Elazığ Belediyesi’nin Borcu 5 Milyar TL mi?

featured

Yaren KAYA

Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ Milletvekili Semih Işıkver Kanal Fırat’ta konuk olduğu programda Elazığ Belediyesinin 2019 yılına devralınmasından sonra borçlanmasıyla ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

Kanal Fırat’ta gazeteci Furkan Dilaver’in seçimle ilgili sorularını yanıtlayan Işıkver, “2019 yılında devralındığında Elazığ Belediyesi ve EBUAŞ’ın toplam borcu 616 Milyon TL.’ydi. 2023 Kasım itibariyle Elazığ Belediyesi’nin borcu 1 Milyar 261 Milyon TL, EBUAŞ’ın borcu ise 1 Milyara yakındır. Altyapı için kredi çekilerek Euro’ya çevirdiler ve 2 Milyar 400 Milyon civarı oldu. Yani Elazığ Belediyesinin şuan ortalama borcu 5 Milyar TL (5 Katrilyon) oldu.” dedi.

“BELEDİYENİN BORCU 5 MİLYAR TL”

Milliyetçi Hareket Partisi Elazığ Milletvekili Semih Işıkver, 2019 yılında 616 Milyon borçla devralınan Elazığ Belediyesinin borcunun 5 Milyar olduğunu belirterek,“Elazığ Belediyesi 2019’da Belediyeyi devraldığında borcu 458 Milyon TL’miş. Şahin Şerifoğulları Belediyeyi aldıklarında iki tane mali müşavir tuttu. Bu iki mali müşavir Mücahit Beyden sonra borcu hesapladılar. Sonra Şahin Başkan üç ayda bir bu borçları toplumla paylaşacağım. 5 yıllık sürede 20 defa 3 aylık periyotlar geçti bir kere bile belediyenin borcunu açıklamadılar en son bizimkiler çok baskı turunca ocak meclisinde açıklayacağız dediler orada da açıklamadılar. Şu an Belediyenin borcunu açıklayamayacak durumdalar. Bugün EBUAŞ’ın borcu 2019 yılında devralındığına 158 Milyon, Belediyenin borcu 458 Milyon, 616 Milyon borçla devredildi. Mücahit Bey birçok yerde,Zarfan ve farklı yerlerde arsa üretmiş bir şekilde o arsalar satıldığı zaman borcun bütününü ve ya büyük bir kısmını kapatacak durumdayken belediyeyi teslim ediyor. Bugün bakıyorsunuz 2023 Kasım itibariyle Belediyesinin borcu 1 Milyar261 Milyon 260 Bin TL, EBUAŞ’ın borcu ise 800 Milyon – 1 Milyar TL arasında. Yen üzerinden altyapı için kredi çektiler onu Euro’ya çevirmişler 2 Milyar 400 Milyondan bahsediliyor. Yani aşağı yukarı Elazığ Belediyesinin şu anda borcu 5 Milyar TL(5 Katrilyon).” Dedi.

“DEPREM SONRASINDA BELEDİYEYE 1260 DÖNÜN ARSA VE 18 MİLYON TL NAKİT VERİLDİ”

24 Ocak 2020 Elazığ depremi sonrasında Belediyeye 18 Milyon TL nakit para desteği ve 1260 arsa yardımı yapıldığını ve Kasım 2023’te 873 Milyon arsa satıldığı fakat Elazığ Belediyesinin borcunun değişmediğini belirten Milletvekili Işıkver,  “Belediyeyi 500- 600 Milyon küsürden alıp 5 Milyara çıkaracaksınız, çok güzel yönettim diyeceksiniz. 24 Ocak 2020 depremi sonrasında Elazığ Belediyesine 18 Milyon nakit para geldi. Verilen iş makinaları bunun dışında verilen arsalar ki arsalar 1260 dönüm arsa verildi. Bunun 600 dönümü Zafran’da, 600 dönümü Elazığ’ı gelecek yüzyıla taşıyacaklarına inandıkları Umut Elazığ projesi Villakent projesinin olduğu yerdir. 60 dönümü Abdullah Paşa’da verilmiş. Şimdi bakıyorsunuz Kasım 2023’te sadece 873 Milyon arsa satmışlar. Bu bilançoya baktığınız zaman halen 5 Milyar(5 Katrilyon)  borcumuz var. Bugün baktığımızda Elazığ Belediyesi iyi bir yere gitmiyor.” Dedi.

“EBUAŞ DENİLEN YAPIYI HAFİFE ALMAYIN”

2019’da 158 Milyon TL, 2023 Kasım ayında 800 Milyon – 1 Milyar TL arasında borcu olduğunu ve EBUAŞ’ın hafife alınmayacak bir yapı olduğunu belirten Milletvekili Işıkver, “Elazığ Belediyesini devraldıklarında EBUAŞ’ta 297 kişi çalışıyor şirket elamanı olarak bugün 720 kişi çalışıyor. Kimler çalışıyor bu adamlar ne iş yapıyor. Bakın bugün EBUAŞ dediğiniz yapıyı hafife almayın. ELBÜS’ler oraya çalışıyor bugün bu şehirde ne kadar kiralanabilir alan varsa hepsinin geliri EBUAŞ’a geliyor. Kültür Park’ta herhangi bir çay bahçesine gidin yazın günde 25 – 30 Bin TL kasa çeker her biri. 5 tane var zaten 5 tane çay bahçesinden ayda 4 milyon geliri olan bir yapıdan bahsediyorum sadece bir parkta. Bugün her yönüyle para, arsa, yardım yağan bir belediyenin borcuna bakıyorsun, bu altyapı ile ilgili borcun 2 senesi ödemesiz, bu iki yılı bundan sonra ki süreçte gelecek Belediye Başkanının ödeyeceği bir borçtur. Bugün bu borçta ödenmemiş 5 Milyar TL (5 Katrilyon) borcu var Elazığ Belediyesinin.” Dedi.

“5 YILDA 160 DAİREYİ DÖNÜŞTÜREN BELEDİYE, 150 BİN KONUTU 500 YILDA DÖNÜŞTÜRÜR”

Elazığ Belediyesi’nin kentsel dönüşüm kapsamında 5 yılda sadece 160 daire yaptığını, bu hızla 15 bin konutun 500 yılda yapıla bilineceğini belirten Vekil Semih Işıkver, “Kentsel dönüşüm en kolay deprem görmüş yerde yapılır. Hasar almış yerde yapılır çünkü toplum ikna olur ben burayı dönüştürmeliyim diye. Bir mahallede herkes buranın dönüşmesini düşünüyorsa ki deprem tehdidi olmadan bunu kimse düşünmez zorla da çıkaramazsınız insanları ama bu kadar insan aynı noktada ittifak etmişken siz bu şehirde 5 yılda 160 daireyi dönüştürmüşken 15 Bin konutu bu hesaplara göre 500 yılda dönüştürebiliyor. Harput’ta bugün yapılanın 10 katı yapılabilirdi. Maalesef Elazığ Belediyesi’nde durum hiç iç açıcı değil. Başkan adına da Elazığ Belediyesi adına da ve hiçbirimiz açısından da iç açıcı değil. Ben gidişatı hiç iyi görmüyorum.” Dedi.

“BELEDİYE VİLLAKENT’TE ÇÖKMÜŞTÜR”

Villakent Projesinin zarar ettiğini, Projede yer alan 500 villanın satılmasının dahi zarar getireceğini savunan Milletvekili Semih Işıkver, “600 dönüm arsayı parselleyip satsanız aşağı yukarı 1 milyar ile 1,5 milyar TL arasında belediyeye gelir elde edilirdi. Şimdi ne yapıyor? 600 milyon TL’yi EBUAŞ’a, 600 milyon TL’yi Elazığ Belediyesine. 1 milyar 200 milyon TL kar hedefleyerek villa kent yapılıyor. Açık net söylüyorum; 1 kuruş kar etmez. Zaten sizin sattığınız paradan fazla masrafınız var. Açık ve net, villa kent zarar ediyor. Bugün Elazığ Belediyesi villa kente çökmüştür. Bu yanlıştır. Dolayısıyla bu şehrin doğru yönetilmediğine çok basit bir örnektir. Burada sadece villa kent Elazığ belediyesinin belediye yönetiminin değiştirilmesine yeter İtirazı olan varsa kepçesini, kazmasını alsın yarın villa kentte buluşalım.” Dedi.

“GÖÇMENLERDEN DOLAYI KADINLARIN AKŞAM DIŞARI ÇIKMA LÜKSÜ KALMADI”

Bilinçsiz göç alma durumundan sonra Elazığ’da kadınların akşam rahat tek başına dışarı çıkamadıklarını ve eski bilindik mahallelerin sanki farklı bir ülkedeymişsin hissiyatı verdiğini belirten MHP Milletvekili Semih Işıkver,  “Bu şehir mutsuz bu şehirde çok büyük problemler var. Elazığ’da bu gün herhangi bir hanımefendi eline alışverişe sepeti alarak ikindi vakti çıkayım da ya da akşam vakti çıkayım da hava karardığında evime dönerim diyemiyor. Artık böyle bir lüksü yok en az 15-16 mahallede akşam olduğu zaman bakıyorsunuz göçmenler bir yerdeler. Bizim 100 yıldır tanıdığımız mahalleler gitmiş Zaho’da Erbil’de Süleymaniye’deymiş gibi insana hissiyat veren böyle bir enkazla karşı karşıyayız bu kadar enkazla karşı karşıyayız şehir sosyal hayatını kültürel hayatını, kültürel dokusunu, ticari döngüsünü kaybetmiş.” Dedi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
2
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elazığ Belediyesi’nin Borcu 5 Milyar TL mi?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin