RAMAZAN YILDIRIM

PANCARDAKİ TATSIZLIK

Ağzımızı her açışımızda Konya’dan küçük olan Hollanda’nın tarımsal gelirde dünyanın en büyüğü olduğundan bahsederiz. Ayrıca binbeşyüzlü yıllarda bizden götürdükleri lale soğanlarıyla laleyi tanıyan bu ülke rengârenk kalıp kalıp lale tarlalarıyla adeta tabiatta illüzyonist şovlar yapmakta.

Bize gelirsek malesef mangalda kül bırakmamamıza rağmen tarım bizde çok girift çok farklı çok cılız ilerlemekte. Sulama barajları, göletler ve kapalı kanal sistemi çiftçimizi umutlandırdı. Toprağımızın elverişliliği, ticari getiri şeker pancarını bizde hit ürün kılmakta.

2023’te çiftçimiz eziyetli bir pancar sezonu geçirmesine rağmen Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım’ın gayretleri sonucu kotaya takılmadığı için mutluydu.

Bizler tarımın her gün hem maddi hem stratejik önem kazandığı dünyamızda 2024 sezonu için şeker fabrikalarının revizyon, tadilat ve kapasite artışına giderek atılımı bekliyorduk.

Bizler kotayı güç sahipleri yerine sanayi, pazar, üretim ve tüketim oranlarının belirlemesi gerektiğine inanıyoruz. 2024’te şeker fabrikalarının ciddi revizyon yenileme ve kapasite artışına giderek hem kendilerine hem çiftçimize hem ülkemize gerekli katkıları sağlamasını bekliyorduk. 2023 zorluklarını bir daha yaşamamayı umuyorduk.

Çiftçimizin 2023 çilesine şahit olan vekillerimiz ve meşhur ılımlı muhalefetimiz Gürsel Erol bu konuda köklü çözüm yerine pansumanlara razı oldular. 2023’de kota yükseltimi için her kapıyı aşındıran Ak Parti İl Başkanı Şerafettin Yıldırım azim ve gayretiyle bu yıl için de ilimizde belirlenen kotayı yaklaşık 15 bin ton yukarı çıkarttırmış. Başkanın bu gayretine kısmi teşekkür ediyoruz ama siyasetçilerimize geçmişteki Erbakan gerçeğini hatırlatarak şeker pancarı konusunda sınıfta kaldıklarını haykırıyoruz.

Tarım Bakanlığının her biriminden tutun şehrimizin ve ülkemizin bütün çiftçi, tarım birlikleri Erbakan’ın pancarda yaptıklarıyla çiftçimizi lort edişini ve tarımsal gelirdeki rekor yükselişini bilirler. Buna rağmen ne ülkemizi ne şehrimizi ne çiftçimizi kalkındırmak için efor tüketmezler. Hoş çiftçimiz de aldatılmayı, kandırılmayı kendisine hor ve hakir davranılmasını seviyor. Allah var iktidar da bu konuda tam öyle yapıyor ama yine de yeni dünya tarımı en büyük stratejik silah olarak kullanıyor.

Pandemi sonrası dünyamızı kaplayan umutsuzluk ve endişe ekonomik getirisi olsun olmasın akıllı ülkelerin tarımsal üretimde bağımsızlığa ve kapasite arttırımına gitmesini sağlamıştır. Dünyanın bir numaralı pancar üreticisi ülkesi Rusya bu bağlamda 2024 yılı için şeker ihracatını yasaklama kararı almıştır.

Ülkemiz iklim ve coğrafyasında iyi pancar üretimi yapılabilen bir yer. Yine ülkemiz çokça şekerli ürün ihracatı yaptığı için ciddi şeker ithalatımız var. Üstelik ekonomide kazanmaya çok ihtiyacımız var.

Ülkemizin ekonomik darboğazdan geçişi, enflasyonu iliklerimize kadar hissedişimiz pancarın bize değil bizim pancara muhtaçlığımızın göstergesidir. Pancar üretiminde çözüme ulaştırılmayan her olumsuzluk ülkemize karşı yapılmış bir nankörlüktür.

Aziz ülkemin kıymetli sakinleri pancar ekiminde son demlerdeyiz. Şeker fabrikaları hükümet ve gül yüzlü muhalefet bizler için varlarsa hemen pancar kotalarını kaldırıp ekimi mümkün olduğu kadar arttırırlar.

Fabrikanın kapasitesini bahane edenlere de şunu diyoruz siz gerçekten kapasite arttırımını düşünürseniz ülkemizin sanayicisi sizin fabrikanızı yenileme ve revize etme yeterliliğine sahiptir ama kapasite yetersizliğiyle ülke ve vatandaşımızı terbiyeyse niyetiniz şeker fabrikalarını biz özelleştirdik elinizden dilinizden bu çileyi bu işi biz hakettik.

PANCARDAKİ TATSIZLIK

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin