SELAHADDİN CANPOLAT

“DİNİMİZ, BÜTÜN BEŞERİ SİSTEM VE NİZAMLARİN ÜSTÜNDEDİR….”

“Çok kıymetli takipçilerim, değerli okurlarım, sizlerle her hafta olduğu gibi bugün de insanı insanlığı ilgilendiren yepyeni bir konu ile tekrar buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum..

“Sevgili dostlar ;

“Yeni yılın kapıları aralağığı bu günlerde Alah’ımıza şükrederek geçirdiğimiz bir yıl için dua edelim.Yeni yılın, bize daha çok sabır, daha çok sevgi ve daha çok başarı getirmesini temenni ediyorum. Dualarınızın kabul olduğu, hayırlarla dolu yeni bir yıl geçirmeniz dileğiyle. Yeni yılınız mübarek olsun! Yılbaşında geceyi İslam’a uygun geçiren dostlarıma, İnsana insanlığa selâm olsun, diyerek konuya başlamak istiyorum. 2024 yılına girdiğimiz şu günlerde gönlünüzden istediğiniz her şeyin hayırlısı ile gerçekleşmesini dilerken; müslüman’ın her yönü ile haram olan yılbaşı kutlamalarla bir alakasının olmadığını da bilmemiz gerekir. Çünkü bir müslüman kendi kültür, örf ve değerlerinden kopup başka toplumların kültür, örf ve değerlerine sarılması asla Müslüman’a yakışmayan bir durum olduğunu bilmemiz ve idrak etmemiz gerekir. Bu sebepledir ki;  Bir Müslümanın yanlışın neresinden dönerse kâr da olacağını herkese anlatıp paylaşırsak ve kim hangi Kavme benzemeye çalışıyorsa onlarandır diye haykırmamız gerekmez mi?  Hz.Muhammed sav Alemlerin efendisine layık insanlar olmamız gerektiğini böylelikle idrak etmemiz ve topluma Uygun yaşayabilmektir. Öyleyse geleceğimizi oluşturacak her yeni gün bir önceki günden daha güzel, isteklerimize uygun bizi ve sizi mutlu edecek şekilde olmasını dilerken, bize ait olmayan kutsal saydığı günleri, Noel ve yılbaşı gecesini kutlamak, onların geleneklerine uymak, onlara benzemek asla caiz olmadığı gibi, büyük günahlardan olduğunuda bilmemiz gerekir.. Müslüman Olarak Kur’an ve sünnete uygun yaşamanın yanısıra, kendi örf ve adetlerimize sünnete uygun yaşamalıyız. Bu nedenledir ki; Kim Hangi Kavme benzemeye çalışıyorsa onlardandır. Bu ifade peygamber efendimiz (s.a.v) tarafından İslam alemine arz edilmiştir. Ancak İslam da böyle bir kutlama ve eğlence şekli yoktur, böyle olamayacağına göre Müslüman kendi inandığı şekilde yaşamalı, Noel baba masalından, çam ağaçlarının ve hindi kızartmalarının, içki alemlerinin insanın ruhunu körelttiği yanlışlardan uzak durulmalıdır. Unutmayalım ki; Bireyler olarak bugün varız yarın yokuz. Bu fani alemden kopup bir gün hesaba çekilebileceğimizi, ömrümüzü nerelerde harcadığımızın hesabını vereceğimizi unutmamamız gerekir, elbette ki; bilmemek ayıp değil, ama bilip te bu yanlışları yapmış olmanın insanı büyük günahlara sürükleyeceğini de unutmamak gerekir.

“Sevgili dostlar ;

“Okuduğumuz bir çok kitaplarda da  görüldüğü gibi böyle bir gecenin İslam Aleminde asla yeri olmadığı, hıristiyan aleminin kutladığı bir gece olduğunu, Hz. İsanın doğum günü tabir edilen geceyi kutlamak ile nasıl bir hataya düşeceğimizi görmek açısında bu konuyu yazmak kaleme almak istedim. Müslümanlar olarak, yanlışın neresinden dönülür se  kâr da olacağımızı herkese anlatıp paylaşırsak ve kim hangi Kavme benzemeye çalışıyorsa onlardandır, sözünüde asla unutmamak unutturmamak gerekmektedir. Peygamberimiz efendimiz (s.a.v ) e layık insanlar olmamız gerektiğini böylelikle idrak etmemizi, Allah hepinize hepimize nasip etsin. Müslüman olarak Kendimize ait milli ve manevi değerlerimizi yitirmeden başka dinleri ve milletleri taklit etmek, şahsiyetsiz davranmak, fertler ve toplumlar için en büyük manevi felaket ve bitiştir.. Bu manevi felaket ve sefalete mahkûm olmuş milletlerin, bataklığın çukurundan kurtulması asla mümkünatı yoktur. İslamı, yaşayan milletini ve vatanını seven bireyler, hiçbir zaman kendi milletinin böyle bir sefalete düşmesine rıza gösteremeyeceği gibi  tahammül de edemez. Hiçbir Müslüman, kendi dininin emirlerinden başka bir dinin inancını, ve adetlerini taklit edemez, başka milletlerin örf ve adetlerine itibar edemez. Müslüman’ın başka bir dini ve başka bir milleti taklit etmeye asla ihtiyacı yoktur. Şerefli ve Yüce Dinimiz, bütün beşeri sistem ve nizamların üstündedir. Allah cc tarafından İnsanlığın kurtuluşu için gönderilen son Hak din İslam dinidir. Konuya anlam katma adına şu güzel ifadeleri hatırlatmak isterim; Gelecek 2024 yılına dair; İlk önce herşeyin başı sağlık olsun. Kazancımız bol bereketli ve helal olsun. Sabrımız Bol ve yüreğimiz ferah olsun. Yolumuz bahtımız hep açık olsun..Gönlümüz güzel sevdiklerimiz hep bizimle beraber olsun. Sıkıntılar bizden uzak olsun. Allah yâr ve yardımcımız olsun. Hangi yönde ne diler isek bereketi ile kabul olsun. ALLAH hayırlı huzurlu sağlıklı güzel bir Yeni yıl cümlemize nasip eylesin..Bu güzel hayırlı ifadelerin beraberinde ; acısıyla tatlısıyla bir yılı daha geride bırakmış olduk. Ancak; Önceki yılları yani 2020- 2021-2022  yıllarını geride bırakırken; Depremler, sel felaketleri, orman yangınları, bir çok dostumuzun vefatı yanısıra en önemlisi de Koronavirüs gölgesinde geçen 2021-2022- 2023 yılının ardından gelecek 2024 yeni gelecek olan yeni yılın İslam alemine başta sağlık olmak üzere tüm güzel günleri bereketi helaliyle getirmesini temenni ediyorum. Bu kadar felaket hastalık  ve olumsuzlukların yanında  yılbaşı günü gecesi neler  yapmamamız gerekiyor?

“Sevgili dostlar;

“Yılbaşı, Noel Baba bayramı gibi başka dinlerin alameti, sembolü olan günlere, o günü tazîm ve kutlama maksadıyla katılmak, aynı maksatla o günlerde tebrikleşmek ve hediyeleşmek, yine aynı maksatla hindi almak, Alkol tüketmek, kumar oynamak, yemek, ziyafet çekmek, aynı maksatla bu tür kutlamalara katılmak, o günlerde bayram niyetiyle çocuklara elbise almak o günü olmazsa olmaz gibi yaşamak, yaşatmak İslami olmadığı gibi caiz de değildir. Müslümanların, hangi maksatla olursa olsun, o güne geceye dair veya  mahsus bir şey yapmamaları gerekir. Hindi gibi sırf o günlere mahsus şeyleri, o günlerde satmak, fasıklara “günahta yardım” anlamı taşıdığından, aslımıza dikkat edilmesi gerekmektedir. O gün bilhassa Haram ve günah olan her işten sakınmak gerekir. Bununla beraber, bir şeyin haram olmaması hiçbir sorumluluğunun olmadığı anlamına gelmez. Böyle bir konuda dikkat edilmemesi, mekruh olduğu kadar da büyük günahlardan dır. Mekruh ise harama yakın derecededir..Müslümanlar olarak bu yılbaşını takvim başlangıcı yaparsak, yılbaşı gecesinde yapılan âyin veya eğlencelere iştirak edersek  ne mi olur? Yılbaşı dolayısıyla yapılan dinî âyine katılan (Hristiyanlarla beraber bu toplu ibâdeti yapan Müslümanlar, en azından haram ile birlikte büyük günah işlemiş olurlar. Yılbaşı gecesi, eğer Hz. İsa (a.s) in doğduğu gece ise ki, öyle kabul edelim. Bu geceyi Kur’an okuyarak, namaz kılarak, tövbe ve dua ederek geçirmeliyiz. Peygamber efendimiz (s.a.v ) doğduğu gece olan Mevlit Kandilini nasıl değerlendiriyorsak bu geceyi de öyle geçirelim. Çocuklarımıza ve aile fertlerimize örnek olalım. Ömrümüzden bir yıl daha gittiği, ölüme bir sene daha yaklaştığımız bu gecede, hata ve günahlarımızı düşünerek onlardan vaz geçtiğimize dair Allahımıza söz verelim, tövbe edelim. Yeni bir yıla abdestli ve imanlı olarak girmeğe gayret edelim. Bu gecede haberlerin dışında TV leri kapatıp, Tefsir, Hadis ve Kur’an okuyarak, Hz. İsa ( a.s ) ın daha çok anlatıldığı Meryem suresini okuyarak yeni yıla girelim. Kendimize çeki düzen verelim. Nefis muhasebemizi yapalım diyorum.. Net olarak bilinmelidir ki “Bir din ve kültür topluluğuna kendini benzetenler onlardan sayılır.” İslâm´ın beş temel amacından biri dîni Müslümanların hayatında İslâmı korumaktır. İslâm´ın korunmasını olumsuz etkileyen bir davranış, bir kültür değişimi, bir kültür taklidi haramdır, bazen bununla da kalmaz dinden çıkma sonucunu Mazallah doğurur.

“Sonuç olarak;

2024 yılına girdiğimiz şu günlerde bireyler olarak istediğimiz her şeyin hayırlısı ve helali ile gerçekleşmesi dileğiyle. Geleceğimizi oluşturacak her yeni gün bir önceki günden daha güzel, isteklerimize uygun mutlu etmesi dileklerimle… vesselam..

“Bu diğer hafta başka güzel konularda buluşmak dileğiyle…

 “Kul Selahaddin CANPOLAT”

“DİNİMİZ, BÜTÜN BEŞERİ SİSTEM VE NİZAMLARİN ÜSTÜNDEDİR….”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin