NEVZAT ÜLGER
  1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. YAZAR
  4. MEDİNE VE MESCİDİ NEBEVİ

MEDİNE VE MESCİDİ NEBEVİ

Urfalı Nabi’nin “Sakın terk-i edepten kuy-u mahbub-u Hüdadır bu / Nazargah-ı İlahidir makam-ı Mustafa’dır bu” dediği Medine’den ve ona şeref veren Mescid-i Nebevi’den bahsedeceğiz. Yeryüzünde en şerefli mekan olarak kabul edilen iki yerden biri.

Medine, İslam dininin şekillendiği ve nasıl yaşanacağının, nelerin yapılıp, nelerin yapılmayacağının, ayetlerin emrine göre, Allah Resulünün uygulamaları ile belirlendiği şerefli mekan. Hazreti Peygamberin Kur’an’dan sonra en büyük mucizelerinden biri olarak kabul edilen; cahili bir toplumdan çıkardığı “Altın Nesil”in yaşadığı, Mescid-i Nebevi’nin bulunduğu ilahi nazarın her an hissedildiği yer.

Peygamberin hicretle Medine’ye geldiği zaman, Medine halkı tarafından, ilkbahar ve Sonbaharın başlangıçlarında kutlanan Mihrican ve Nevruz bayramlarını kaldırıp, yerine Ramazan ve Kurban bayramlarını yerleştirdiği münevver şehir.

Medine’de ziyaret edilecek çok önemli ve tarihi özellikleri bulunan yerler var. Hac ve Umre’ye giden insanlar buraların büyük bir bölümünü ziyaret ederler.

Önce Mescid-i Nebi. Hazreti Peygamber ile iki dostu Hz. Ebubekir ve Hazreti Ömer’in gömülü olduğu, Hz. Ayşe’ye ait olan oda. Hz. Ayşe validemiz, gökten üç ayın evine indiğini görmüştü rüyasında. Bu rüyayı babasına anlattığında O’da; “yeryüzünün en şerefli üç kişinin onun evine gömüleceğini” söylemişti. Hazreti Peygamber (as), Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer. Ziyaretlerde de selamlama bu sıraya göre yapılıyor: Esselamu aleyke ya resulallah, esselamu aleyke ya halifeyi resulullah ve esselamu aleyke ya emirel mü’minin. Hazreti Peygamberin başı hizasına gelen, binanın üstünde “Yeşil Kubbe”. Ravza-i Mutahhara içerisinde bulunan üç sütuna da dikkat etmek ve onların fonksiyonlarını öğrenmek faydalıdır. Ashabı suffa’ya ait bölüm, teheccüd mihrabı, Peygamberimizin hurma bahçesi ve Cibril makamı da bu mescidin önemli noktalardır.

Mescidi Nebi içinde “Ravza-i Mutahhara”. Hazreti Peygamberin “Evimle minberim arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir” diye buyurduğu bölüm. Burada yapılan ibadetlerin cennetin yolunu açtığına inanıldığı için daima izdiham halindeki bir mekan.

Uhud Şehitliği. Uhud muharebesinin yapıldığı, bir bölümünde Hazreti Hamza ve diğer 70 Uhud Şehidinin bulunduğu yer.

Kıbleteyn Mescidi. Namaz esnasında inen ayetle Müslümanların kıblesinin Kudüs’ten Mekke’ye/ mescidi Harama çevrildiği iki kıbleli mescit. Bu olay önemli bir dönüm noktasıydı. Tevhid inancında olanların tek kıblede birleştikleri mekan ve olay yeri.

Yedi Mescitler. Burası esas itibariyle Hendek Muharebesinin yapıldığı yerler. 20-22 günlük kuşatmanın ardından, Allah, müşriklerin üzerine kasırga ve görünmeyen kuvvetler gönderdi. (Ahzab suresi/9. Ayet) Bu muharebeden sonra müşrikler bir daha Medine üzerine yürümeye cesaret dahi edememişlerdir.

Kuba Mescidi. Peygamberimizin 14 günlük hicret yolculuğundan sonra geldiği, o zaman ki Medine merkezine 5 km uzaklıktaki Küba’da, inşasında Efendimizin bizzat çalıştığı İslam’ın ilk mescidi. Efendimiz burada tam 14 gün kalmış ve Medine’deki Müslümanlarla, kurulacak “Medine Site Devleti”nin şekillenmesi müşavere etmiştir. Buraya yapılacak ziyareti bir Umre sevabı ile taltif ediyor Muhbir-i Sadık.

Cennetü’l Baki. Baki Mezarlığı. Peygamberimizin kızları Hz. Fatıma ve diğer kızları Zeynep, Rukiye ve Ümmü Gülsüm ile küçük yaşta vefat eden oğlu İbrahim’in gömülü mezarlık. Amcası Hz. Abbas, torunu Hz. Hasan, Hz. Hüseyin’in oğlu ve torunları, halaları Safiye, Atike, Ümmü Benin, Diğer sahabeyi Kiramın gömülü olduğu mezarlık. Peygamberimiz zaman zaman Baki mezarlığını ziyaret eder ve dua ederdi. Günümüzde de bu mezarlığa defin yapılmaktadır.

Medine Gar İstasyonu. İstanbul’dan kalkan trenin Medine’ye ulaştığı demiryolunun son durağı. Yapımına 1900 yılında başlanmış ve 1908 yılında tamamlanmıştır. Aslında bu demiryolu Mekke’ye ulaştırılmak üzere planlanmıştı ama Abdülhamit darbe ile uzaklaştırılınca yarıda kaldı. Avrupa ve ABD ne kadar engellemeye çalışmışlardı bu yolun yapımını. Demiryolunun hizmetine Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra son verilmiştir.

Ayrıca Medine’ye 40 km uzaklıktaki Bedir Savaşı alanı da görülebilir.

MEDİNE VE MESCİDİ NEBEVİ
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin