Muhtarlara ‘kaçak yapı’ talimatı

featured

Müslüm DEMİRTAŞ

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, merkez Köy muhtarlarıyla yaptığı toplantıda, İl Özel İdaresi’nden gerekli işlemler yapılmadan vatandaşların köylerde yerleşim alanlarına inşa ettikleri kaçak yapıların önüne geçilmesi için muhtarlara talimat verdi. Gerekli işlemler yapılmadan vatandaşların inşa ettikleri yapıların kaçak yapı olarak değerlendirildiğini ifade eden Vali Toraman, “Bu tip faaliyetleri gördüğünüzde vatandaşı özel idareye yönlendirin. Aksi takdirde hem ciddi para cezaları var hem de yıkım kararı alınıyor” diye talimat verdi.

Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Valilik Koordinesinde, İl Özel İdaresi tarafından Elazığ merkeze bağlı köylerde yapılan altyapı, içme suyu, yol yapım çalışmalarına ilişkin Merkez Köy Muhtarlar Toplantısı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Meclis Olağan Toplantısı düzenledi. Vali Ömer Toraman başkanlığında, İl Özel idaresi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Şiş, Kurum müdürleri, köy muhtarları ve il genel meclis üyeleri katıldı.

Resim

TEMEL PROBLEM KAÇAK YAPILAŞMA

Toplantıda konuşan Elazığ Valisi Dr. Ömer Toraman, Elazığ’ın temel problemlerinden birinin kaçak yapılaşmanın olduğunu ifade etti. Kaçak yapılaşmanın ülke genelinde de büyük bir sorun olduğunu ifade eden Vali Toraman, muhtarlara hitap ettiği toplantıda, “Elazığ’da temel problem şu; köy yerleşim alanına ve genişleme alanı sınırlarının dışında herhangi bir yere vatandaş kendince, ihtiyacına binaen yapılaşmaya gidiyor. Bunlar kanun karşısında kaçak yapılar. O yüzden sizden ricamız; bu tip faaliyetleri gördüğünüzde muhakkak, vatandaşlar görüşüp onları özel idareye yönlendirmeniz. Aksi takdirde Özel İdareden gerekli işlemleri yapmadan yapmış oldukları bu evler veya diğer yapılar, kaçak yapı olarak değerlendiriliyor. Hem ciddi para cezaları var hem de yıkım kararı alınıyor” dedi.

“DEPREM SAYFASINI KAPATMAK ÜZEREYİZ”

İl Özel İdare’nin deprem sürecinde büyük bir yük kaldırdığını söyleyen Vali Toraman, “İl Özel İdaresi kendi gücü ve kapasitesi ölçüsünde köylerimizin temel altyapı problemini çözmek için çalışıyor. Elazığ’da Özel idare deprem konusunda hakikaten çok büyük bir yük kaldırmış. Arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ama artık bu deprem sayfasını kapatmak üzereyiz. Artık Özel İdare’nin de kendi işlerine odaklanması ve köylerimizin eksik olan alt yapıdaki eksiklikleri giderilmesi için bir hamle yapmamız gerekiyordu. Onlarda ölü sezon dediğimiz kış döneminde etüt, planlama ve proje çalışmaları yürüttüler. Şimdi elimizde Özel İdare’nin yıllık yatırım programı var. Burada da bazı yanlışlıklar vardı, onları da il genel meclis üyelerimizle de paylaştık. Karşısına ödenek konulmayan proje, yatırım programına konulmasın. Gerçekten bir işi yapma gücümüz varsa yatırım programına alıyoruz. Yoksa afaki yatırım programlarını koy koy ondan sonrada muhtarlardan en çok aldığımız şikayet şu; ‘Efendim iki üç yıldır yatırım programına alınmış ama yapılmıyor’. Açık söylüyorum bu doğru bir şey değil” dedi.

“KIRSAL ALTYAPIYI GÜÇLENDİRMEK İÇİN GAYRET GÖSTERECEĞİZ”

KÖYDES yatırım programına ilişkin de konuşan Vali Dr. Toraman, “Malumunuz geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde KÖYDES yatırım programı ilan edildi. İlimize de 50 Milyon TL civarında bir ödenek tahsis edildi. Buna ilişkin olarak da arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. KÖYDES’in kendi önceliklerine uygun olarak bir planlama programlama yapıldı.  İnşallah gerçekleştireceğiz. Bu arada hem Özel İdare yatırım programı için hem de KÖYDES yatırımı için de şu tespiti yapmak lazım. Buradaki ayrılan ödeneklerin satın alma güçleri açısından bizi zorlayacağı açık. Dolayısıyla fiyat artışları konusunda zorlayan bir durumla karşı karşıyayız. Ancak Özel İdare’nin ve KÖYDES yatırım programlarını birleştirdiğimizde geçen yıl yaptığımız gibi kırsal altyapıyı güçlendirmek için gayret göstereceğiz. Bu yeterli mi? Benim gördüğüm kadarıyla Elazığ’da bu yeterli değil. Elazığ’ın kırsal altyapısını çözebilmek için bu iki kaynak bizi rahatlatmıyor. Bunun üzerine üçüncü kaynak oluşturmak için gayret gösterdik. İçişleri Bakanlığı’na müracaat ederek bir borçlanma talebinde bulunduk. Bakanlığımız da uygun uygun gördü ve onay verdi ve İller Bankası üzerinden gerekli işleri yürüttük. Şimdi üçüncü bir yatırım imkanımız da oluştu” dedi.

“SULAMA ALTYAPIMIZI GENİŞLETMELİYİZ”

Sulama problemlerine ilişkin konuşan Vali Dr. Toraman, “Köylerin özellikle su meselelerine özel bir önem verdiğimizi ifade etmek isterim. Fakat değerli arkadaşlar Elazığ’da biraz ihmal ettiğimiz bir alan olarak tarımsal sulama altyapısını da tekrar öne çıkarmamız lazım. DSİ, büyük ölçekli sulama projeleri yapıyor. Bu sene Kanatlı Sulama Projesi hizmete açıldı. Devasa bir ova, sulanabilir niteliğe kavuştu ve kıymetli olanı şu; cazibeyle sulanabilir hale geldi. Yani herhangi bir enerji maliyeti olmadan sulanabilir hale geldi.  Yine Sarıcam Barajını DSİ hizmete aldı. Orada da artık yine cazibeyle tarımsal sulama kapasitemiz genişledi. Bizim tarımsal sulama altyapımızı genişletmemiz lazım.” dedi

“SICAK ASFALT DÖKMEYE BAŞLAYACAĞIZ”

Elazığ köy yollarının yıprandığını ifade eden Vali Toraman, yol yapım çalışmalarıyla ilgili olarak, “Yol altyapısında da asfalt olan yollarımız dahil yollarımız yıpranmış. İl Özel İdaresi’nin sıcak asfalt dökme kapasitesi yok. Yol standardını bu kadar yükseltmiş bir Türkiye’de bizim asfalt pientimiz var ama sıcak asfalt dökme kapasitemiz yok. Bunu telafi etmek için sıcak asfalt ekibi oluşturduk. Makine, ekipmanları da yakın zamanda temin edip, artık altyapısı uygun alan yerlerde DSK denilen sıcak asfaltı da Elazığ’da dökmeye başlayacağız. Bu yeni oluşturduğumuz kaynaklarla geçmiş yıllara göre daha fazla iş yapmayı ümit ediyoruz. Çalışmalarımız için üç kaynak dışında yine ilave kaynaklar arayışlarında olacağız. Bu yılı gücümüz yettiğince, paramızın son kuruşuna kadar çalışma yılı olarak değerlendireceğiz.” dedi.

MUHTARLARA DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Muhtarlara dayanışma çağrısında bulunan Elazığ Valisi Ömer Toraman, “Muhtarlarımızdan istirhamımız, idareyle samimi diyalog kuralım ve birbirimizi anlamaya çalışalım. Çünkü bizim hedefimiz, gayemiz ortak. Hepimizin tek gayesi; memlekete hizmet vatandaşa hizmet. Bu yüzden birbirimizi anlamaya çalışalım. Çatışarak değil, dayanışma içerisinde, birlik ve beraberlik içerisinde bu işleri yapmamız gerekiyor. İl Genel Meclis Üyelerimizden de istirhamımız yine İl Özel İdaresiyle uyum içerisinde işlerin takibini yapmak” dedi.

Vali Toraman’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam etti.

Resim

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Muhtarlara ‘kaçak yapı’ talimatı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin