“GIDA ÜRETİMLERİNDE, İNSAN ODAKLI DÜŞÜNÜLÜP, İNSAN ODAKLI ÇALIŞILMALAR YAPILMALIDIR”

“Değerli dostlar, Çok kıymetli takipçilerim; Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. doğal dengeyi koruyarak hava ve su gibi yaşamsal kaynakların ve doğal hayatın korunmasını amaçlayan bir üretim yöntemidir. Organik tarımda ürün yetiştirilmesi, toplanması, hasat, kesim, işleme, tasnif, ambalajlama, etiketleme, muhafaza, depolama, taşıma ile ürünün tüketiciye ulaşmasına kadar olan diğer tüm işlemlerde, kimyasal madde veya tarım ilacı kullanılmamaktadır.

“Çiftçiler ve aileleri tarım ilaçlarına daha sık maruz kaldıkları için, Organik tarım, öncelikle çiftçi ve ailesinin genel olarak toplumun sağlığını korur ve iyileştirir. Organik tarım yaygınlaştıkça, tedavisi çok pahalı olan hastalıklara yakalanma oranları da azalacak ve ekonomi de dolaylı yoldan olumlu etkilenecektir.

“Çok eskilere döner bakarsak; insanların en önemli sorunlarından birisi beslenmeydi. Beslenme demek; ülke demek, gelecek demektir. Beslenme konusuyla ilgili enine boyuna çözüm önerileri geleceğe dair yeniliklere adım atılmalıdır. Atılacak önemli adımların en başında organik tarım gelir. Organik tarımı biraz konuşmak tartışmak ve güzel sonuçlar elde etmek için konuya biraz bakış açısı katayım istedim…..

“Kıymetli Dostlar;

“Bu günümüz başta olmak üzere yarınlarımızı Sağlıklı yaşayabimek, nesillerin mutlu müreffeh yaşaması için; dengeli beslenmenin yanında tükettiğimiz gıdaların kalitesi de çok önemlidir. Kalite demek sağlık demektir. Bazı ülkeler başta olmak üzere Ülkemizde de bireyler olarak  uzun zamandır sağlıklı olmayan gıdalar tüketmekteyiz. Bu sağlıksız ürünler bir veya iki haftada yetiştirilmekte; yetişen ürünlere bolca hormon yüklenmekte; bir nevi insanlara zehir tükettirilmektedir. Artan kanser hastalıkları, tükettiğimiz ürünlerin kalitesini gözler önüne sermektedir. Tartışmasız; her ülkede olduğu kadar  ülkemizde de gıda üretimi ciddi bir sorundur. Bu sorunun çözüme ulaştırılması adına; tarım sektöründe ciddi atılımlar geçekleştiriliyor. Ülkede gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için atılacak adımların en önemlileri arasında; organik ürünlere ulaşabilmek; sağlıklı yaşamın önkoşulu olan hormonal faktörlerden arındırılmış gıdalar elde edebilmek ve bu konuda ciddi önlemler almak, insanların sağlığını olumlu yönde etkileyecek önemli atılımlar olması yönünde güçlü ve kararlı adımlar atılıyor . Bu anlamda, ülke topraklarının ıslahı ve organik tarıma elverişli bir teknoloji atılımı yapmak gerekir. Tarım alanı sahibi çiftçilerin ve tarım işçilerinin bu yönde bilinçlendirilmesi de bu yönde yapılması gereken önemli çalışmalardan biri olacaktır.

“Sağlıklı bir yaşam sağlıklı ürünlerin tüketiminden geçer.” Gerçeği, kabul edilmeli, insanların bu konuda bilgi sahibi olması için gerekli çalışmalar koordineli ve kararlılıkla sürdürülebilinmelidir…

Genel de Toplum olarak; “Kırsalda yetişen organiktir.” algısı yerleşmiştir. Bu algı yıllardır devam etmektedir. Oluşan bu algı insan sağlığını ciddi manada tehdit etmekte; pazarda tezgâhtar sattığı ürünleri için “Organik ürünler bunlar!” diyebilmektedir. Köşe başlarında tezgâh açan seyyar satıcılar da  “ Bu kendi bahçemin ürünüdür.” diyerek sattıklarının sağlıklı olduğunu iddia edebilmektedir.

“Organik ürün; ürünün yetiştiği yerle ilgili değil ürünün yetiştiği koşullarla ilgilidir. Yetiştirilen ürünü ilaçlamadan, suni gübre ile beslemeden, doğal ortamında büyütmek; o ürünü organik yapar. Bu da yetmez ürünün yetiştiği alanın etrafında başka üretilen ürünün olmaması gerekir.

“Tükettiğimiz ürünlerin organik olup olmadığını önemsemek gerekirse; Özellikle tarım ürünlerinde ne tükettiğinize çok dikkat etmemiz gerekiyor. Her an tükettiğimiz besinlerden dolayı sağlığımızı kaybedebiliriz; amansız bir hastalığın pençesine düşebiliriz.

“Sonuç olarak;

“Unutmayın ki; insan yaşamını etkileyen en önemli unsur tüketilen gıdalardır.

Tanıdığım birçok arkadaşımın ve insanların, sağlıklarına kavuşabilmeleri için organik gıdaların peşine sağlık nedeniyle düşebilmekte olduğunu her birey rahatça gorebilmekteyiz. Organik ürünleri  tercih edenlere çok kez şahit olmuşumdur. Genelde hastanelerle, doktorlarla, ilaçlarla çokta işleri olmaz. Ülke ve dünya nüfusu hızla artarken tarım ürünlerine duyulan ihtiyaç da hızla artmakta, hem üreticileri, hem de tüketicileri ilaçlı ve hormonlu ürünler tüketmeye zorlamaktadır. Hangi nedenlerle olursa olsun hormon ve ilaçla yetişen ürünler, insan sağlığının en büyük düşmanıdır. İnsan sağlığı kadar önemli başka bir şey yoktur. O nedenle gıda üretimlerinde, insan odaklı düşünülüp, insan odaklı çalışılmalar yapılmalıdır.

“Sağlıklı yaşamın tek çaresi, organik tarıma dayalı üretim ve tüketimdir. Biran önce bu bilinçle hareket edilmelidir. Ülkede organik tarım hızla yayıldıkça insanlar daha kolay organik ürünler bulabilecek, daha sağlıklı beslenebileceklerdir. Hiçbir şey insan sağlığından daha değerli olamaz. Olmamalıdır da. Sağlıklı beslenmenin bedeli ne olursa olsun, bu bedel ülkece ödenmeli, insanlar sağlığından olmamalıdır. Organik tarım, öncelikle çiftçi ve ailesinin genel olarak toplumun sağlığını korur ve iyileştirir. Organik tarım yaygınlaştıkça, tedavisi çok pahalı olan hastalıklara yakalanma oranları da azalacak ve ekonomi de dolaylı yoldan olumlu etkilenecektir. Sağlıklı bir nesil iyi bir gelecektir. vesselammmmm…

“Bir diğer hafta başka güzel konularda buluşmak dileklerimle”

“Kul Selahaddin CANPOLAT”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“GIDA ÜRETİMLERİNDE, İNSAN ODAKLI DÜŞÜNÜLÜP, İNSAN ODAKLI ÇALIŞILMALAR YAPILMALIDIR”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin