67. Pancar Alım Kampanyası Başladı

featured

Yaren KAYA

Elazığ Şeker Fabrikası 2022 yılı Pancar Alım Kampanyası başladı. Fabrikanın 1956 yılında kurulduğu ve bu yıl yapılacak olan 67 Kampanya kapsamında 250 bin ton pancar alımının yapılacağı ve 200 bin ton pancarın işleneceği belirtildi.

Türk şeker bünyesinde 1956 yılında kurulan Elazığ Şeker Fabrikası, 67’nci pancar alım ve işleme kampanyasını başlattı. Kampanya kapsamında fabrikada açılış programı düzenlendi. Programa Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Ak Parti Milletvekili Zülfü Demirbağ, Elazığ Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Gürsel Erol, Türk Şeker Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat, Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik, fabrika çalışanları ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan program Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.

KARAÇİL: KADRO KONUSUNDA YAŞANIN SIKINTILARIN DA KISA SÜREDE AŞILMASINI DİLİYORUM

Şeker İş Sendika Temsilcisi Aşkın Karaçil, tüm dünyanın sıkıntılı bir süreçten geçtiğini özellikle iklim değişikliğinin gıda sıkıntısını beraberinde getirdiğini belirterek” İklim değişikliği beraberinde susuzluk ve bunun sonucunda gıda krizine neden olacaktır. Bilim dünyası bu konuda uyarılarda bulunmaktadır. Şeker sanayimizde bu olumsuzluktan etkilenmektedir. Bu konuda devletimizin alacağı tedbirler gelecek adına önem taşımaktadır. Kadro konusunda yaşanın sıkıntıların da kısa sürede aşılmasını diliyorum.” dedi.

ÇELİK: “2022 YILINDA 87 KÖYDE 1391 ÇİFTÇİ İLE 41240 DEKAR ALANA 325 BİN TON A KOTASI PANCAR SÖZLEŞMESİ YAPILMIŞTIR.”

Elazığ Şeker Fabrikası Müdürü Mümtaz Çelik’te yaptığı konuşmada  “ 2021 yılında 42 bin dekar alana pancar ekimi yapılıp 206 bin ton pancar işlendi.27890 ton şeker üretimi yapılmıştı. Üreticilerimize 95 milyon TL ödeme yapıldı. 2022 yılında 87 köyde 1391 çiftçi ile 41240 dekar alana 325 bin ton A kotası pancar sözleşmesi yapılmıştır.250 bin ton pancar tesellüm edilecektir. Kampanyamızda 200 bin ton pancar işleyip 27 bin ton şeker üretilecektir. Kampanyamız 110 gün sürecektir. Bugüne kadar üreticilerimize ayni ve nakit avans olmak üzere 108 milyon TL ödeme yapılmıştır. Kampanyamızın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

ARAT: ŞEKER ARZINDA HİÇBİR PROBLEM YOK”

Türk Şeker Genel Müdür Yardımcısı Şahin Arat kampanyanın açılışında yaptığı konuşmada “ 29 Nisan’da özelleştirmeden çıktık. Bu çok önemliydi. Biz 21 yıldır özelleştirme kapsamındaydık. Buradan çıktığımız için Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyoruz. Şeker arzında hiçbir problem yoktur. Bu konuda önümüzdeki yıllarda da üretim oldukça sıkıntı yaşanmayacaktır. Melas da bizim için önemli Melas sağlık alanında kullanılıyor.  Pandemi sürecinde etil alkol elde ettik. Kolonya ve dezenfekte ürünü ürettik.” dedi.

CHP MİLLETVEKİLİ EROL: ŞEKER PANCARI ÜRETİCİSİ DESTEKLENMELİ

CHP Milletvekili Gürsel Erol’da yaptığı konuşmada “ Elazığ Şeker Fabrikasının özelleştirmeden çıkarılması bizleri mutlu etti. Burada çalışanların kadroya alınması için yapılacak olan çalışmaları Mecliste destekleyeceğiz. Tarımı desteklemek çok önemli. Tarımı desteklerken çiftçiyi desteklemek lazım. Maliyetler altı kat artmış. Üretime destek verirken çiftçiye destek verirken devletin aldığı bazı vergilerden vazgeçmesi gerekiyor.” dedi.

AK PARTİ MİLLETVEKİLİ DEMİRBAĞ: FABRİKALARIMIZ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYORLAR

AK Parti Milletvekili Zülfü Demirbağ’da yaptığı konuşmasında “ Fabrikamız ilimiz için çok önemli. Özelleşme kapsamından çıkarılması da önemli. Bunun için Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Kampanyalarımız çok önemli. Şeker üretimi çok önemli. Burada şunu da belirtmek istiyorum. Şeker Fabrikalarımızın işletmesinde kar amaçlı üretim yapmaması, tamamen talebi karşılamaya yönelik üretim yaptığını görüyoruz. Fabrikalarımız üzerine düşeni yapıyorlar. Kampanyamızın hayırlı olmasını diliyorum.”

ELAZIĞ VALİSİ DR. TORAMAN: ULUOVA PROJESİ YENİDEN ŞEKİLLENİYOR

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman’da yaptığı konuşmada “ Fabrikamız ilimiz ve bölgemiz için önemli bir tesis. Çiftçilerimiz yoğun bir üretim sürecinin sonuna geldi fabrikamız ise üretim için başlangıç noktasında. Üreticilerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum.42 bin dönem arazide pancar ekimi yapılıyor. Pancarın sulamaya ihtiyacı var. Bu alanda ilimizde yapılan çalışmalarda Kuzova bölgesinde, bu yıl ilk defa Sulama birliğine devir yapılarak işletmesi bu birlik tarafından yapıldı. Bu bölgemizde sulama terfi sistemi ile yapıldığından elektrik giderlerini birlikçe yapılmasını, personel giderlerini, trafonun bakımını Valilik olarak üstlendik. Buraya 600 bin TL’lik bir destek sağladık. Kuzovada 7 bin dönem sahada pancar ekimi yapıldı. Çiftçilerden beklentimiz elektrik faturalarını ödemelerini bekliyoruz. Elektrik faturalarının düşürülmesi için KDV oranları yüzde 18’den yüzde 8’e indirildi.

Uluova’da bir süredir sulu tarım yapılamıyor. Açık kanalların yenilenmesi için yapılan ihale sonucunda fiziki gerçekleşmesi yüzde 15 seviyesinde. Cumhurbaşkanımız 20 Mayıs tarihinde bir karar yayınladı. Bu kararda DSİ’nin büyük sulama tesisleri yatırımının desteklenmesi için bir çalışma yapıldı. Uluova bölgemizde bu kapsamda. Burada kapalı sistem sulama yapılması için gerekli çalışmalar başlatıldı. DSİ Bölge Müdürlüğümüz burada 50 Km. lik bir hat döşenmesi planlanıyor. Bunun da yaklaşım maliyetinin 500-600 Milyon liralık bir kaynak Uluova bölgesinde ki sulama sisteminin açık sistemden kapalı sisteme dönüşmesi gerçekleşecek. Bunun sonucunda Uluova tekrar sulu tarıma kazandırılmış olacak. Kanatlı Projesi de tamamlandı. Bu yıl deneme sulaması yapıldı. Sistemi test ettik. Aksaklıklarını gördük ve müdahale ettik. Bu bölgemizde 6 bin dönümlük bir alanda sulu tarım yapılıyor. Bu yıl bu bölgede 4500 dönümlük bir alanda şeker pancarı ekildi. İyide verim alındı. Geçen yıl fabrikamız sayesinde 250 Milyonluk katma değer elde edilmiş. Bu yıl bunun iki katına çıkmasını bekliyoruz. Şekerpancarı alım fiyatları henüz açıklanmadı. Ancak beklentimiz Bakanlığımız çiftçinin memnun kalacağı bir fiyat açıklayacaktır. Ülkemizde şeker arzında istikrar sağlandı. Fabrikalarımızın bu kampanya döneminde yapacağı üretim yine aynı istikrarı sağlayacaktır. Kampanyamızın hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından kampanyaya ilk teslimatları yapan 5 üreticiye hediyeleri verildi. Kurban kesiminin ardından pancar alımına başlandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
67. Pancar Alım Kampanyası Başladı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin