SUSUZLUK GİDERİLECEK DENİLDİ ANCAK SIKINTI SÜRÜYOR

Elazığ’ın su problemine çözüm getirilmesi için yıllarca önemli projeler üzerinde çalışmalar yapıldı. İlin bu alanda ki uzun yıllar sıkıntı yaşamaması adına gündeme gelen projeleri üzerinde yapılan çalışmaların ve değerlendirmelerin sonucunda Hamzabey Projesinde karar kılındı ve bu projenin yapımına başlandı. Uzun yıllar yapılan çalışmaların ardın-dan geçtiğimiz yıl Hamzabey Barajından ilimize su verilmeye başlandı. Su verilmesi ile birlikte Elazığ’ın 40 yıllık su ihtiyacının karşılanacağı belirtildi. Ancak ilimize Hamzabey Barajından su verilmeye başlanması ile birlikte ilimizde susuz günler yaşanmaya başlandı.

2020 yılı ve akabinde 2021 yılı yağış rejmi açısından önceki yıllara nazaran kurak geçti. Dsi Bölge müdürlüğü yaptığı açıklamada ilimizde 2021 yılında önceki yıllara göre yüzde 32 daha az yağış düştüğünü belirtti. Doğal olarak bu azlık sıkıntıların bir bölümünü oluşturdu. Elazığ’ın içme suyunun karşılandığı Hamzabey (Baltaşı) Barajı’nda su kullandırılmaya başlandığında; 2,2 milyon metreküp su kalmış olup, %4,3 seviyesinde bir doluluğa sahip olduğu açıklanmıştı. Kullanılabilir aktif doluluk oranı ise%2,4 tü. Barajın bu şekilde hizmete açılmasının en önemli nedenlerinden biri yağışların yetersizliğinin yanında, içme suyu baraj işletme uygulamasının dışına çıkarak, tam doluluğa ulaşmadan deprem felaketi nedeniyle, ortaya çıkan acil su ihtiyacı nedeniyle, İlimize Mayıs 2020 tarihinden itibaren içme su-yunun verilmeye başlanmasındandı.

Bu konuda kimseye bir şey söyleme şansımız yok. Mecburiyetten bu su verildi denildi. Ancak bu baraj yapılırken, ilin 40 yıllık ihtiyacını karşılayacağı belirtilmemişmiydi. İhtiyaç hasıl olabilir fakat barajın tam olmasa bile yarısının dolması ve bunun ardından su verilmesi planlanamazmıydı. Çünkü bu barajdan su verilmeden ilde bugünkü kadar su sıkıntısı yaşanmıyordu.

Bugün ilimizde yapımı tamamlanan ve yerleşime açılan, vatandaşların yerleştirdiği TOKİ konutları başta olmak üzere ilimizin birçok mahallesinde su kesintileri yaşanıyor. Bu kesintiler kış aylarında olmamıza rağmen su ihtiyacının yaz aylarına göre azalmış olmasına karşılık devam ediyor.

Yetkililerin bu konuda net açıklamalar yapma-sı gerekiyor. Sıkıntıları açıklayıp bunların çözümü için hangi çalışmaların yapılmasının planlandığını açıklasınlar. Böylece vatandaşlarda bilgilenmiş olacak ve bu konuda ki serzenişleri sona erecektir.

Su hayattır, su olmaz ise sıkıntı çok büyüyor. Temizlik yapılamıyor, çamaşır yıkanamıyor vatandaşlar kişisel ihtiyaçlarını gideremiyor.

Öyleyse bu konuda yetkililerin vatandaşların sıkıntı yaşamaması adına gerekli çalışmaları yapmasını özellikle bekliyor ve temenni ediyoruz…

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
SUSUZLUK GİDERİLECEK DENİLDİ ANCAK SIKINTI SÜRÜYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin