Yıl Sonunda Hizmete Açılacak

featured

İrfan ARSLAN

Türkiye’nin en eski mülki idare binası olduğu belirtilen 260 yıllık Tarihî Maden Hükümet Konağı’nın restorasyon çalışmaları sürüyor.

Elazığ’ın Maden ilçesinde bulunan Tarihî Maden Hükümet Konağı, Osmanlı Padişahı III. Mustafa döneminde inşa edildi. Türkiye’nin en eski mülki idare binası olduğu belirtilen 260 yıllık konağın restorasyon çalışmalarında sona gelindiğini belirten İl Özel idaresi genel Sekreteri Ali Şiş; “Tarihi Hükümet Konağında yaptığımız restorasyon çalışmasının bu yılın sonuna doğru tamamlanması planlanmış durumda. Planlarımız kapsamında çalışmalarımız tamamlanırsa Aralık ayının sonuna doğru hizmete açılması söz konusu olacak.”dedi

“15 MİLYON TL HARCAMA YAPILDI”

Tarihi Maden Hükümet Konağının restorasyon çalışmalarına 2021 yılında başlandığını belirten İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş; “Tarihi Hükümet Konağında ki çalışmalarımız artık sona geldi. Konağın içinde ve dışındaki çalışmaların çok büyük bir bölümü tamamlandı. İnce işçilikler yapılıyor. Bunlarında tamamlanması ile birlikte 260 yıllık bir tarihi yapıda Maden Kaymakamlığımız ve ilçemizde ki diğer kurumların önemli bir bölümü burada vatandaşlarımıza hizmet vermeye başlayacaklar. Bu çalışmalarımız Aralık ayının sonuna doğru tamamlanmış ve hizmet verilmeye hazır duruma gelmiş olacak. Tarihi Hükümet Konağının restorasyonu için 15 Milyon TL’lik bir harcama yapıldı.” Dedi

SAAT KULESİ TAMAMLANDI

Tarihi Hükümet Konağının önünde bulunan tarihi saat kulesi daha önce restore edilerek hizmete sunulmuştu. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından 07/11/2017 tarihinde Maden Hükümet Konağı Saat Kulesi Restorasyonu işi 139.912,00-TL bedel ile ihale edilmiş, ilgili firma tarafından restorasyon işi tamamlanarak İlçeye kazandırılmıştı.

TARİHTEKİ KULLANIMI

Tarihi Hükümet Konağı, Osmanlı Padişahı III. Mustafa döneminde inşa ettirilmiştir. “1762’den 1876 yılına kadar Maden Eminliği Sarayı 1876’den 1924’e kadar Mutasarrıflık Konağı, 1924 yılından 1926’ya kadar Vilayet Konağı (valilik), 1926’dan 1987’ye kadar Kaymakamlık Konağı ve 1994’ten 2010’a kadar da Maden İmam Hatip Lisesi olarak kullanıldı. Tarihi bina, 11 Nisan 2002 tarih ve 2843 sayılı kararla Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından I. grup korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillendi.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yıl Sonunda Hizmete Açılacak

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin