1 yıldır neden kapalıydı?

featured

İrfan ARSLAN

• İlimizde 24 Ocak’ta meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda hasarlı olarak belirlenen ve güçlendirilme çalışmaları yapılacağı açıklanan İzzetpaşa Cami hiçbir çalışma yapılmadan ibadete açılıyor.

• Vakıflar Bölge Müdürlüğü, 15 Nisan 2020 tarihinde ibadete kapatılan İzzetpaşa Camii için 9 Eylül’de yapılacak olan güçlendirme çalışmaları için Öneri ve projelerin teslim edildiğini, bu proje doğrultusunda İzzetpaşa Cami Eski Eser Tescilli 1. Grup yapı olarak geçmesi sebebiyle hazırlanan raporlar doğrultusunda Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile yapılacak görüşmeler doğrultusunda hareket edilerek cami ve müştemilatı hakkında ona göre işlem tesis edilecektir açıklamasını yapmıştı

• Bu açıklamanın üzerinden geçen yaklaşık 6 aylık süre içinde camiide hiçbir çalışma yapılmadığı Elazığ Kamuoyunca yakından biliniyor.

Camiide hiçbir çalışma yapılmadığı ortada iken, depremde zarar gördüğü ve güçlendirme yapılması raporlar ile belirlenmiş iken bu güçlendirme yapılmadan cami neden ibadete açılıyor?

• Camii de depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmasında bir olumsuzluk söz konusu değil ise, ilimizin en büyük ve önemli camiisi bugüne kadar neden ibadete kapalı tutuldu? Yapılan bir çalışma varsa bu çalışma kamuoyu ile neden paylaşılmadı?

Elazığ’ın en önemli ibadethanesi konumunda bulunan İzzetpaşa Cami yaklaşan Ramazan ayı öncesi yeniden ibadete açılıyor. Ancak bu camii ile ilgili olarak, 24 Ocak 2020 tarihinde ilimizde meydana gelen 6.8 şiddetindeki depremin ardından yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda Hasarlı olarak belirlenen ve güçlendirme çalışması yapılması gerektiği raporlar ile ortaya konulan bu camiinin güçlendirme çalışması yapılmadan ibadete açılması kararını kim verdi?

İlimizde 24 Ocak’ta meydana gelen depremin ardından konuyla ilgili olarak yapılan çalışmalar ile ilgili olarak Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından şu açıklama yapılmıştı.

“24.01.2020 tarihinde yaşanan depremde Vakıflar Bölge Müdürlüğü teknik ekiplerince yapılan incelemelerdeElazığ İlinde bulunan Vakıf Kültür Varlıklarının hasar gördüğü tespit edilmiştir. Bunun üzerine 29.01.2020 tarihinde Elazığ İl Müftülüğüne Mollakendi Kasabası IV. Murat Camii, Merkez Hasan Tahsin Paşa Camii, Kesrik Mahallesi Yukarı Camilerinin ibadete kapatılması ve devam eden süreçte Harput Sara Hatun Camiive Harput Ağa Camileri ibadete kapatılması yönünde yazılar yazılmıştır. Söz konusu camilerde Nisan 2020 tarihinde onarıma başlanmış Ağa Camii bitirilerek ibadete açılmış diğer camilerde çalışmalar devam etmekte olup 2020 yılı içinde bitirilmesi hedeflenmektedir.

Ayrıca Elazığ İli İzzetpaşa Caminde de Bölge Müdürlüğümüz teknik personellerince yapılan incelemeler sonucunda yapının hafif hasarlı olduğutespit edilmiştir. Hafif hasarlı olması sebebiyle caminin kapatılmasına gerek görülmemiş zaten İzzetpaşa Camii deprem sonrasında ibadete açık olup 15.04.2020 tarihinde kapatılmıştır. Ayrıca cami ve pasajının yoğun bir şekilde kullanılması sebebiyle ileride olumsuz bir durum yaşanmaması için Vakıflar Bölge Müdürlüğümüz 10.03.2020 tarihinde Fırat Üniversitesi, İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanlığı’na hitaben yazılan yazıyla‘İzzetpaşa Cami ve Saray Camilerinin mahallinde gerekli çalışmaların yapılarak oluşan hasarların tespiti ile performans analizlerinin yapılarak onarıma yönelik statik proje ve güçlendirme raporlarının hazırlanması.’ talebinde bulunmuş olup 09.09.2020 tarihinde İzzetpaşa Camine ait güçlendirme öneri ve projeleri kurumumuza teslim edilmiş, Saray Caminin işlemleri ile ilgili ise süreç devam etmektedir. Söz Konusu İzzetpaşa Cami Eski Eser Tescilli 1. Grup Yapı olarak geçmesi sebebiyle hazırlanan raporlar doğrultusunda Diyarbakır Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile yapılacak görüşmeler doğrultusunda hareket edilerek cami ve müştemilatı hakkında ona göre işlem tesis edilecektir.

Bölge Müdürlüğümüz çalışma sahasında 17 yapımızda ciddi hasarların olması nedeniyle Kurumumuz çalışmalarını acil onarım ihtiyacı olan yapılarda başlanmış olup bu yıl içerinde İzzetpaşa Camini güçlendirme işi dâhil tüm işlerimiz ile alakalı ihale işlemleri yapılacaktır.”

GÜÇLENDİRME ÇALIŞMASI YAPILMADI

Elazığ Kamuoyunun da yakından takip ettiği gibi İzzetpaşa Camiinde depremin ardından yapılması planlanan ve ilgili kurumların yaptığı çalışmaların ardından Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünün ilgili raporu ile güçlendirilmesi önerilmişti. Bu öneri yerine getirilmedi.

Şimdi İzzetpaşa Camiinin, güçlendirme yapılmadan ibadete açılması ne kadar doğru bir adım?

Eğer İzzetpaşa Camiinde depremin ardından herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildiyse bu camii 15 Nisan 2020 tarihinde neden ibadete kapatıldı?

İzzetpaşa Camiinin ibadete kapalı olduğu süre içinde, ilgili kurumlarca yapılan bir çalışma varsa bu konuda kamuoyuna açıklama neden yapılmadı?

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
1 yıldır neden kapalıydı?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin