YASEMİN GÖĞDEMİR

KAYISI BİZİM GETİRİSİ KİMİN?

Elazığ sahip olduğu birçok zenginliğinden düşündüğü geliri elde edememenin sıkıntısını yaşayan bir il konumunda. Gerek yer altı gerek yerüstü zenginliklerinin çok az bölümünden düşündüğünü ekonomik olarak ilimize kazandırabiliyoruz. Oysa bu zenginliği katma değer olarak ilimize kazandırmamız durumunda gelecek olan yatırımlar ile ilimiz hem ekonomik olarak büyüyecek hem de işsizlik sorununa kalıcı çözüm bulacak.

İlimizde bulunan ve dünyada ki üretimin çok önemli bir bölümünü gerçekleştiren Ferrokrom’da olduğu gibi kayısıda da maalesef üretimi biz yapıyoruz bunun getirisini başkaları elde ediyor. Baktığımız zaman Baskil ilçemiz bu alanda yaptığı kaliteli üretim ile ülkemizin kayısı üretiminde önemli bir paya sahip. Ancak bunu sadece üretimde bırakıyoruz. Oysa üretimi yapılacak bazı çalışmalar ile katma değere dönüştürmemiz durumunda gelirini katlayacak kapasitedeyiz. Geçmişte Baskil ilçemizde kurulan ancak bir türlü arzu edilen çalışmayı yapamayan Kayısı Entegre Tesisleri kurulduğu günden bu yana arzu edilen gelişmeyi yapabilseydi ilimizin ihracat rakamlarının çok üzerinde gelirler elde etmemiz söz konusu olabilecekti. Olmadı. Yeniden bir çalışma yapılıyor ancak bunun sonucunu ne zaman alabiliriz bilmiyorum. Çünkü bu alanda çok önemli yatırım yapan illerimiz var.

2022 yılı Elazığ ihracat rakamlarına baktığımız da, yapılan resmi açıklamalarda Elazığ ihracat rekorunu kırmış. 2022 yılında ilimizden yapılan ihracat karşılığında elde ettiği gelir 380 Milyon dolar. Bu tüm yapılan ihracatın karşılığı. Oysa komşumuz Malatya sadece kayısı ihracatından 402 Milyon dolar gelir elde etmiş. Yani daha da açık söyleyelim; tüm sanayimizin, tarımımızın, tüm sektörlerimizin geliri kayısı kadar etmiyor..

Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve işadamlarının bu konuda bir çalışma yapması ve ilimizde bu alanda gerekli yatırımların yapılmasını sağlamalılar. Elazığ’ın sahip olduğu zenginliklerden yapılacak olan yatırımlar ile ilimiz kazansın ilimiz insanları kazansın. İhracatımızı artıralım ve yeni iş sahaları ihdas ederek insanlarımızın iş bulmasını evlerine ekmek götürmelerini sağlayalım. Hadi gelin elele verelim, sadece kayısıdan ilimize milyon dolarlar kazandıralım. Hem ülkemiz hem de ilimiz ekonomisi kazansın.

Elazığ Kıyısı Ticaret Merkezi veya Borsası kuralım, kayısı işleme tesislerini kuralım, ilimizde yetişen kayısıların ham ürün olarak satılmasının yanında işlenmiş katma değer kazandıracak ürün haline getirilmesini sağlayalım.

KAYISI BİZİM GETİRİSİ KİMİN?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin