YARALAR SARILMAYA DEVAM EDİLİYOR

featured

2 Yıl önce bugün… Saatler 20.55’i gösterdiğinde merkez üssü Sivrice olan 6.8 şiddetindeki yıkıcı depremle sarsıldık. Yıkıcı depremle birlikte ilimizde 37, Malatya’da 4 olmak üzere 41 canımızı kaybettik. Elazığ’da depremin ardından yıkılan binalarda yapılan kurtarma çalışmaları sonucunda enkazdan 45 vatandaşımız sağ olarak kurtarılırken Elazığ’da bin 466, Malatya’da ise 481 vatandaşımız yaralanmıştı. Konutlarımız ve işyerlerimiz yıkıldı hasar gördü. Depremin hemen ardından Devletimizin tüm birimleri ve yöneticileri Elazığ’a gelmeye ve Elazığ’ın yanında olduklarını gösterdiler.

Depremin hemen ardından başlayan hasar tespit çalışmaları devam ederken, ilimizde yılın sonunda  27 Aralık’ta meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki deprem ile birlikte yapılan hasar tespitleri sonucu 4256 yapıda hasar olduğu belirlendi. Depremin ardından başlayan hasar tespitinin tamamlanmasının ardında da yıkımlara başlandı. Bir yandan da TOKİ aracılığı ilimizde depremzedeler için yeni konutların yapımına başlandı. İki yıl içinde yapımı planlanan 24083 konuttan yapımı tamamlanan 17095 konut hak sahiplerine dağıtıldı. Bu çalışmalar kapsamında yer alan işyeri yapımı çalışmalarında da 243 işyeri hak sahiplerine kura çekimi yapılarak dağıtıldı.

1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye deprem haritasına göre Türkiye’nin yüzölçümünün yüzde 66’sı bir ve ikinci derecede deprem bölgesinde yer almakta olup nüfusumuzun da yüzde 71’i bir ve ikinci derece tehlikede yaşamaktadır. Bu verilerde ilimizde birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer almaktadır.  24 Ocak 2020 depremi sonrasında 6 bin 336 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında ilimizde Abdullahpaşa, Rüstempaşa, Sürsürü, Kızılay mahalleleri ve Sivrice ilçesi riskli alan ilan edilmişti. Abdullahpaşa’da 2 bin 45 Mustafapaşa bin 275, Sürsürü birinci etapta 179 ikinci etapta 802 konut Rüstempaşa birinci etapta 312 ikinci etapta 299 konutun kurasını çektik inşaatlar son aşamaya gelmek üzere. Sivrice ilçesin de 305 konut tamamlandı en kısa sürede de konutların dağıtımı planlanlanıyor.  Elazığ 2020 yılına depremle başladı depremle bitirdi. Yaşanan olumsuzlukların izlerinin silinmesi çalışmaları da devam ediyor. Yetkililer bu yıl içinde çalışmaların tamamlanmasının ve depremde zarar görenlerin tümünün sıkıntılarının karşılanması planlamasının tamamlanacağını belirtiyorlar.

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman’da depremin yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada; “24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem felaketinden sonra devletimiz ve milletimiz, bütün zor ve acılı günlerde olduğu gibi o gün de olağanüstü bir gayret göstererek birlik ve beraberlik içinde hareket edip hızlı bir şekilde yaraları sarmıştır. Deprem sonrasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca ilimizde 20.715 afet konutu projesi hayata geçirildi. Bu konutlardan 17.095’inin kurası çekilerek hak sahiplerine teslim ediliyor. Deprem sürecinde yakın ilgi ve alakalarını esirgemeyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN başta olmak üzere İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Murat KURUM’a şükranlarımı sunuyorum.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
YARALAR SARILMAYA DEVAM EDİLİYOR

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin