Stres ve kriz yönetimi konusunda bilgiler veren Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikoloğu Rihan Kırmızıgül, stresin İnsan fizyolojisine zarar veren etmenler ve bu etmenlere karşı bedende meydana gelen istenmeyen değişiklikler olarak adlandırıldığını söyledi.

Rihan Kırmızıgül, yapılan bir araştırmaya göre nesnel çevrenin tek başına stres yaratmadığı, asıl stres etmeninin çevreyi algılayış biçimimizden kaynaklandığını, bazı insanların zorluklar karşısında çok çabuk pes ederken bazılarının da aksine sonuna kadar çabaladığını ifade etti.

Psikolog Rihan Kırmızıgül, yapılan araştırmaların kişilik yapısının stresle baş etme ve uyum sağlama konusunda en önemli etmenlerden biri olduğunu söyledi.

Rihan Kırmızıgül, günlük yaşamda stresin tamamen ortadan kaldırılmasının mümkün olmadığını, bu nedenle bireylerin stresin olumsuz etkilerinden korunmak için stresi yönetebilmesi ve stres ile baş etmeyi öğrenmesi gerektiğini ifade etti.

Psikolog Rihan Kırmızıgül, stres yönetiminin strese uyum veya stresle başa çıkabilme becerisinin geliştirilmesi ile sağlanabildiğini, bunun için kişisel olarak uygulanan bir takım stratejilerin stresi azaltmada gerekli ve önemli bir yer tuttuğunu dile getirdi.

 

 

Tükenmişlik konusunda açıklamalarda bulunan Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikoloğu Burcu Bayar, tükenmişlik kavramının ilk kez 1974 yılında Freudenberger tarafından ” başarısız olma, yıpranma, enerji ve gücün azalması veya tatmin edilemeyen istekleri sonucunda bireyin iç kaynaklarında meydana gelen tükenme” şeklinde tanımlandığını söyledi.

Burcu Bayar, sağlık çalışanları işleri gereği hastalık, ağrı, acı çekme, ölüm, yalnızlık, güçsüzlük gibi olumsuz durumları olan bireylerle çok sık karşılaştıklarını ve bu bireylere destekleyici bakım hizmeti vermekte olduklarını, bu durumlarda sorumluluk alan sağlık çalışanlarının ”tükenmişlik” yönünden en çok risk taşıyan meslek grupları içerisinde olduğunu ifade etti.