Aşı Yapılmalı Maske Kullanılmalı 

featured

İrfan ARSLAN

Ülkemizde son dönemde görülmeye başlanan İnfluenzaH1N1, İnfluenza A vakalarının ilimizde çok yüksek vaka oluşturmadığını ancak görüldüğünü belirten KBB Uzmanı Prof.Dr. İrfan Kaygusuz, “Bu grup türüne karşı tıbben yapılacak bir önlem yok. Önlemlerin bireylerin veya toplumun alması gerekiyor. Hastalığa karşı en koruyucu önlem aşı ve maske kullanımı. Hastalık ilimizde çok büyük oranda görülmemektedir. Normal vaka seyrinde hastalık görülmektedir.” dedi.

Önceki yıllarda Pandemi sürecinde insanların maske takması ve alınan diğer önlemlere uyması nedeniyle hastalığın az görüldüğünü, bu yıl bu önlemlerin ihlal edilmesi nedeniyle hastalığın normal seviyelerde görülmeye başlandığını belirten KBB Uzmanı Prof.Dr. İrfan Kaygusuz, influenzanın ateş, baş ağrısı, burun akıntısı, kırgınlık, öksürük şikâyetleri ile başladığından bazen karın ağrısı, bulantı, kusma, ishalin de eşlik ettiğini belirterek “Bu bulgular var ise mutlaka doktorunuza başvurun. Grip toplumda her yaş grubunda izlenebilmekle birlikte sağlıklı erişkinlerde hastalık genelde hafif-orta şiddette seyrederken kronik hastalarda, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalığı olanlarda, yaşlılarda, gebelerde ve çocuklarda hastaneye yatışa sebep olabilmektedir.’’

“AŞI YAPTIRIN”

Prof. Dr. İrfan Kaygusuz, Dünya Sağlık Örgütünün her yıl kış mevsimi öncesi grip aşısı yapılmasını önerdiğini belirterek şunları söyledi:

“Grip hastalığından korunmak için Dünya Sağlık Örgütü kronik hastalığı olanlara, 65 yaş üstü kişilere, 6 ay-5 yaş arası çocuklara, hamilelere ve sağlık çalışanlarına en etkin korunma yöntemi olarak her yıl kış mevsimi öncesi grip aşısı yapılmasını önermektedir. Bizler de bunu hastalarımıza öneriyoruz. 6 ay ve daha büyük yaşlarda ki tüm bireyler her yıl aşılanmalıdır. 9 yaş ve üzeri yılda 1 kez aşılanmakta iken 6 ay – 8 yaş arasındaki çocuklar 2 kez aşılanmaktadır. Hastalığa karşı koruma 2. dozdan sonra 1-2 hafta içerisinde elde edilmektedir.”

“KORUNMAK GEREKİYOR”

Prof.Dr. Kaygusuz, hastalığa yakanmış özellikle öğrencilerin okula gitmemesi gerektiğini, büyüklerin ise kalabalık ortamlardan uzak durmaları gerektiğini belirterek “Aşı yapılması ve maske kullanılması hastalığa yakalanmayı azaltıcı önlemler olacaktır. Ellerin sık sık yıkanması, kapalı ortamlarda uzun süre kalınmaması, kapalı ortamların sık sık havalandırılması hastalığa yakalanma riskini azalıtıcı önlemler olacaktır. Okula giden bir öğrenci hastalığa yakalanmış ise okula gitmesi durumunda bütün sınıfa hastalığı bulaştırma riski oluşturacağından okula gitmemesi gerekir. Ebeveynlerin de bu konuda dikkatli olması gerekiyor.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Aşı Yapılmalı Maske Kullanılmalı 

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin