Üretimi Artırmalı İsrafı Önlemeliyiz

featured

İrfan ARSLAN – Yaren KAYA

MÜSİAD Elazığ Şube başkanlığınca düzenlenen Bölgesel Tarım Zirvesi etkinliği yapıldı. Zirve toplantısına Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman,  AK Parti Malatya Milletvekili  Öznur Çalık, Elazığ Milletvekili Metin Bulut, MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu Başkanı Cemal Özen, Başkan Yardımcısı Emrullah Gökhan, Elazığ Tarım ve Orman il Müdürü Ali Kılıç ile diğer ilgili kurumların  yöneticileri katıldı.

Zirvenin açılış konuşmasını  yapan MÜSİAD Elazığ Şube başkanı Tekin Gürkan şunları söyledi.

“ Yaşadığımız şehre sorumluluklarımızın bilinci içinde hizmet ediyoruz. Şehrimiz ve bölgemiz için böylesi bir toplantının ilimizde yapılması için bize destek verenlere çok teşekkür ediyorum. Bize güç verdiler. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz her faaliyette her projede MÜSİAD Genel Merkezi hep yanımızda oldu. Şehrimize gelerek bu etkinliğimize değer katan konuşmacılarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.

Elazığ tarım ve hayvancılık sektörü için önemli bir merkez. Tarım alanlarının genişliği, toprak yapısı, su kaynakları ve coğrafi yapısı ile tarım üretimi için uygun ekosisteme sahiptir. Yapılan yatırımlar şehrimiz adına önem taşımaktadır. Yapılan çalışmalar ile üretim artışları sağlanmıştır. 2022 yılında 16 bin 422 ton üzüm üretimi yapılırken 2021 yılında 71 076 ton üzüm üretimi yapılmıştır, 2002 yılında 20 822 ton domates üretimi yapılırken 2022 yılında 78542 ton domates üretilmiştir. Yapılan yatırımlara karşılık henüz yeterli tarımsal üretim yapıldığını söylememiz zordur. Yapılan tüm yatırımlara karşılık ilimizin aktarımsal üretimde ülke içinde payına baktığımız da Buğday üretiminde 0.56,  Arpa üretiminde 1.52, Üzüm üretiminde 1.94, Domates üretiminde 0.6, Kayısı üretiminde 3.90’dır. Bu rakamlar zenginliğimize rağmen Elazığ olarak yeterli üretim yapamadığımızı göstermektedir. Üretim yaptığımız ürünlerin verimlerinin de düşük TUİK verilerine göre ülkemizde kayısı ağaçlarının yıllık üretimi 54 Kg. iken şehrimizde ağaç başına verim 40 Kg. dır. Verimi artırmak zorundayız. Alabalık üretiminde yıllık 27 bin ton üretimi ile ülkemizde 1. Durumdadır. Bu alandaki üretimi artıracak imkanlarımızın olduğunu biliyoruz. Yatırım yapacak girişimcilere ihtiyaç duymaktayız. İnşallah önümüzdeki süreçte daha çok yatırım daha çok üretim yapacak düzeye geliriz.

Elazığ’da tarımsal verimliliği ve çeşitliliği artırmamız gerekiyor. Tarımsal üretimin dünyada stratejik bir konuma geldiği günümüzde, Elazığ olarak tarımsal üretimi artırmamız ve verimliliğini artırmamız gerekmektedir. Elazığ olarak elbirliği gönül birliği ile daha çok çalışmamız ve üretmemiz gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu etkinliğimizin şehrimize, bölgemize ve ilkemize hayırlara vesile olmasını diliyorum.” Dedi

Elazığ Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç yaptığı konuşmada şunları söyledi.

“ Dünyamızın yaşadığı olumsuzluklar tarımsal alanda yapılan üretimin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Yeni tarım alanlarının arz, tarım alanları ve su kaynaklarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Ülkemizin bir tarım ülkesi olduğunu görüyoruz. Tarımsal alanlarımızı ve üretimini her geçen gün artırmak zorundayız. Tarımsal üretim açısından dünyaya baktığımızda 31. Sıradayız Tarımsal hazza baktığımız da ise Avrupa’da 1.  Dünyada 10. Sırada yer aldığımız görülmektedir. Burada birkaç rakam vermek istiyorum. Küçükbaş hayvanda 2017 yılında 44 milyondan 50 milyona, büyükbaş hayvancılıkta 16 Milyondan 18 Milyona, kırmızı et üretiminde 1,1 milyon tondan 1,4 milyon tona, su ürünleri üzerinde 227 bin tondan 440 bin tona çıkmışız. Tarımsal üretimde her alanda artış yaşamışız. 2018 yılında tarımsal ihracatımız 18,6 Milyar dolarken 2021 yılında 70 Milyar dolara çıkmıştır. Tarımsal alanda ülkemiz net bir şekilde ihracatçı bir ülkedir. Bu da ülkemizin çok ciddi bir potansiyeli olduğunu göstermektedir.

Elazığ Tarım ve Orman il müdürlüğü olarak ilimizin tarımsal stratejisini belirlemiş durumdayız. Bu konuda hazırladığımız materyaller örümüzdeki günlerde ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilecektir. İlimizin toprak yapısına uygun tarımsal üretim yapılması, yine bölgemiz ve ilimizde yetiştirilecek hayvan çeşidini belirlemiş ve buna göre gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Yem konusunda üreticilerimizin sıkıntısını giderecek çalışmalarımız devam etmektedir. Tarımsal çeşitliliği alanında da çalışmalar yapılmaktadır. Tarımsal alanda kullanılan suyun verimli bir şekilde yapılması adına da üreticilerimizin bilgilendirilmesi çalışmaları yapılmaktadır. İlimizde yapılan tarımsal üretimde ülke sıralaması orta sıralardadır. Bunu da geliştirmek adına gerekli çalışmalar artırılarak devam etmektedir. Aklın ve bilim ışığında tarımda geleceğe yürümekteyiz.”

AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık’ta yaptığı konuşmada “ Ülkemizin kaderi bizim kaderimizdir. Hepimizin özel önem göstermesi gereken Tarım alanında böylesine bir toplantı düzenlenmesi beni çok mutlu etti. MÜSİAD’ın böyle bir toplantıyı düzenlemesi çok önemli. Türkiye olarak yaşadığımız tüm olumsuzluklara karşılık büyümeye devam etmektedir. Elazığ’a 20 yılda 31 Milyar lira yatırım yapmışız. Bununda 4,6 Milyarı tarım ve hayvancılıkla ayrılmış. Bununda 1,6 Milyar lirası hibelerden oluşmuş.

Dünyanın gelecek projeksiyonlarında 2050 yılında bugünkünden yüzde 60 daha fazla gıdaya ihtiyacı var. Bu gıda üretimi için Yüzde 15 daha fazla suya ihtiyacımız var. Kuraklık ile mücadele etmemiz lazım. Tarım politikası bir ülke için en az savunma sanayi kadar önemlidir. Ülkemizin tarım ve orman sektöründe bölgemizde söz sahibi olması için tarımsal yatırımlara önem verildi.  396 Milyar lira tarıma destek verdik.  Son 20 yılda 261 milyar bitkisel üretim desteği verdik.59 Milyar lire Mazot gübre desteği verdik. Elazığ’da hayvancılık ve ziraat çok güçlü bir şekilde devam ediyor. Elazığ tarım alanında verilen destekler ile bir tarım şehri oluyor. Rakımı ile Ekolojik yapısı, arazi toplulaştırmanın yapılması, TKDK, Su ürünleri laboratuarlarının burada olması, Veteriner ve Su Ürünleri Fakültesinin, Su ürünleri Araştırma Enstitüsünün burada olması Elazığ’ı bu alanda ön plana çıkarıyor ve bölgenin parlayan yıldızı olmasını sağlıyor. Bu toplantının çok önemli olduğunu belirtiyorum. Elazığ sadece tarım ve hayvancılığı ile değil Madenciliği ile de ön plana çıkmaktadır. Tarımda ön önemli kesim kadınlarımız. Tarım sektöründe üretim yapan kadınlarımızı güçlendirmemiz gerekiyor.” Dedi

Cemal Özen de yaptığı konuşmada “ Elazığ Bölgesel Tarım Zirvesinde ki hedeflerimizden biri, bölgesel tarımın gelişimini sağlamak, çiftçimizin ekonomik olarak daha verimli üretim nasıl yapabilir bölge çiftçimizle paylaşmak. Elazığ’a baktığımız zaman yaşanılabilir iller sıralamasında 19. Diğer taraftar baktığımız da Elazığ’ın ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 65’i kullanılıyor. Yüzde 35’i çeşitli nedenlerle tarım yapılamıyor. Bu konuda neler yapılabilir bunu paylaşacağız. Bölgenin tarımsal arazisi daha az. Bu nedenle hayvancılık avantajlı bir konuma getirilebilir. Gelecek tarımda. Bugün çok daha etkin bir şekilde bunu görebiliyoruz. Ülkemizin her bir noktasında tarımsal alanda çalışmalar yapıyoruz. Tarım ve Gıda ülkelerin stratejik konumuna gelmiş durumda. Dünya gıda krizini konuşuyor. Dünya ve ülkemiz gerekli önlemleri almadığı takdirde gıda krizi ve kıtlığı ile karşı karşıya kalacaktır. Savunma sanayinde çok güçlü bir konuma geldik. Savunma sanayinde ki silahları kullanmaca olanların da gıdaya ihtiyacı var. Dünya tarımında milli hâsılasında 13. Sıradayız. Tarım sektöründe dünyanın lider ülkesi olabiliriz. Çalışmalarımızda kısa orta ve uzun vadeli planlamalar yaparsak başarılı olabiliriz. Tarım sektöründe kısa vadeli problemler orta ve uzun vadeli planlamaların önüne geçiyor.

Dünya gıda pazarı nereye gidiyor. Politikalarımızı buna göre belirlemeli ve güncellemeliyiz. Arazi bütünleştirmeleri çalışmalarının en kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Buğday, mısır, soya Ayçiçeği gibi stratejik ürünlerin üretimi üç veya dört ülkenin elinledir. Bu da kartallaşma yaratıyor. Bizim de bu alanda ki üretimlerimizi gözden geçirmemize neden oluyor. Araştırma enstitülerinin çalışmalarını güncellemeli. Belirli periyotlarda bir araya gelinerek tarımsal çalışmaların değerlendirilmesi gerekiyor. Bölgesel tarım istişareleri yapılmalıdır. Tarıma özel yasalar olmalıdır. Çiftçimiz destekleniyor ancak bu destekler sadeleştirilmeli ve ürüne verilmeli. Daha iyi üretene daha fazla destek verilmeli. Kontrollü tarım ve ihracat olmalı. Arz ve talep fiyat belirliyor. Arzı azaltıp talebi çoğaltınca fiyatı artırmış olacağız. Isının bir derece yükselmesi tarımda yüzde 7 oranında verim kaybına neden olmaktadır. Ülkeler küresel ısınma konusunda çok önemli tedbirler almaktadır. Ekim aşamasında taban fiyat ve destek miktarları açıklanmalıdır. Böylece üretici cebine ne gireceğini bilecektir. Sözleşmeli tarım desteklenmeli. Yasal düzenlemede ihtiyaç duyulmaktadır. Üretici örgütlenmeli ve ürettiği ürünü bu doğrultuda pazara sunmalı. Hollanda da tarımsal ürünlerin pazara sunulmasını yüzde 92 oranında kooperatifler aracılığı ile yapılmaktadır. Tarıma genç girişimcileri katmamız gerekiyor. Tarım Üniversitelerinin kurulması gerekiyor.55 yaşında ki çiftçimizin daha verimli üretim yapması için Bakanlıkça Ziraat mühendisleri gönderilmeli, ilaçlama yapması tohum hakkında bilgi vermesi ve veriler Bakanlığa bilgi olarak bildirilmelidir. Katma değerli üretim yapamadığımızı, maliyetlerin yüksekliği, yaş ortalamasının yüksekliği teknolojiyi kullanmakta yetersiz kalmamıza yol açıyor. Köylerimiz tarım kentlerine dönüşmelidir. Bakanlık er geç konusunda ciddi yatırımlar yapmalıdır.

Bir yanda üretimi artırmak için çalışıyoruz ama diğer yandan da Gıda israfının önüne geçilmelidir. Bunu mutlaka başarmalıyız. Bunu önce bireysel olarak başarmalıyız.”

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman da yaptığı konuşmasında şunları söyledi.

“ Çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu etkinliğin önemli sonuçlarının olacağına inanıyorum. İlimizin üç tarafı sularla çevrili ancak sulu tarım yapamıyoruz. Su kaynaklarımız var, ancak arazilerimizde de kod farkı var. Pompaj sulamaları yapılıyor. Açık su kanalları kullanılmış verimli olmaktan çıkmış. Sulama planlamalarında önemli gelişmeler yaşandı. Güneş Enerjisi kullanma marifeti ile sulama konusunda sıkıntıları gidereceğiz. GES kurarak sulu tarımda yaşanan enerji problemlerini gidereceğiz. Açık kanal sulamada buharlaşmadan dolayı yüzde 30 su kaybı yaşanıyor. Bunun önüne geçilmesi için kapalı kanal sisteminde sulama yapılmasına geçiyoruz. Uluova Sulama projesi için yaklaşık 550 Milyon lira bir ödenek verildi. Biz 2023 yılında Uluovayı tamamen kapalı sisteme geçirirmiş olacağız demek. Meclisten geçen bir yasa ile Sulama birliklerinin Güneş Enerjisi lisansının önünü açtılar. Kanatlı Barajını bitirdik. Bu yıl deneme sulaması yapıldı. Önemli verim alındı. Bakanlığımız çiftçilerimize yaptıkları üretim için iyi fiyat verdi. Tarımsal üretimin altyapı kısmına gerekli desteği veriyoruz. Altyapıları bizim yapmamız gerekiyor ki çiftçimiz de üretim yapsın. Tarımsal işletmelerin modern tarım işletmelerine dönüşmesinde ölçekli olmalıyız. İşletme büyüklükleri çok önemli. Aile işletme bazlı işletmelerin kooperatif çatısı altında hareket etmesi halinde kazançlarının artacağını bilmemiz lazım. Bu sayede kazançları artıracaktır. Gıda arzı gıda güvenliği konusunda ülkemiz çalışmaya ve ürütmeye devam edeceğiz. Bu toplantının yapılmasına zemin hazırladıkları için MÜSİAD Elazığ şube başkan ve yönetimine teşekkür ediyorum.” dedi

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Üretimi Artırmalı İsrafı Önlemeliyiz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin