Elazığ Geven Balı Tescillendi

featured

Türk Patent Ve Marka Kurumunca coğrafi işaret verilerek tescillenen Elazığ Geven Balı’nın tanıtım lansmanı yapıldı.

Elazığ Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından, 2020 yılında Elazığ Geven Balı’na coğrafi işaret alınması için Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvuru sonuçlandı. Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurusu sonucunda Elazığ Geven Balı markası coğrafi işaretli ürünü olarak tescillendi.

Coğrafi işaret olarak tescil edilen Elazığ Geven Balı’nın lansmanı, Elazığ Belediyesi Bünyamin Eroğlu Kültür ve Kongre merkezinde yapıldı.

Bölgede 1 tonluk bal üretimi gerçekleştirdiklerini belirten Elazığ Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Fırat Canbay, Elazığ geven balının apiterapik olarak önemli bir derece aldığını söyleyerek: “istasyonlardan aldığımız numuneler sayesinde 2020 yılında hikayemizi oluşturduk. Özellikle burada öne çıkan değerlerden en önemlisi bu bölgede üretilen ballar o kadar önem arz ediyor ki Türkiye’de 22 vilayete konu olan Geven bitkisi Elazığ’da en düşük nem oranı yakaladı. Yani bir balın iyi bir bal olarak tanımlanması için 17.8 oranında bir su oranı olması gerekirken biz bu iyi kavramında çok çok altında değerler yakaladık. Bu değerlerle beraber coğrafi işarete başvurduk ve coğrafi işaret belgesi gerçekleştirdi.” Dedi.

Balın protein açısından önemine değinen Elazığ Tarım ve orman il müdürü Ali Kılıç: “insan beslenmesinde önemli bir yeri olan hayvansal protein içerisinde balın yeri çok ayrıdır. Bal üretimimiz 2021 yılında 96 bin ton olarak gerçekleşmiş. Kovan başına baktığımızda dünya ortalaması 20.7 kilogram iken ülkemizde bu oran 14 kilogram seviyesinde ilimizde biraz daha az. Az önce tanıtımda da ifade edildi yaklaşık 100 bin kovanımız var ancak kovan başına üretimimiz biraz düşük en verimli dönemde 11 kilogram yakalamışız.” İfadelerini kullandı.

Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe’de coğrafi işaret hakkında bilgi verdi.

Başkan Kızıltepe: “coğrafi işaret belli bir yörede özelleşmiş, belli bir yöreye mahsus, oranın insanından toprağından değer kazanmış ve toplumda bir karşılığı olan ürünlerdir. Benzeri ürünlerin daha üzerinde bir bilinirliği, kalitesi, meşhurluğu olan bir üründür coğrafi işaret. Coğrafi işaret yörenin bir değeridir. Biz burada Elazığ Geven Balı’nı tescil ettiğimizde bu ürünle ilgilenen insanların hakkını korumuş oluyoruz.” Dedi.

Elazığ valisi Dr. Ömer Toraman’da Elazığ’ın 6 olan işaret tescilinin 7’ye çıktığını açıklayarak: “6 olan işaretimiz 7’ye ulaşmış oldu. Aday ürünlerimiz var inşallah bu sayı artarak yüksek noktalara ulaşacak. Bu aslında bir zenginliğe işaret ülkemiz bir cennet gibi imkânları sahip olduğu doğal zenginlikleri Elazığ’da öyle sahip olduğu doğal zenginlikleri büyük çeşitlilik gösteriyor. Bu sene baktığımızda güzel ve bereketli bir sezon oldu çiftçilerimiz inşallah emeklerinin karşılığını aldılar bizlerde mutlu olduk. Üretimin her çeşidini destekliyoruz. Dolayısıyla üreticilerimizin her zaman yanındayız. Mümkünse altyapıda bir eksiklik varsa gidermeye çalışıyoruz. Bir salon ve paketleme tesisine ihtiyacı var Elazığ’ın. Birkaç proje üzerinde çalıştık yine devam edeceğiz.” Dedi.

Konuşmaların ardından Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaretler Daire Başkanı Hakan Kızıltepe tarafından coğrafi işaret belgesi takdim edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elazığ Geven Balı Tescillendi

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin