Elazığ Bakır Yatırımını Bekliyor

featured

İrfan ARSLAN

Elazığ’da MTA tarafından bulunan Cumhuriyet tarihinin en büyük bakır maden yataklarında geçtiğimiz yıl yapılan ihalenin ardından herhangi bir çalışma yapılmadı. Kısa bekir mevkiinde bulunan maden yataklarının içindeki diğer madenlerle birlikte 35 milyon tonluk yataktan yaklaşık 12 milyar dolarlık bir gelir hedeflendiği açıklanmıştı.

MTA tarafından tespit edilen Cumhuriyet tarihinin en büyük bakır maden yataklarının Elazığ iş dünyası tarafından işletilmesi için girişimlerde bulunulmuş ancak bir sonuç alınamamıştı. Yapılan ihale önce iptal edilmiş daha sonra Danıştay kararı ile onaylanmıştı. Maden Sahası ile ilgili olarak Port Madencilik ne zaman buraya gelir ne zaman çalışmalarına başlayacağı da bilinmiyor.

ÇED RAPORU SÜRECİ BAŞLATILIYOR

EMMAD Genel Sekreteri Yüksek Maden Mühendisi Hayri Günay, maden sahasının bulunduğu alanda şu anda hiçbir çalışmanın yapılmadığını belirterek, “Öncelikli olarak bu bölgede ÇED raporunun alınması için bir çalışmanın başlaması gerekiyor. Ancak ülkemizde yaşanan olaylar bu konuda ilgili firmanın ne zaman bu çalışmayı başlatacağını bilmiyoruz. Bu konuda bir açıklamada yapılmış değil.” dedi.

EMMAD Genel Sekreteri Yüksek Maden Mühendisi Hayri Günay, İzabe Tesisinin kurulması ile birlikte ilimizde de işadamlarının biraraya gelerek Katma Değer üretecek tesisleri kurmasının yolunun açılacağını belirterek şunları söyledi.

“Bakır Cevherinin çıkarılacağı alanda bir İzabe Tesisinin kurulması sağlanır ise bunun alt yapısında ilimizde önemli tesislerin kurulması mümkün hale gelecektir. Firma yetkilileri ile bugünden itibaren görüşmeler başlatılmalı ve çıkarılacak olan ürünün rekabetçi bir fiyat ile ilimizde kurulacak tesislere verilmesinin anlaşmaları yapılmalı. Bunu yaptığımız zaman ilimizde üç ürün üretimi yapılmaya başlanacaktır. Bakır,  birçok sektörde çok önemli ürünlerin yapılmasını sağlayan bir metal. Bunun yanında Çinko, Kurşun Kobalt gibi metallerinde zenginleştirilmesi sağlanırsa ilimizde bu alanda üretim yapacak tesisler oluşacaktır. Bu durumda ilimize ekonomik katkı sağlayacak, kurulacak tesisler istihdam alanı oluşturacaktır. Elazığ olarak bundan sonrasında ilimizde Endüstriyel tesis kurmak adına ilgili firma yöneticileri ile görüşmelere başlamalıyız. Burada kurulacak olan tesisler ile Katma Değer üretimi yaparak ilimize katkı sağlamalıyız. Bunun içinde şimdiden girişimlere başlanması gerekir.” dedi.

SEÇİM SÜRECİNE GİRİLECEK

Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Mayıs’ta Genel Seçim yapılacağına dair açıklama yapması ile birlikte ülke olarak seçim sürecine girilecek. Bu süreç içinde ülkenin gündemi seçim olacak.

Elazığ’ın gündeminde yerini koruması açısından özellikle Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığının Port Madencilik yöneticileri ile bir araya gelerek, burada yapılacak olan çalışmalarda çıkarılacak olan cevherin işletilmesini sağlayacak yatırımların yapılması konusunda girişimlerde bulunması ilimizin ekonomik olarak kalkınmasını sağlayacaktır. Seçim sürecinde bu girişimin yapılması ilgili firmanın planlamasını buna göre yapmasına katkı sağlayacaktır. Yine seçim sürecinde ilimizden milletvekili olacak siyasi partilerin adaylarının da bu konuda gerekli planlamalar yapmalarını ve ilimizde yeni ekonomik alanların ve istihdama yönelik yatırımların yapılmasını seçim vaatlerinin arasına almaları gündeme alınmalı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elazığ Bakır Yatırımını Bekliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin