NEVZAT ÜLGER

  “GAZZE DIŞINDA HER YER İŞGAL ALTINDA”         

 

İsrail sorununu ve Gazze krizini sadece Amerika’daki koltuklardan izlersek, küresel döngünün formatını yakalayamayız.

İslam Düşünce Enstitüsü’nün düzenlediği, ‘İnsanlık Vicdanı Yol Ayrımında: Gazze’ isimli panelde çevirmen Ayçin Kantoğlu’nun yaptığı konuşma, İsrail’in saldırıları karşısında Filistin halkından yana tavır alan vicdanların sesi oldu:

“Bereket hala acıyı hissedebilecek yüreklerimiz var. Buna sahip olmayanlar da var. Üstelik kendi aramızda da var. Bugün dünyanın her bir yerinde bu çocuklar için insanlar ayağa kalkıyorlar. Tabi alıştığımız usulde İsrail-Filistin savaşı adını koyuyoruz ama bana sorarsanız bu insan haysiyetinin yeryüzüne açtığı bir savaştır. Çünkü haysiyetin yeryüzünde ineceği bir yer kalmadı. Görünen o ki Gazze dışında dünyada her yer işgal altında. Hepimiz işgal edildik. Bununla nasıl başa çıkacağız. Anam babam usulü başa çıkacağız. Evdeki kör makası çıkaracağız, cebimize kursağımıza kadar girmiş olan bu kanlı eli, az çok demeden gözümüz gücümüz neye yetiyorsa kesmeye başlayarak. Bu vatanın bir evladı olarak aslında burada bu konuşmayı yapıyorum. Kariyerimin bir anlamı kalmadı. Kütüphanemin bile bir anlamı kalmadı. Dönüp yaksam yeridir.”

ABD’li Hıristiyan bir kadın, sırf insan olma ve vicdanen duyduğu rahatsızlığı, bombardıman kurbanı bir kız çocuğunun cesedi ve onun yüzünde cenneti gören dedesinin gülümseyişini, sosyal medyada paylaştığı videoda, gözyaşları içinde, hıçkıra hıçkıra anlatıyor:

“Minik topuzlu küçük kızı gözlerinden öpen o adamın videosu… Müslümanların inancına bakışım sonsuza kadar değişti. Öyle güçlü ki tasavvur edemiyorum. O küçük kızın yaşarken çekilmiş videolarını gördüm. Onun minik sesi…

Serbest bırakılan Filistinli rehinelerin videolarını izliyorum. Yıllarca hapis yatan, çocukluk yıllarını hapiste geçiren körpecik delikanlılar. Ve o çocuklardan birinin yaptığı ilk şey, annesinin elini öpmek. Sonra da deniyor ki ‘Eyvah, İsrail PR (Halka İlişkiler) savaşını kaybediyor.’ Evet yani. Çünkü benim gibi insanlar…

Kızını defnetmeye hazırlanan o adam gülümsüyor, çünkü biliyor ki kızı cennette.”

Şimdi de ABD’li dinsiz bir kadının video mesajına dikkat edelim:

“Bir ağacı meyvesinden tanırsınız. Filistinlilerin ne kadar tatlı meyveler verdiğini fark ettim. Ve eğer bir tanrı varsa, inanıyorum ki Filistinliler ve Müslümanlar Tanrı’nın seçilmiş halkı. Onlarda Tanrı’nın delillerini görüyorum; hal ve hareketlerinde, kalplerinde, şefkatlerinde. Onlar gerçekten güzel insanlar. 11 senemi muhafazakâr bir Hıristiyan kilisesinde geçirdim ve hiç bu tür meyveler görmedim. Hayır, yanına bile yaklaşamazlar. Ama onların Tanrı’ya adanmışlığı, kötücül güçleri bu tatlı insanlara gittikçe daha vahşi bir şekilde saldırmaya sevk ediyor. Ve bence bizi onların hakkı hukuku için daha çok uğraşmaya, daha çok savaşmaya iten de bu. Çünkü bunu hak ediyorlar. Yanlış bir şey yapmadılar. Ve eğer bir tanrı varsa, onun halkı budur.” (Hakan Albayrak’tan)

  1. Pantene Altın Kelebek Ödülleri töreninde, ‘En İyi Çocuk Oyuncu’ ödülüne layık görülen Ada Erma; “Ben bugün elime bir dünya çizerek geldim. Bu dünya sizin bildiğinizden çok farklı bir dünya. Bu dünya yemyeşil, okyanuslar masmavi, çocuklar yemyeşil sokaklarda hayvanlarla özgürce koşup eğleniyor. Savaş yok, şiddet yok. Hayvanlar özgür, kadınlar güçlü. Bu ödülü çocukların ölmediği bir dünyada almak isterdim ama bu dünyayı eline çizen tüm çocuklarla birlikte dünya güzelleşecek. Buna yürekten inanıyorum.” dedi.

Ada Erma’nın duygu yüklü konuşmasının ardından ödül töreninin sunucularından Cem Davran da; “İsrail’in haftalardır bomba yağdırdığı Gazze’deki insanlık dramına dikkat çekti.

  1. Altın Kelebek Ödül Töreni’nde en iyi müzik grubu seçilen Madrigal’in bateristi Sanlı Akgün de, ödül konuşmasında Filistin’e destek mesajı verdi; “Hayallerine ulaşmayı bırakın, yeteneklerini bile fark etmeden ölen çocuklar var, lütfen buna da duyarlı olalım” dedi.

Yahudilerden en çok sanatkarlar ürkermiş! Nereye kadar!

 

  “GAZZE DIŞINDA HER YER İŞGAL ALTINDA”         

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin