Elazığ’ın kaderi yarınki ihalede

featured

Müslüm DEMİRTAŞ

Elazığ ve ülke gündemini günlerdir meşgul eden zengin maden rezervlerin işletilme ihalesi için geri sayım başladı. Elazığ’ın maden ilçesinde yeraltında keşfedilen rezervlerin ihalesi yarın gerçekleşecek. Kentin kaderini değiştirecek madenlere ilişkin ihaleye yurtiçi ve yurtdışından birçok firma katılmaya hazırlanırken Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde oluşturulan Elazığ Girişim Grubuda katılacak.

Elazığ’ın gözü kulağı yarın gerçekleştirilecek maden ihalesinde. Yaklaşık bir buçuk yıldır Elazığ’ın Maden ilçesinde yeraltı çalışmaları yürüten Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından Sağrılı köyü Kısabekir ve Seterli mevkilerinde Cumhuriyet tarihinin en büyük maden rezervi tespit edildi. Türkiye cumhuriyeti tarihinin en büyük maden rezervi sahasının olduğu bölgede bakır, altın, çinko, kobalt gibi birçok maden bulunuyor.

ELAZIĞ TEK SES OLMUŞTU

MTA tarafından Maden’de zengin rezervlerin tespit edilmesinin ardından bu rezervlerin işletilmesiyle ilgili olarak Haberkent Gazetesi, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nı göreve davet etmiş, maden sahasının işletilmesiyle ilgili gerekli çalışmaların yapılması için hazırlıkların başlatılması gerektiğini çıktığı manşetle gündeme getirmişti. Çağrı sonrası gerçekleştirilen toplantıda Elazığ’ın, tespit edilen madenlerin işletilmesine Elazığ TSO öncülüğünde oluşturulan Elazığ Girişim Grubu olarak talip olduğu ifade edilmişti. Değeri 30 milyar doların üzerinde olduğu tahmin edilen rezervlerin Elazığ’da işletilmesi için ilimiz milletvekilleri, siyasi parti il başkanları, kurum, kuruluş müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar tek nefes olmuş, Elazığ Girişim Grubuna destek vermişti.

İHALE YARGIYA TAŞINDI, İKİ KEZ ERTELENDİ

Elazığ’ın kalkınması ve istihdama önemli düzeyde katkı sağlanacağı tahmin edilen madenlerin Elazığ’da işletilmesiyle ilgili ve ihale şartnamesindeki bazı maddelerin Elazığ’ın lehine değiştirilmesi için günlerce mücadele verildi ve ihale, usulsüzlük olduğu gerekçesiyle Elazığ Mermerciler ve Madenciler Derneği tarafından yargıya taşınmıştı. Elazığ Girişim Grubu ve milletvekillerinin girişimleri sonucu maden ihalesi iki kez ertelenmiş son olarak ihalenin 21 Nisan’da gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.

Ancak ihale şartnamesinde Elazığ lehine olan izabe tesisi gibi beklentilerin karşılık bulmadığı değişimler gerçekleşmesi Elazığ’ı hüsrana uğrattı. İhale şartnamesinde değiştirilmeyen bazı maddeler nedeniyle de ihalenin adrese teslim olacağı iddialarını da kuvvetlendirmişti.

BİRLİK HAVASI KISA SÜRDÜ

Elazığ ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak olan yeraltı zenginliklerin keşfedilmesinin ardından şehirde hakim olan birlik havası, Elazığ’ın ekonomisine doğrudan etki edecek isteklerin ısrarla yerine getirilmemesiyle başlanan tartışmalarla sönmüştü. AK Parti Elazığ il teşkilatı, ihaleye sayılı günler kala, düzenlenen son toplantıyı, yapılan ortak açıklama ile eleştirdi ve toplantı ‘yersiz, popülist ve iyi niyetten uzak’ olarak değerlendirildi. Ak Parti il teşkilatı yaptığı ortak açıklama ile ihalenin açık ve şeffaf olduğu savunduğunu ve düzenlenecek toplantıya katılım sağlamayacaklarını ifade etmişti. Konunun muhatabı Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Asilhan Arslan ise Ak Parti’ye yanıt olarak, toplantının Elazığ Bakır Madenliler Derneği talebiyle düzenlendiği, ETSO’nun şehir adına kazandırdığı çalışmalarını polemikten uzak bir şekilde gerçekleştirdiği gibi maden sürecini de şehrin menfaatleri gözetilerek süreci takip ettiklerini ifade etti.

SON TOPLANTI

Elazığ TSO ve Elazığ Bakır Madenliler Derneği öncülüğünde, Maden Belediyesi’nde siyasi partilerin il başkanları, STK ve ilgililerin katılım sağladığı kritik toplantıda ihale süreci ve ihalenin şartnamesindeki maddeler değerlendirildi.

ELAZIĞ İÇİN TARİHİ FIRSAT!

Yarın gerçekleştirilecek ihaleye izabe tesisinin Elazığ’da kurulması maddesi eklenmese de ihalenin Elazığlı iş insanları tarafından oluşturulan Elazığ Girişim Grubu tarafından alınması şehir için tarihi bir fırsat olarak görülüyor.

ELAZIĞ GİRİŞİM GRUBU İHALEYE KATILACAK

Zengin yeraltı madenlerinin işletileceği ihalenin gerçekleştirileceği 21 Nisan Perşembe günü Elazığlılar için tarihi gün olarak ifade edilirken, şehrin ve ülkenin ekonomisine doğrudan etki edecek ihalenin kim tarafından kazanılacağı ise merak konusu oldu.  Elazığ ve ülke gündeminde uzun süredir yer alan maden rezervlerinin işletilmesiyle ilgili ihaleye Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası başkanlığında oluşturulan Elazığ Girişim Grubu da ihaleye kazanmak için Elazığ adına katılacak.

Şehrimiz için olduğu gibi Cumhuriyet tarihinin en büyük rezervi olması nedeniyle ülkemiz için de önemli olan ihaleye birçok firmanın katılması bekleniyor.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Elazığ’ın kaderi yarınki ihalede

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin