“Hedefimiz Tarımı nereye taşıyabiliriz oldu”

featured

İrfan ARSLAN

Elazığ Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Kılıç, bu görevine başlamasının 100 günün geride bırakırken, bu süreç içinde ilimizde yaptığı çalışmaların ilimizin tarım ve hayvancılıkta geleceği adına çok önemli olduğunu belirtti.

 

Göreve başlamasının ardından yaptığı çalışmalar ile ilimizde tarımı nereye taşıyabiliriz olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç”  Sürdürülebilir bir tarım için elimizde bilgilerin olması gerekir. Elimizdeki malzemeler ile bu konuda neler yapabilirizi belirlememiz gerekir.  Sağlıklı gıdaya erişimi sağlamamız gerekir. Bunun için öncelikli olarak tarım alanlarında ki toprağı bilmemiz tanımamız gerekir. Biz de arkadaşlarımız ile sahaya indik ve toprak analizlerimizi yaptık. Tarımsal alanları en verimli şekilde kullanmak adına çalışmalarımızı yaptık.  286 bin hektarlık tarım arazisini inceledik ve toprağın ne olduğunu belirledik.  Girdiyi azaltma üretimi artırma adına elimizde bir veri oluştu. Biz bu konuda elde ettiğimiz veriler ve analizler ile üreticilerimize bize geldiklerinde sorduklarında ücretsiz danışmanlık yapıyoruz. Onlara tarım arazilerine neyi ektiklerinde daha çok verim alacaklarını söylüyoruz. Tabii ki sadece toprak ile olmuyor. Burada doğru tohum seçimi de devreye giriyor.”

MİLLİ TOHUM ÇALIŞMALARI VE GELİŞTİRMELERİNİ YAPTIK

Tarım ve Orman Bakanlığının tohum konusunda çok önemli çalışmalar yaptığını belirten Kılıç” Bakanlığımız Milli tohum konusunda gerçekten ülke genelinde yaptığı çalışmalar ile önemli bir mesafe kat etti. Biz de üreticilerimize bu konuda bilgilendirme yaparak dekara aldıkları verimi artıracak tohum öreniyoruz. Örneğin ilimizde domates üretimi yapan üreticilerimiz bugün dekar başına 4,4 ton domates alıyorlar. Oysa bu rakam ülke ortalamasına baktığımız da 8 ton. Biz de bu üretimi bu rakama yükseltebiliriz. Sofralık domateste 15 ton olan üretim ile ilimiz bu üretimde ülke ortalamasını yakalamış. Salatalık üretiminde de 14 ton ile ülke ortalamasını yakalamış durumdayız. Ancak taze fasulyede ilimizde dekar başına 1 ton ürün alıyoruz. Bu rakam ülke ortalaması 4,5 ton. Biz de buna yaklaşmalıyız. Kayısıda ağaç başına 30 Kg. Üretim alıyoruz. Ülke ortalaması 45 Kg. Bunu da artırmalıyız. Üreticilerimize bunları anlatıyoruz. Doğru tohum doğru sulama ve bakım. Bunları yapmaya başladık. Önümüzdeki süreç içinde bunların nasıl sonuçlar vereceğini de hep birlikte göreceğiz. Yapmamız gereken birim alandaki üretimi maksimuma eriştirmek zorundayız. Bunun içinde doğru ve sertifikalı tohum kullanmamız gerektiğini belirtmek zorundayım. Doğru kararlar almak mecburiyetindeyiz.”

ET ÜRETİMİNİ ARTIRMAK İÇİN OT ÜRETİMİNİ ARTIRMALIYIZ

Hayvancılık alanında gerekli incelemeleri yaptıklarını ve bu alanda ki problemlerin çözümü için üreticiler ile görüştüklerini belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Kılıç “ Öncelikle şunu belirtmek zorundayım. Et üretimini artırmak için ot üretimini artırmamız gerekiyor. Burada büyük baş hayvanlarımız için kaba yem, küçükbaş hayvanlarımız içinde ot üretimini artırmamız gerekiyor. Büyükbaş hayvanlarımızın kaba yem ihtiyacını karşılamak üzere yapılan ekimlerde arzu edilen verim elde edilmiyor. Bunu karşılamak için üreticilerimizin kullandıkları tohum çeşitlerini değiştirmeleri gerekiyor. Kaba yem için Marel Forfa tohumlarını kullanmaları durumunda verimin artacağını görecekler. Bu bir sonraki yıl verimini ikiye katlıyor. Böylece hayvancılık sektörünün en önemli problemlerinden biri olan yem ihtiyacı karşılanmış olacak. Bu yem protein açısından son derece zengin ve besleyici. Bunu ektiğimiz zaman ilk yıl birim alanda elde edilen ürün 30 ton, ikinci yıl daha da artıyor.  Küçükbaş hayvanlarımız içinde Şahin 42 tohumu ile ekim yapmaları hem üretimi artıracak hem de hayvanlarımızın daha iyi beslenmesini sağlayacaktır. Şahin 42 tonumu ile ekim yapıldığı takdirde 8 ay boyunca hayvanlara taze ot yedirme şansına sahip olunacak.

Baktığımız zaman ilimizde 1. 1 Milyon küçükbaş 180-200 bin arasında büyükbaş hayvan varlığı olduğunu görüyoruz. Hayvancılığı geliştirmek adına girdi maliyetlerinin düşmesini sağlamak hem sektörü sıkıntıdan kurtaracak hem de et verimini artıracaktır. Biz burada bilgiyi aktarmamız gerektiğini belirtmemiz gerektiğini söylemek zorundayız. Üreticilerimize aktardığımız da üreticilerimiz de gerekli çalışmaları yapacaklardır.”

MERALARIMIZ DA ÖNEMLİ

İlimizde ki küçükbaş hayvanların kaba yem veya mera otunun ihtiyacının karşılanması için göçer hayvancılık ile bir hareket halindeler. Bunu ildeki meralardan veya başka illerden meralar kiralamak sureti ile karşılamak zorundasınız. Hareket halinde olan göçer hayvancılık yapan üreticilerimizin mutlaka belgelerini almaları ve bunları saklamaları olmalı. İlimizde 185 bin hektarlık bir mera alanı var. Giderek bir tahsis artışı söz konusu. Burada ön plana çıkan olay şu. Meraları yenileyebiliyor muyuz,  münavebeli otlatma yapabiliyor muyuz, otlatma planı yoruyor muyuz. Bunları yapmamız gerekiyor. Bunları yaptığımız zaman meraların daha verimli kullanımı mümkün olacak. Bu konuda da gerekli çalışmalarımızı planlamış durumdayız. Hayvancılığı yönetebilmek için meraları yönetmemiz gerekiyor.”

DESTEKLEMELERDE ARZU ETTİĞİMİZ NOKTADA DEĞİLİZ

İlimizdeki hayvanlığın desteklenmesi noktasında arzu edilen düzeyde olmadıklarını belirten Ali Kılıç “ Burada özellikle şunu belirtemem gerekiyor. Hayvancılıkta yeterli destek almak için öncelikle soy kütük belgesinin olması gerekiyor. Yerine getirmek zorunda oldukları çalışmaları yerine getirmeleri gerekiyor. Biz bu konuda gerekli çalışmaları yapmaya başladık. Öncelikle destek almaları için gerekli belgelerini kuruma teslim etmeleri ve bunu takip etmeleri gerekiyor. Bu konuda üreticilerimizin aleyhine olan tabloyu lehine olacak şekilde dönüştürmeyi planlıyoruz. Çiğ süt desteği almak için bize başvuran üretici sayısı yaklaşık bin. Aldığımız ürün 15-16 ton. Ama bu çok az. Bizim gerçek üretimimizin 250-280 bin ton arasında olması gerekiyor. Çiğ süt üretiminden faydalanabilmesi için sattığı süt ürünü mustahsil makbuzunu belgelemesi gerekiyor. Şartı yerine getirmesi gerekiyor.” Dedi

ÜRETİCİLERİ KIRSALDA TUTMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Üreticilerin kırsalda kalmasını sağlamak adına çalışmalarının bulunduğunu belirten Ali Kılıç” Biz bu konuda şunu yapmak istiyoruz. Hizmet üretmen ürün ürütmek için kırsaldaki üreticilerimizin konforunu artırmak zorundayız. Bunun içinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Bilginin gücüne varmak zorundayız. Üreticilerimizin problemlerine çözüm getirecek adımları atmak zorundayız. Bunu yaptığımız zaman üreticilerimiz kırsalda kalarak üretimlerini yapmaya, verimini artırmak için da gerekli adımları atacaklardır. Kooperatifleşme, Birlikler kurma, damla sulama, bireysel sulama, bölgenin stratejik ürün üzerinde yoğunlaşması, markalaşması üzerinde duracağız. Uzman Eller projesi bu konuda bize gerekli adımları atmamızı sağlayacaktır.”

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Hedefimiz Tarımı nereye taşıyabiliriz oldu”

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin