Güler: Periyodik Ayarlama Yapılmalı

featured

İrfan ARSLAN

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yılın son aylarına gelindiğinde ilaç sıkıntısı yaşanıyor. Yaşana ilaç sıkıntısının kesinlikle Eczacılardan kaynaklanmadığını belirten 23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ulaş Güler, 13 yıldır taleplerin karşılanmadığı, ilaç fiyatlarının talep ettikleri şekilde güncellenmeyen İlaç Fiyat Kararnamesi nedeniyle birçok eczanede ilaç sıkıntısı yaşandığını belirtti.

Son yıllarda artık rutin bir hale gelen ilaç sıkıntısının, ilaç fiyatlarında yılın başında yapılan fiyat ayarlamasının etkili olduğunu belirten 23. Bölge Elazığ Eczacı Odası Başkanı Mehmet Ulaş Güler şunları söyledi;

“Sağlık Bakanlığı yılın başında ilaç fiyatlarını güncelliyor. Ancak yıl içinde döviz kurunda yaşanan artış yıl içinde ilaç fiyatlarında etkili oluyor. Bunun sonucunda da önceki yıllarda olduğu gibi yılın son aylarında ilaçta sıkıntı yaşanmaya başlanıyor. Firmalar ilaçları piyasaya vermiyor. Bu durumda vatandaşların ilaca ulaşmasında sıkıntı yaşamalarına neden oluyor. Eczacılarımız tüm sıkıntılara rağmen vatandaşların ilaca ulaşmasına gayret gösteriyor ancak olmayınca onlarında yapacağı bir şey kalmıyor. Elâzığ’da bulunamayan ilaçlar Türkiye genelinde olmayan ilaçlar. Buna bağlı olarak ilaç firmaları ilaçlarını Türkiye’ye sokmuyorlar. Çok az sayıda veriyorlar ya da ilaçlarını geri çekiyorlar. Bundan kaynaklı ilaçlar Türkiye genelinde yok. Ülkemizde ilaç konusunda sıkıntı yaşanmaması için sürekli olarak gündeme getirdiğimiz ve Bakanlığa teklifini yaptığımız, ilaç fiyatlarının yılda birkez değil yıl içinde belirlenecek zaman dilimleri içinde periyodik olarak düzenlenmesi. Bunun yapılması durumunda ilaçta yaşanan sıkıntılar sona erecektir. Bugün en basit ateş düşürücü şuruptan ithal ilaçlara kadar birçok kalem ilaçta sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntı Şubat ayına kadar da devam edecek gibi duruyor” dedi.

“ELAZIĞ SAĞLIK AÇISINDAN ZENGİN BİR ŞEHİR”

İlimizdeki eczane sayısı yoğunluğu hakkında bilgi veren Ulaş, “2012 yılında çıkan bir kararname ile eczane açılışı sınırlandırıldı. Nüfus kriteri yaratıldı, 3 bin 500 kişiye bir eczane hesabı yapıldı. 2012 yılından bu yana bir ilçede 3 bin 500 kişiye bir eczane hesabı yapılıyor ve o sayının üstündeki ilçelere kontenjan açılamıyor, o sayının altındakilere ise Sağlık Bakanlığı kontenjan açıyor, eczacılar başvurarak eczane açabiliyor. Elâzığ genelinde Türkiye ortalamasının civarında eczane var eksik veya fazla değil. Elâzığ sağlık bakımından doğu illerine oranla zengin bir şehir olduğu için eczane sayısı fazla. Elâzığ’da Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, doğudakilere göre daha eski tıp fakültesine sahibiz. Elâzığ’da hastane yoğunluğu fazla olduğu için eczane sayısının fazla olması normal” diye ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Güler: Periyodik Ayarlama Yapılmalı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin