Elazığ’ın uzun yıllardır sulama problemini çözmek için projeler hazırlanan ancak bir türlü çözülemeyen Uluova Sulama projesi için yeni bir çalışmanın başlatıldığı açıklandı.
Elazığ Şeker Fabrikası 2022 yılı Pancar alım kampanyasında konuşan Vali Dr. Ömer Toraman, ilimizin en önemli ovalarından Uluova da bir süredir sulu tarım yapılamadığını, bu probleme çözüm getirilmesi için yapılan çalışmaların açık kanal olarak devam ettiği, ancak sor bir çalışma ile bu ovanın kapalı boru sistemi ile sulanmasını sağlamak adına bir çalışma başlattıklarını belirtti.
Vali Dr. Ömer Toraman konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında şunları söyledi.
“Uluova sulama projesi için geçtiğimiz yıl bir çalışma başlatılmıştı. Bu çalışmada şu anda gerçekleşme oranı yüzde 15 seviyesinde. 2022 yılı yatırım programı açıklandığında Uluova için verilen bütçe bir tereddüt hâsıl oldu.
Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan 20 Mayıs tarihinde Resmi Gazetede bir karar yayınladı. Bu kararda DSİ’nin büyük tarımsal sulama tesisleri yatırımının desteklenmesi için ek finansman sağladı ve büyük sulama projelerinin önünü açtı. Uluova bölgemizde bu kapsamda. Burada kapalı sistem sulama yapılması için gerekli çalışmalar başlatıldı. Boru alımı ihalesine çıkılmak üzere. Yakın bir süreçte ihale tamamlanmış olacak. Açık boru sisteminden Kapalı boru sistemine geçilecek. Dsi Bölge Müdürlüğümüz burada 50 Km. lik bir hat döşenmesi planlanıyor. Bunun da yaklaşım maliyetinin 500-600 Milyon liralık bir kaynak Uluova bölgesinde ki sulama sisteminin açık sistemden kapalı sisteme dönüşmesi gerçekleşecek. Bu önemli bir gelişme. Uluova Bölgesindeki köylerimizi ziyaret ettiğimde köylü vatandaşlarımıza da söylüyorum. Bu proje tamamlandığı zaman Uluova bölgesinde sulu tarım tekrar başlamış olacak. Bu ilimiz adına gerçekten önemli bir gelişme. Bunun için başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Dedi
2007 YILINDAN İTİBAREN ULUOVA SUSUZ
Elazığ’ın en önemli tarımsal arazisi konumunda bulunan Uluova, Sulama Birliğinin elektrik borcunu ödeyememesi nedeniyle 2007 yılından bu yana susuz kalmış durumda. Aradan geçen 15 yıl içinde sürekli olarak projeler hazırlandı ve Uluova’da tekrar Sulu tarıma başlanması planlanmasına karşılık yapılan çalışmalarda arzulanan sonuca ulaşılamadı. Son dört yılda Uluova projesine ayrılan ödenek beklentilerin çok altında kaldı.