SELAHADDİN CANPOLAT

DAYANIŞMA ÇOK GÜZEL BİR DAVRANIŞ ÖRNEĞİDİR….

“Çok kıymetli takipçilerim, değerli okurlarım, sizlerle her hafta olduğu gibi bugünde insanı, insanlığı ilgilendiren yeni bir konu ile tekrar buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum….

“Sevgili dostlar;

“Müslümanlar birbirleri ile kardeştirler. Bu emrolunan güzel ifadeden de açıkça anlaşılıyor ki; İslam kardeşlik dinidir. Kardeşlik duygusu biz müslümanların birbirini sevmesi ile gerçekleşir ve güçlenir. Bu konuda peygamber efendimiz sav iman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş sayılmazsınız, buyurmaktadır.. Eee öyle anlaşılıyor ki; gerçek müslüman olabilmemiz birbirimizi sevmemize bağlıdır. Dünya üzerinde varlığımızı devam ettirebilmemiz için maddi ve manevi birliğimizi korumakla mümkündür. Bu durumda müslümanlar arasında sevgi bağlarının ve kardeşlik duygularının kuvvetli olması olmazsa olmazımız olmalıdır… Kur’an’ ı Kerim ve peygamber efendimiz sav emri tavsiyesi budur. Ayrıca İslamda sosyal hayatın önemli kurallarından biri de yardımlaşma ve paylaşmadır. Yardımlaşma ve paylaşma, insanlar arasındaki birlik ve beraberliği güçlendirir, toplumu canlı tutar.  İslam´da yardımlaşmanın, paylaşmanın, birlik ve beraberliğin önemi çok büyük önem taşımaktadır..

“Sevgili dostlar;

“Konuya giriş yapmadan önce yukarıdaki İlk satırlarımda da belirttiğim üzere Peygamber efendimiz sav biz insanlara vurgu yaptığı konunun önemine binaen ”Müslüman Müslümanın kardeşidir. Asla Ona zulmetmez. Asla onu düşman eline bırakmaz. Her kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun ihtiyacını giderir. Her kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun kıyamette sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Bu nedenledir ki;  Paylaşma ve yardımlaşma her Müslüman da olması gereken bir özelliktir.  Peygamber efendimiz sav “Müslümanlar birbirlerini sevmede, merhamet ve şefkat göstermede bir bedenin organları gibidir. Bedenin bir organı rahatsızlandığında diğer organlar da uykusuzluk ve yüksek ateşle bu acıya ortak olur.” buyurarak yardımlaşmanın önemini dikkat çekmektedir. Bizler de her fırsatta birbirimizle yardımlaşarak aramızda sevgiyi güçlendirmeye ve Allah’ın (c.c.) rızasını kazanmaya çalışmalıyız.

“Sevgili dostlar;

“Özellikle İçinde yaşadığımız bu dünyanın ve özünde de toplumun değerini anlayalım. Mutluluğu, üzüntüyü, varlığı ve yokluğu Hep birlikte paylaşalım. Duruşumuz, davranışımız, pozitif yaklaşımlarla birbirimize yardımlaşma kaynaşma paylaşmayı olmazsa olmazımız Olarak hayatımızın bir parçası olarak görelim.. Böylelikle kendimiz ve çevremizdekiler için hayatı yaşanabilir hale getirerek kolaylaştırmış olabiliriz. Huzurlu bir toplum, birbirini seven, yardımlaşmayı kural edinen bireylerden meydana gelir. Birbirlerine karşı duyarsız, sevinçleri, tasaları, inanç ve gayeleri aynı olmayan toplumlar çökmeye mahkumdur. Peygamber efendimiz sav; İslam dininin temeli sevgi, saygı, hoşgörü dayanışma, fedakârlık, uzlaşma ve yardımlaşma olan bir toplum meydana getirmeyi hedeflemiştir., Yani özünde böyle bir güzel toplum modeli ortaya koymuştur.

“Sevgili dostlar;

“Peygamber efendimiz (sav), toplumda görmeyi arzu ettiği bütün güzellikleri önce kendi yaşamında göstermiştir, kendileri yememiş yedirmiş, giymemiş giydirmiş, yoksulları gözetmiş, yetimleri bağrına basmış, hastaları ziyaret etmiş, zayıfları korumuş, onları hiç ama hiç görmezden gelmemiştir. İşte bu örnek davranış biz ümmet için vazgeçilmez hedefimiz olmalıdır. Yaşadığımız sürece iyilik etmek, örnek davranışa ve hedefe ulaşmak için bütün Müslümanlar olarak birbirimize yardım etmeliyiz. Biz ümmet bilincini yaşayan bireyler olarak, Müslümanın derdiyle dertlenmeli, onlara gereken yardımı esirgememeliyiz. Çünkü biz müminler olarak hepimiz kardeşiz.

“Sevgili  dostlar;

“Geçtiğimiz ramazan ayı,  oruç ayı münasebetiyle bir kez daha anlamalı, ve bilmeliyiz ki; Müslümanlar tıpkı bir beden gibidir. Bir Müslüman kendisi tok iken Müslüman kardeşinin aç olmasına razı olamaz. Zaten peygamber efendimiz sav Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir. buyurarak bu hassasiyetin önemine vurgu yapmıştır. Müslüman sevmeli, korumalı ve birbirlerine merhamet etmelidirler. Hiç kimse bir diğerine haksızlık ve zulüm etmemeli; kardeşini, haksızlık yapanın eline bırakmamalıdır. Müslümanlar olarak daima prensibi kendimize kural edinmeliyiz. Dayanışma ve yardımlaşma böyle günler için çok önemlidir işte .  Eğer toplumların kendi içinde yardımlaşma ve dayanışma olmazsa orada  huzur ve mutluluk olmaz , kargaşa olur .  Kendi içimizde olan bu dayanışma ve yardımlaşmayı başka toplumlara da göstermeli ve insan olan herkese elimizden geldiğince destek olmalıyız ve  insanca, kardeşçe yaşamasını bilmeliyiz ki dünya daha yaşanılır ve daha güzel olsun .

“Sonuç olarak;

“Yarın başımıza ne geleceği belli değildir. Bir gün bizim de yardıma ihtiyacımız olabilir. Bu nedenle bugün yardıma ihtiyacı olan kişilere yardım edersek yarın onlar da bizi yalnız bırakmayacaktır. Dayanışma çok güzel bir davranış örneğidir. Toplum olarak bu kavramın her zaman yüceltilmesi gerekmektedir. Müslümanlar birbirleri ile kardeştirler. Kardeşliğin ve yardımlaşmanın daim olması dileklerimle… vesselam…

“Bir diğer hafta başka güzel konularda buluşmak dileğiyle…

 “Kul Selahaddin CANPOLAT”

DAYANIŞMA ÇOK GÜZEL BİR DAVRANIŞ ÖRNEĞİDİR….

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin