetkilerinin bir kısmının üniversitelere devredilmesi şartı ile!
YÖK’ün akademik yapılanmasında, araştırmacı ve öğretici olmak üzere iki farklı akademik yapılanmaya gidilmesini ve doktora sonrası akademik unvanların (Doç., Prof.) sadece araştırmacı olan akademisyenlere verilmesini öneriyorum. Öğretici olan akademik personel sadece önlisans ve lisans derslerine girebilmeli araştırmacılar ise lisans üstü programlarda ders verebilmesi sağlanmalıdır.
Araştırmacı olarak üniversitelerde görev yapan akademisyenlerin özlük hakları güçlendirilmeli ancak buna karşın mutlaka yıllık sözleşme şartı getirilerek, sözleşmenin uzatılması için asgari performans kriterleri getirilmelidir. Kriterleri sağlamayan araştırmacıların öğretici statüsüne alınması sağlanmalıdır.
Doktora sonrası ara unvan (Doç.) kaldırılarak sadece dr. ve prof. Unvanlarının olması sağlanmalıdır. Doktora sonrası 10 yıl araştırmacı olarak görev yapan ve belirlenen asgari kriterleri sağlayan araştırmacı akademisyenlere prof. Unvanı verilmelidir. Prof. Unvanının alan araştırmacı sadece doktora derslerine girmeli ayrıca sadece doktora öğrencisi yetiştirmesi sağlanmalıdır.
Bir diğer konu ise çok önemli dergilerde (impact faktörü çok yüksek olan, en önemli endekslerde taranan dergiler) makale yayınlamak tabiî ki önemli ancak bunun piyasada uygulamaya dönüşmesi daha da önemli olduğu kanısındayım. Her yıl verilen akademik teşvikte bu kriterin göz önüne alınması asıl teşviğin uygulamaya dönüşen çalışmalara verilmesi gerektiği kanısındayım.
Gelelim idari yapılanmaya. Hali hazırda Rektörler YÖK’ün önerisi ile Cumhurbaşkanımızın ataması ile gerçekleşmektedir. Bu durumun sakıncaları olsa da mevcut hali ile devamında bir sorun görmüyorum ancak benim önerim dekanların, ilgili fakültede görev yapan araştırmacı akademisyenlerin seçimi ile atamasının yapılması. Bunun sebebi ise, üniversitelerde ki idari yapılanmanın en önemli ayağını dekanlar oluşturuyor hatta Rektörlerden daha önemli ayağını! Bundan dolayı dekanların mutlaka seçim ile gelerek atamasının yapılmasını elzem görüyorum!
Umutlarla nice güzel yarınlara…