SELAHADDİN CANPOLAT

VARLIĞI İLE MUTLU EDEN, YOKLUĞU İLE ÜZEN KİŞİ OLMAK ÖNEMLİ BİR ÖZELLİKTİR

“Çok kıymetli takipçilerim, değerli okurlarım, sizlere her hafta olduğu gibi bugün de insanı insanlığı ilgilendiren yeni bir konu ile tekrar buluşmanın mutluluğunu yaşıyorum..

“Sevgili okurlarım;

“Hayatın değerini çok iyi ve net olarak bilmek yaşamak lazım. Hayat gerçekten çok kısa. Yaşamanın, ve aldığımız nefesin hala bedenimizde olan ruhun değerini bilmeliyiz. Çünkü bir tekrarı daha yok bu hayatın, hayatı ve küçücük bir yaşanma ihtimali olan isteklerimizi yerinde ve zamanında yapmamız gerekir. Hayat değişimle beraber aynı düzlemde yürümemizi sağlayan, sürekli ilerleyen bir çizgiden oluşuyor. O halde toplum yani bireyler olarak doğumla başlayan, ölümle biten hayatın anlamını sorgulamamız gerekmez mi? Hayatın bireyler için ne anlamı var? Hayatı anlamlı kılan nedir? Ne yapmamız, nasıl olmamız, ne ve nasıl yaşamamız lazım ki; hayatımız anlam kazansın? Genelde bireylerin yapmak veya olmak istedikleri hayat tarzı farklı olduğu için cevaplar veya yaşamlar bireyden bireye değişebiliniyor. Genel olarak; toplumda hayat; yemek, içmek, gezmek ve eğlenmek gibi gözükse de Bunların yanında  çalışmak, üretmek, değer yaratmak; çevresine ve topluma faydalı olmak, katkı yapmak hayatı anlamlı kılabilir. Dünyaya gelmek istek ve irademiz dışında olduğuna göre madem yaşıyorsak hayatın bizden bazı beklentileri olabileceğini de bilmemiz gerekiyor. Anne ve babanın mutlu duygular yaşaması bizim varlığımıza bağlıdır. Ayrıca onları iyi bir evlat olarak onurlandırmak ve bizimle gurur duymalarını sağlamalıyız; hayatımızı hem kendimiz, hem de onlar için anlamlı kılmalıyız. Hayatı tek başımıza değil, diğer bireylerle birlikte paylaşarak yaşamamız gerektiğini unutmamalıyız. Bu durumda hayat, sadece bizim hayatımız değildir. Kendi istek, heves ve hayallerimiz elbetteki olabilir, Ancak bunu yaparken hayatı paylaştığımız bireylerin duygu ve düşüncelerini dikkate almak mecburiyetinde olmalıyız. Hayatın anlamı bakımından Ebeveynler alacakları kararlarda, atacakları adımlarda ortak hareket edebilmelidirler. Kararlılıkta etki ve sonuçlarını hesaplarken çocuklarının geleceğini de düşünmelidir. Çünkü sadece kendilerinden değil, onların yarınlarından da sorumludurlar. Hayata yüklenen anlamlar çok çok farklıdır. Öyle ki; her insan farklı yaratılmıştır.  İnsanların farklı düşünmeleri ve davranmaları çok doğaldır. Doğal olarak saygı duymak gerekir, Ancak belli bir konumda ve görevde bulunan kişilerin hayatı istedikleri şekilde yaşamaları önünde bazı sınırlar olması doğaldır. Bir örnek verecek olursak; Kamu hizmeti veren kişilerin vatandaşlar arasında ayrım yapması veya konumlarının gücünü kullanarak kendilerine çıkar sağlaması kabul edilemez. Bu yaklaşım asla ahlaki değildir..!. Bu durumda biz insanlar için en önemli özellik ahlak olduğu söyleyebiliriz. Ahlak, hayata anlam katar. Ahlaklı olmadıktan sonra söylenen, yapılan, yaşanan hiçbir şeyin anlamı ve değeri yoktur. Bunun için herkes başkalarının ahlaksızlığını eleştirmeden önce kendimizi ahlaki sorgulamadan geçirmeli ve aynaya bakmalıyız..

“Sevgili okurlarım;

“Bir başka açıdan bakarsak; öyle ki; hayata anlam katan başka etkenler de vardır. Huzur ve mutluluk gibi huzurlu değilsek, mutlu olamayız. Mutlu değilsek, huzurlu olamayız. Bu iki duygu birbiri olmazsa olmazımızdır. Kendimizi huzurlu ve mutlu hissettiğimiz sürece hayatımız anlamlı olur. Huzurumuzu ve mutluluğumuzu bozan her şey hayatımızı zehir eder. O zaman hayatın tadı ve tuzu kalmaz. Hayat yaşanmaz ve çekilmez olanın yanısıra anlamını da yitirir. O takdir de ben bu dünyaya “Neden nereden ve niye geldim diyerek sorgulama başlar. Hiç bir kimse acı çekmek, huzursuz veya mutsuz olmak istemez; ama özünde hayatın içinde bunlar da malesef vardır. Hayat dikensiz gül bahçesi değildir. Her zaman, her şey istediğimiz gibi olmayabiliyor. Elimizde olmayan,  istek ve irademiz dışında olan bazı gerçekleri  ölümcül hastalık, vefatı, beklenmedik anlık kaza geçirmesi gibi yaşayabiliyoruz. Sevdiğimiz, değer verdiğimiz, uğruna özveride bulunduğumuz bir insanı kaybetmenin derin acısı; bizlerin hayata küsmemize yol açabiliyor. Bu sebepledir ki;Hayat, bazan anlamını yitirebiliyor.  Dünyada iz bırakarak sonlanan bir hayat, gerçekten anlamlı bir hayattır. Öldükten sonra unutulmamak, kendinden söz ettirebilmek, eserleri ile anımsanmak; bir anlamda yaşamaya devam etmek demektir. Peygamber efendimiz SAV söylemleri, eylemleri ve örnek yaşamı ile yaşayan büyük bir önderimiz di. Hayatı sadece kendisi için değil, ümmeti için de anlamlı kılabilmiştir. Bu nedenle hayatının sonlanması, onun yaşamadığı anlamına gelmez. Tabi ki ondan sonraki nesil yani bizler kıyamete kadar, düşünce ve sünnet yönünde hareket ederek yaşatmak da bizim ve gelecek nesillerin sorumluluğudur. Metod kur anı kerim ışığında devam edecektir. Dünya var oldukça hayatın neşeli, zevkli, keyifli ve eğlenceli bölümleri kuşkusuz en değerli ve anlamlı bölümleridir. İnsanın severek yaptığı ve yaparken zevk aldığı işler hayatına anlam katar. Biri sevdikleri ile birlikte iken hayatın tadını çıkarır.  Öteki sevdiği bir işi yaparken keyif alır. Kısaca hayata anlam katan şeyler farklı olabilir. Ayrıca hayatın tekrar yaşamak istediğimiz ve bir daha asla yaşamak istemediğimiz bölümleri de vardır. Bu yaşadıklarımızın bizim açımızdan olumlu veya olumsuz anlam taşıması ile ilgilidir. Yaşadığımız şey bir duygu, bizi olumlu etkiliyorsa, tekrar yaşamayı isteriz. Bir işteki başarıyı yinelemek, daha büyük başarılar elde etmek gibi. Tersine bir daha yaşamak istemediğimiz şeyler de ve aldatılmak, başarısız olmak, mahcup olmak gibi vardır. İnsan psikolojisi böyledir. Geçmişe dönüp baktığımız zaman aklımıza ilk olarak olumsuz yaşanmışlıklar geçirdiğimiz hastalıklar veya kazalar gelir.

“Sevgili okurlarım;

“Herkesin hayatında eksikliğini hissettiği,  Zenginlik denen şeyi yeniden tanımlamak gerekir. Zenginlik para, mal ve mülk ile olmaz. İnsanların sevgi, saygı ve takdirini kazanamadıktan sonra bunlar neye yarar? Bu nedenle sevilen, saygı gören, güvenilen, örnek gösterilen kişi zengin kişidir. O halde hayatı anlamlı kılmanın yollarından biri de böyle bir insan olabilmektir. Hayatımız boyunca bunu hedeflemeliyiz. Çevremizde olup biten kötülükler, çirkinlikler karşısında iyilikleri ve güzellikleri öne çıkarmalıyız. İnsanı olumlu yönde heyecanlandıran, istek ve heves yaratan bir iş veya etkinlik hayata anlam katan başka bir etkendir. Kaçımız sevdiğimiz işi yapıyoruz veya yaptığımız işi seviyoruz? Biliyoruz ki birçok kişi sevmediği veya istemediği işi yapmaktadır. Olanak veya fırsat bulsa başka bir iş yapmak istemektedir. Emir altında çalışmak yerine herkes kendi işini kurmak ve işinin patronu olmak ister. Yılların kazandırdığı bilgi birikimi ve deneyim sayesinde, önüne çıkan fırsatı da kullanarak kendi işini kurabilmek hayatı daha anlamlı kılar. Hayatı hangi koşullarda yaşadığımız da çok önemlidir. Bugün dünyanın çeşitli bölgelerinde baskı altında yaşayan, eziyet gören insanlar için hayatın kötü anlamlar taşıdığı çok açıktır. İnsanlık dışı böyle bir hayatı kim yaşamak isteyebilir? Böyle yaşamaktansa hayattan vazgeçme noktasına gelmek mi, yoksa koşullar ne olursa olsun yine de yaşamayı seçmek mi gerekir? Hayat her olumsuzluğa karşın yine de yaşanmaya değer midir? Sorunun yanıtı kişinin olumsuzluklardan etkilenme derecesi, iradesi ve içinde bulunduğu psikolojiye göre değişir. Yaşamak zorunda kaldığı kötü ortam ve koşulları kabullenmeyip hayatına son verenler olduğu gibi, hayata sımsıkı tutunanlar da vardır. Hayatın anlamını belirleyen etkenlerden biri de hayatı kimlerle yaşadığımız veya paylaştığımızdır. Sevdiklerimiz ile paylaştığımız hayat çok anlamlı ve değerlidir. Onlardan uzak kaldığımız zaman hayatımızın anlamı kalmaz. Ancak daha önce belirttiğim  gibi hayatı sadece kendimiz için değil, yakın çevremizdeki insanlar için de anlamlı kılabilmeliyiz. Varlığımız onları mutlu ediyor, yokluğumuz üzüyorsa onlar için anlam taşıyoruz demektir. Özlemek güzeldir, ama özlenmek daha güzeldir. Varlığı ile mutlu eden, yokluğu ile üzen kişi olmak önemli bir özelliktir. Bu durumda insanlar ikiye ayrılır: Gelişi ile sevindiren, gidişi ile üzenler ile gelişi ile üzen, gidişi ile sevindirenler.

“Sonuç olarak;

“Hayat bir sahne olduğu için hayatımızı güzel geçirmek için uğraşmalıyız. Üzerimize düşen sorumlulukları en iyi şekilde yerine getirip mutlu ve huzurlu bir şekilde ayrılmalıyız bu yalan dünyadan. Oyunu kurallarına göre oynamalı ve arkamızda yarım işler bırakmamalıyız. Hayatımız boyunca erdemli insan olmalı ve insanlığa faydalı işler yapmalıyız. Bu dünyanın gelip geçici olduğunu bilerek ölüm bilincinin farkında olmalıyız her zaman. Onun için de her zaman iyi insan olmalı, insanlara karşı saygılı davranmalı, dünyalık işler için birbirimizi üzmeden yolumuza devam etmesini bilmeliyiz . Gelecekte bireylerin Hayatı anlamlı kılmaları,  dertleri ortak olanların sorunlarını paylaştığı, mücadelelerini birleştirdiği; akıl, bilgi ve birikimle dolu güzelliklerin yaşanmasını diliyorum…

Vesselam.

“Bir diğer hafta başka güzel konularda buluşmak dileklerimle”

“Kul Selahaddin CANPOLAT”

VARLIĞI İLE MUTLU EDEN, YOKLUĞU İLE ÜZEN KİŞİ OLMAK ÖNEMLİ BİR ÖZELLİKTİR

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin