Kamu kurumlarına GES kurulsun

featured

*Enerji konusunda ülkemizin dışa bağımlı olduğu biliniyor. Bu konuda ülkemizdeki elektrik üretimi noktasında kurulan tesisler artmasına karşılık ülke olarak halen dışarıdan elektrik alıyoruz.

*Ülkemizin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltma noktasında yenilenebilir enerji yatırımlarından biri olan Güneş Enerjisi Santralleri son yıllarda ülkemiz genelinde büyük oranda kullanılmaya başlandı. Özellikle Belediyeler ve özel kurumlar bu enerjiden faydalanmak üzere adımlar attılar.

* Ülkemizdeki resmi kurumların enerji tüketiminde kendi tesislerini kurması ile enerjide yapılacak olan tasarruf konusunda çok önemli adımlar atılacaktır. İlimizde de Valilik, Adliye Sarayı, Emniyet Müdürlüğü, İl Özel İdare Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, Defterdarlık ve diğer kurumların kendi enerjilerini üretme noktasında GES projesi hazırlamaları ülke ekonomisine çok önemli katkı sağlayacaktır.

İrfan ARSLAN-  Ülkemizin enerji konusunda dışa bağımlılığını azaltma ve özellikle yenilenebilir enerji ile üretim yapıp kendi enerjilerini üretme noktasında kamu kurumlarının harekete geçmesi ülkemiz ekonomisine olumlu katkı sağlayacaktır.

Ülke olarak enerjide dışa bağlılığımız yapılan enerji üretim tesisleri ile her geçen yıl azaltılsa da yinede enerjiye önemli bir ödeme yapılıyor. Bu bağılığı azaltma adına ülkemizde ki ve ilimizde ki resmi kurumların kendi enerjilerini üretme adına harekete geçmesi ülkemizin enerji alanında tasarruf etmesi ve bununda ülkemiz kaynaklarını kullanacağımız için ekonomiye olumlu katkısı olacaktır.

ÖZEL SEKTÖR VE BELEDİYELER KULLANMAYA BAŞLADI

Ülkemizde özellikle özel sektör ve bu alanda proje hazırlayan ve uygulayan Belediyeler Güneş Enerjisi Santralleri kurarak hem kendi enerjilerini kullanıyor hem de ihtiyaç fazlası enerjilerini satarak ekonomik kazanç elde ediyorlar.

Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) Yöneticileri “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine ilişkin yönetmenlik kapsamında yapılan başvuruların değerlendirilmesiyle ilgili olarak kamu kuruluşları, belediyeler, tüzel/ özel kişi gibi ayrımlar olmamakla birlikte bütün başvurulara ilişkin süreç aynı şekilde işlemektedir.” Açıklaması ile bu alanda bir sıkıntının bulunmadığını belirtiyorlar.

İLLER BANKASI DESTEK VERİYOR

Ülkemizde birçok alanda yapılan yatırımlara destek veren İlbank yenilenebilir enerji projelerine de destek veriyor. Elazığ’da ki resmi kurumların kendi enerjilerini üretme hatta ürettikleri enerjilerinin fazlasını satarak kurumlarına ekonomik katkı sağlama konusunda proje hazırlayarak gerekli desteği almaları ile kendi tesislerini kurmaları mümkün.

Kurum ve kuruluşların bu konuda yapacakları hazırlık içinde, Tesisteki yatay düzleme gelen toplam güneş radyasyonu ile güneş panellerinin yüzeyine gelen güneş radyasyonunu,Tesis alanının yerden en fazla 10 metre yüksekliğindeki rüzgâr hızını,  İnvertörler ile birlikte güneş panellerinin anlık üretim durumlarını, İnvertör çıkışlarında bulunan ve tesis trafosuna verilen elektrik enerjisini, Diğer yenilenebilir enerji veya birincil enerji kaynağını kullanan tesislerde üretilen elektrik veya ısı enerjisini gösteren gerçek zamanlı ölçüm bilgileri.

Elektrik üretim şirketi her yıl Aralık ayı içerisinde, tesisteki her bir güneş paneli ile tesis bütününün güneş enerjisine dayalı olarak üretebileceği elektrik enerjisi miktarlarını, tesise gelebilecek güneş radyasyonuna ve rüzgar hızına bağlı olarak (Değişik ibare:RG-9/1/2020-31003) EİGM’ye sunmaları gerekiyor.

İlimizde ki kurumların bu alanda bir hazırlık süreci geçirip birkaç yıl içinde bu konuda harekete geçmeleri ülkemizin enerji alanında ki dışa bağımlılığını  azaltacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kamu kurumlarına GES kurulsun

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin