RAMAZAN YILDIRIM

ADAY ADAYLARINA BİR ÇITA GETİRİLMELİ

Hayvan sahipleri bir hayvan alacakları vakit o hayvanın cinsini, boy kilo endeksini, sağlıklı olup olmadığını değerlendirerek satın alırlar. Satın aldıkları hayvanı ahıra getirmeden önce bir ön alanda o hayvanı aşılarlar, hastalık kontrolü yaparlar öylece o hayvanı ahıra alırlar.

Bir zanaatkar yanına bir eleman alacağı zaman elemanın fiziksel, beyinsel, ahlaki durumunu göz önünde bulundurarak seçim yapar.

Nitelikli tüm okullarımız öğrenci alımlarında bir sınav ya da bir yetenek veyahutta hem sınav hem yetenek testi uygularlar.

Özel sektör en büyüğünden en küçüğüne işe alacağı bir elemanda o işe ehillik, beceri, yeterlilik ve bireyde güvenirlik ister. Bunların yanı sıra bu kişinin kendisine ödenen ücretten fazlasını ona kazandırmasını bekler.

Yıllardır ülkemizde eğitim kangren olmuş durumda. Muhakkak bunun altında çok şey sıralanabilir ama asgari ücretin çok çok altında maaşla çalışan öğretmenlerin varlığı beni ürkütüyor. Bu şartlarda çalışan bir öğretmenin iradeli, istikrarlı, dirençli, kişilikli bir gençlik yetiştiremeyecekleri son derece açıktır. Milli Eğitim Bakanlığınında, Maliye Bakanlığınında bu olaydan haberdar olduklarından eminim. Artık onların da nasıl işine geliyorsa bilmiyoruz.

Yıllardır eğitim ve öğretimdeki bu göz yummalardan dolayı yarının Türkiyesini dünden acıyla okuyorduk.

Önümüzde ülkemizin kaderi olarak nitelendirilen bir seçim var. Aday adaylarına uygulanan kriterlere baktığımda kişilikten, dürüstlükten, erdemlilikten, ahlaktan, birikimden, bilimsellikten önde paralı olmak var. Adaylara bu gözle bakıldığında yeni dönem milletvekilleri sadece bizi alıp satmayı becerecek yetenekler olacaklardır.

Bizler zorlukla, yoklukla, tedbirsizlikle deneyimlediğimiz hastalık, deprem, sel afetlerinden bizi kurtaracak, selamete taşıyacak ahlaklı, deneyimli, bilgi sahibi alanında uzman bireyler yerine maddiyatıyla parsadan rant koparma dışında hiçbir amacı olamayacak kişiler tarafından yönetilmek için seçim yapmaya zorlanan bir ülke olmak istemiyoruz.

Mümkünse seçilecek milletvekillerinin edep, ahlak, reel bilgi ve deneyimin yanısıra sanal dünyadaki gelişmelere, dijital teknolojilere, yapay zeka ürünlerine hakim olan bireylerden olmasını arzu ediyoruz.

Ekonomik gelişmişlikle paranın aynı

Ayrıca son dönemlerdeki afetler bizlere Belediye Başkanı adaylarına yeni kriterler getirilmesi gerektiğini göstermiştir. Bir toplumun hayatı sadece albenisi ya da popülaritesi olan insanlara emanet ol edilmemelidir. Olmazsa olmaz şart olarak yer bilimiyle ve inşa ile ilgili asgari bir eğitim kursu düzenlenmeli.

Belediye Başkanları ve Belediye Meclis Üyeleri aldıkları kararlardan, verdikleri ruhsatlardan belli bir süre sorumlu tutulmalılar.

Her ne kadar içerde bir seçim arifesinde olsak da ülke olarak dünyanın gelişmişleri, dünyanın öncüleri arasına girmek gibi bir hesabımız ve bir ideamız var. Aday adayı kadrolarımızın bu hesaba ve bu ideaya uygun bireylerden olması lazım ki bizler dünyanın geleceğinde söz sahibi olabilelim. Paramız belirleyici rol oynayacaksa bizler gelecek de dünyada yok olacak bir ülke olmaktan ileri gidemeyiz.

Eğitim, kültür, liyakat,  toplumsal yaşamdaki özveri, cemaat adamı olmak, dirayet sahibi bulunmak tüm adaylarda olmazsa olmazlardan olmalıdır. Bunları taşımayan hiç kimse aday adaylığına kabul edilmemelidir.

ADAY ADAYLARINA BİR ÇITA GETİRİLMELİ

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin