*Çok kıymetli takipçilerim, değerli okurlarım, sizlerle her hafta olduğu gibi bugün de insanı insanlığı ilgilendiren yepyeni bir konu ile tekrar buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum..
*Sevgili okurlarım;
*Genelde insan, hata edebilen bir varlıktır. Bu yüzden insanı insan yapan şey, hata etmemesi değil; hata ettiğini kabul etmesi, bu hatayı kendinden bilmesi, hatasında ısrar etmemesi ve hatasının bedelini ödemesidir. İnsanın hata edebilir olması, hatasını meşru kılmaz veya sürekli hata etmesi için bahane olamaz. Yani hata ettiğimizde pişman olmak ve en kısa zamanda hatadan dönmek gerekiyor. İnsan, hata ihtimali olduğu için düşünebilen ve kendini geliştirebilen bir varlıktır. Hata ihtimali olmayan yerde, gelişme ve ilerleme olmaz. Hatalara karşı her birimizin tutum ve davranışı farklı olur. Kimisi, yaptığı hataları asla kabul etmez. En ufak bir başarısızlık yaşadıklarında kendisinden başka herkesi sorumlu tutar. Hep suçlayacak birilerini arar. Kimisi, yaptığı hatadan dolayı kendisini çok suçlar, hep suçluluk hisseder, içine kapanır. Özgüveni kırılır ve yeni denemeler yapmaya korkar. Kimisi, yaptığı hataları algılayıp, her hatadan ders çıkarmaya çalışır. Birde yaptıkları hatayı fark ettiği halde umursamayanlar vardır. Hatalarını görürler ama hiçbir şey olmamış gibi davranırlar. Hata yapmamak için hiçbir şey yapmamayı tercih edenleride unutmamak gerekir.
*Sevgili okurlarım
*İnsanlar her konuda hata yapabilir. Her insan hayat boyu birçok olumsuz olaylarla, zorluklarla karşılaşılabilir, yenilgiye uğrayabilir ama önemli olan hatalardan ders çıkarmayı bilmektir. Hatalardan ders almak en çok duyduğumuz nasihatlerden biri olmasına rağmen çoğumuz hata yapar ve hatalarımızla nasıl baş edeceğimizide bilemeyiz. Çünkü toplum olarak olumludan çok olumsuzu, doğrulardan çok yanlışları, iyi yapılandan çok kusur ve hataları görmeye adeta yoğunlaşmış gibiyiz. Halbuki hata arayan en kusursuz gibi görünen bir işte bile rahatlıkla hata bulabilir. Ancak hata yapmak insanlara mahsustur. Hatasız insan olmaz. Yaşam bir deneme yanılma süreci olduğuna göre bu süreçteki kusurlar, eksiklikler, yetersizlikler hatalara yol açacaktır. Hem özel hayatımızda hemde iş hayatımızda hata yapmak kaçınılmazdır. Şüphesiz hata yapmanın cazip veya özenilecek bir yanı yoktur. Hata yapmak kızdırır, sinirlendirir, üzer, kırar ve acı verir. Önemli olan hatalarla baş edebilmektir. Bir hata ile baş edebilmek veya hatadan ders çıkarabilmek için öncelikle yaptığının hata olduğunu görmek gereklidir. Yapılan hatalardan dönmek ve aynı hatayı tekrar yapmamak gerekir. Çünkü aynı hatayı tekrarlamak kendimizi ateşe atmaktır. Çoğu insan hata yapmaktan korkar. Hatalar insanın gelişebilmesi için birer fırsattır. Hata yapmaktan korkmak demek duraklama devrinde hatta gerileme devrinde yaşamak demektir. Hata yapmaktan korkarız çünkü hata yaptığımızda ayıplanmaktan, küçük düşmekten, mahcup olmaktan, dışlanmaktan, acımasızca eleştirilmekten korkarız. Bu nedenlerden dolayıda kusursuz olmaya, hata yapmamaya aşırı derecede duyarlı hale geliriz. Durum böyle oluncada tedirginliklerimiz artıyor gerginlik yaşıyoruz. Oysaki son yıllarda yapılan araştırmalar hata yapmaktan çekinmeyenlerin daha başarılı daha yaratıcı, özgür ve cesur olduğunu gözler önüne sermiştir. Bir konuda denemelerde ne kadar çok hata yapılırsa o kadar çok alternatifde denenmiş olur. Her yenilgi aslında yapılan işi gözden geçirme fırsatı sağlayacaktır..
*Sevgili okurlarım;
*Bir yönüylede hatayı örtmeye çalışmak daha da büyümesine neden olur. Kabul etmek ise düzeltme sürecinin ilk adımıdır. Ben yaptıklarımdan sorumluyum. Yaptığım güzel şeylerinde sahibi benim. Yaptığım hatalarında sorumlusu benim diyebilme erdemine sahip olmalıyız. Yaptığımız hataları kabul edip bu hatalardan gerekli dersi alarak tekrarlamayalım. Bir düşünürün dediği gibi “Beni öldürmeyen şey beni güçlendirir. “dahada güçlenerek hayatımıza devam edelim. Geçmişte yapılmış bir hataya demir atıp, hep aynı limanda konaklamanın ve kendine sürekli eziyet ederek yaşamanın kimseye faydası yoktur. Hayat değişikliklerle, yeniliklerle, başarılarla anlam kazanan bir süreçtir. “Hayat durmadan yürümektir. “Hatalarımız ise ilerlememizin bedeli olarak yaşadığımız fırtınalardır. Hatalarımız karşısında pes etmeden ve ders çıkararak yeni girişimlere yelken açmalıyız.
*Sonuç olarak;
*Her adam hata yapar, ama sadece akıllı adam bunlardan ders çıkarır. Hatalarımızı alışkanlık haline getirmeden ve korkmadan almamız gerekenleri almalıyız. En az hata yapanlar, hiçbir şey yapmayanlardır.” Hatalarımız kaybolan çabalarımız değildir. Onlar başarıya giden yolda işaret direklerimizdir.” Hayatında belirli bir düzeni ne kadar korumaya çalışırsan çalış, kendini yanlışlara, kusurlara karşı ne kadar korumak istersen iste, her zaman gözden kaçıracağın bir leke, bir hata olacaktır….. Vesselâm
“Bir diğer hafta başka güzel konularda buluşmak dileklerimle…
“Kul Selahaddin CANPOLAT”