Elazığ’a Haksızlık Ediliyor

featured

İrfan ARSLAN

6 Şubat’ta ülkemizi derinden yaralayan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yapılan değerlendirmede depremin 11 ilde etkili olmasına karşılık 10 ilin OHAL kapsamına alınması depremden etkilenen ilimizin bu kapsamın dışında kalması, Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olarak ilan edilmesine karşılık, depremin etkili olduğu illerde uygulamaya konulan çözüm önerilerinin veya depremzedelerin yararlandığı uygulamalar ilimizde uygulanmıyor.

BAKAN KURUM AÇIKLADI

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilimizde depremin verdiği hasar raporunu son olarak Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği bakanı Murat Kurum açıkladı.

Açıklanan veriye göre Elazığ’daki ağır hasarlı, yıkık ve acil yıkılacak bina sayısı 4 bini orta hasarlı bina sayısı ise 380’i geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum Elazığ’da devam eden hasar tespit çalışmalarıyla ilgili açıklama yaptı. Son güncel verilerin paylaşıldığı açıklamada Elazığ’daki binaların hasar durumları da ortaya çıktı.

ELAZIĞ’DA 8 BİN 793 BİNA KONTROL EDİLDİ

Elazığ’daki 122 bin 386 binadan 18 bin 301’inde hasar tespit çalışması yapıldı. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda 4 bin 140 binanın yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespit edildi.

Yıkık ve Acil Yıkılacak Bina Sayısı 67, Bağımsız Bölüm Sayısı 171

Ağır Hasarlı Bina Sayısı 4.073, Bağımsız Bölüm Sayısı 11.038

Orta Hasarlı Bina Sayısı 380, Bağımsız Bölüm Sayısı 1.851

Az Hasarlı Bina Sayısı 5.785, Bağımsız Bölüm Sayısı 37.822

Hasarsız Bina Sayısı 7.438, Bağımsız Bölüm Sayısı 69.480

ELAZIĞ BİK UYGULAMALARININ DIŞINDA

Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü, depremin etkili olduğu illerde yapacağı uygulamalarda Elazığ’ı kapsam dışında tuttu. BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, uygulamaları OHAL kapsamında ki illere yönelik olarak planladıklarını, Elazığ’ın bu kapsamda olmadığı için uygulamanın dışında kaldığını belirtti. Bakıldığında ilimizde yakılan veya yapılan hasar tespit çalışmalarında yıkılmasına karar verilen binaların sayısı ilimizde yayın yapan yerel gazeteleri olumsuz etkilediği görülüyor.

TESK DESTEKLERİNDE ELAZIĞ YER ALMIYOR

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Başkanlığının depremde zarar gören esnaf ve sanatkârlara yapılacak desteklemelerde de Elazığ yer almıyor. Oysa ilimizde yıkılan veya yıkılacak olan binaların alt katlarında bulunan esnaf ve sanatkârların sıkıntıları ilgili oda başkanlarınca sürekli gündeme taşınmasına karşılık bir çözüm yolu bulunması ve destekleme yapılması gündeme getirilmedi. Sadece Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi olmasından dolayı kredi ve banka borçlarına 6 ay erteleme getirildi. Oysa işyerlerini kaybeden esnafların kendini toparlaması için desteklere ihtiyacı bulunduğu belirtiliyor.

OHAL KAPSAMINA ALINSIN YA DA…

Elazığ’ın sıkıntılarına çözüm getirilmesi adına Elazığ’ın da OHAL kapsamına alınmasının sağlanması ya da farklı bir uygulama getirilerek ilimizde ki sıkıntıların çözümü adına adım atılsın.

Depremlerden olumsuz etkilenen ve yapılan hasar tespit çalışmalarında ilimizde 11200 üzün üzerinde yıkılması gereken bağımsız bina içinde yer alan esnaf ve sanatkârlar ile diğer depremzedelerin problemleri devam edecek.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elazığ’a Haksızlık Ediliyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin