Gürkan; “2024 yılı Mart ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi, bir önceki aya göre 2,9 puan ivme kazanarak 53,7 değerine yükselmiş ve referans değer üzerindeki seyrini sürdürmüştür. Bu dönemde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi önceki aya göre 2,8 puan artış kaydederek 52,6 seviyesine yükselmiştir. Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi de önceki aya göre 4,6 puan hız kazanarak 54,5 seviyesinde gerçeklemiştir. Hizmet sektöründeki artışta girdi alımlarında gözlenen canlanma etkili olurken; buna karşın referans değer altındaki seyrini sürdüren iş hacmi alt endeksinin durağan görünümü bu dönemde de devam etmiştir. Sanayi sektörü ise yeni siparişlerdeki artışın etkisiyle canlılık kazanmış ve böylece sektöre yönelik üretimde önceki aya göre gözle görünür bir ivme artışı kaydedilmiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde 53,7 seviyesinde gerçekleşen SAMEKS Bileşik Endeksi, ekonomik aktiviteye yönelik canlı görünümün 2024 yılı Mart ayında da sürdüğüne işaret etmiştir.”

SANAYİ SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ

“Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, 2024 yılı Mart ayında, bir önceki aya göre 4,6 puan artarak 54,5 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde yeni siparişlerin 6,5 puanla hızlı bir şekilde ivme kazanarak 54,2 seviyesine yükselmesi, sektör genelindeki canlanmanın belirleyicisi olmuştur. Böylece üretim alt endeksi de önceki aya göre 5,2 puan artarak 50,7 seviyesine yükselmiştir. Girdi alımlarındaki pozitif görünüm Mart ayında da devam etmiş, ilgili alt endeks önceki aya göre 3,2 puan artarak 65,3 puanla güçlü seviyesini sürdürmüştür. 51,2 seviyesinde gerçekleşen nihai mal stoku alt endeksi ve 2,4 puan artış kaydederek 52,3 puana yükselen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi de Mart ayına ilişkin pozitif bir görüntü sunmuştur. Mart ayında 6,8 puan artarak 50,3 seviyesine yükselen istihdam alt endeksi ise sektör genelinde emek talebinin önceki aya göre artış kaydettiğine işaret etmiştir. Böylece Şubat ayında referans değerin altına gerileyen Sanayi Sektörü SAMEKS Endeksi, Mart ayında 54,5 seviyesinde gerçekleşmiş ve 1 aylık aranın ardından yeniden artış eğilimine girmiştir.”

HİZMET SEKTÖRÜ SAMEKS ENDEKSİ

“ Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi, 2024 yılı Mart ayında önceki aya göre 2,8 puan artarak 52,6 seviyesine yükselmiştir. Bu dönemde önceki aya göre 4,1 puan azalarak 47,8 seviyesine gerileyen iş hacmi alt endeksi, negatif seyrini Mart ayında da sürdürmüştür. 0,6 puan azalmasına karşın 66,3 puanlık güçlü seviyesini koruyan girdi alımları alt endeksi ise sektör genelindeki olumlu görünümün belirleyicisi olmuştur. Önceki aya göre 1,7 puan artmasına karşın 49,8 seviyesinde gerçekleşen nihai mal stoku alt endeksi bu döneme ilişkin olumsuz bir görünüm arz ederken, 1,8 puanlık artışına karşın 47,4 seviyesinde gerçekleşen tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi de mal ve hizmet tedarikinde aksaklıklar yaşandığına işaret etmiştir. İstihdam alt endeksi ise önceki aya göre 6,2 puan artış kaydederek 54,2 seviyesine yükselmiş ve böylece sektör genelinde emek talebi önceki aya göre artış kaydetmiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde Hizmet Sektörü SAMEKS Endeksi 52,6 puanlık seviyesiyle olumlu görünümünü 2024 yılı Mart döneminde de sürdürmüştür.”

YORUM:

Önceki ay hem hizmet hem de sanayi sektöründe kaydedilen azalışlarla birlikte ekonomik aktivitede ivme kaybına işaret eden SAMEKS Bileşik Endeksinin Mart ayı itibarıyla yeniden yükselişe geçtiği görülmektedir. Bu dönemde her iki sektör genelinde de istihdamın artış eğilimine girmesi dikkat çekerken; talep koşullarındaki iyileşmeden destek alan sanayi sektörü genel anlamda pozitif bir görüntü sunmuş, hizmet sektörü ise nispeten durağan bir görünüm arz etmiştir. Söz konusu gelişmeler neticesinde Mart ayında faaliyet koşullarının güçlendiğinin sinyallerini veren SAMEKS Bileşik Endeksi, yılın 1’inci çeyreği boyunca referans değer üzerinde seyrederek ekonomik büyümenin sürdüğüne işaret etmiştir.