YAŞAR KURŞUN

BİZ KİMİZ?

Rabbim,insanı bu dünyaya ibadet ve kulluk için göndermiştir. Yoksa benlik ve gurur yapsın, kasıntı ile ben şunu yaptım, ben şöyleyim, ben böyleyim demek için insan yaratılmamıştır.
Böyle tip insanlar çok var değerli okurlarımız. ” Ben olmasaydım, bu işi yapamazdın, Ben öğle işler yaparım, seni uçurur, aklını alırım v.s…
Insanın hakikati ile her şeyin dizgininin ve terbiyesinin Rabbimin kudreti elinde olduğunu anlaması ve buna tam bir acziyet ile teslim olması; ancak iman ve ibadet ile mümkündür. Bunun dışındaki inanç ve ideolojiler bu kıvamı yakalayamaz.
Nasıl bebeğin çaresiz ve zayıf hali; anne ve babasını ona hizmetçi yapıyor ise, aynı şekilde insan da nihayetsiz acizliği ve fakirliği ile Rabbinin nihayetsiz kudret ve zenginliğini kendine, O’nun nazarında nazlı bir bebek gibi oluyor.
İşte insan kibir ve benlik davası yerine,her şey ona itaatkar olur, her şey ona kolay ve geniş bir yol hükmüne geçer. Halbuki özgüven metotları insana hiç kimseye muhtaç olmadığını bilmesini sağlıyor.
Evet değerli okurlarımız, bizlerin kim olduğunu çok iyi anlatan, Merhum Nasrettin hocanın bir fıkrası ile yazımı sonlandıracağım…

Nasrettin Hoca’ya sormuşlar:
-Kimsin?
“Hiç” demiş Hoca, “Hiç kimseyim.”
Dudak büküp önemsemediklerini görünce, bu defa Hoca sormuş:
– Sen kimsin?
“Mutasarrıf” demiş adam kabara kabara.
“Sonra ne olacaksın?” diye sormuş gene Nasrettin Hoca.
– Herhalde vali olurum
– Daha sonra?
– Vezir
– Daha daha sonra ne olacaksın?
– Bir ihtimal sadrazam olabilirim.
– Peki, ondan sonra?”
Artık makam kalmadığı için adam boynunu büküp son makamını söylemiş: “Hiç.”
– Daha niye kabarıyorsun be adam! Ben şimdiden, senin yıllar sonra gelebileceğin makamdayım: “Hiçlik makamını görüyorum ”

İşte insan kibir ve benlik davası yerine, bu aciz ve fakir olduğunu bilse, her şey ona itaatkar olur, her şey ona kolay ve geniş bir yol hükmüne geçer. İnsanın iki realitesi olan acizlik ve fakirlik damarına çare aramak yerine, onu görmezlikten gelerek insana yalancı bir Donkişotluk teklif ediyor. Allah’a acizlik ve fakirlik kanalı ile yaslanan birisine, bütün kainat düşman ve engel olsa yine de pes etmez, demek gerçek özgüven; imanda ve güzel ahlakta değerli okurlarımız.
Saygılarımla

BİZ KİMİZ?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin